counter
Стрічка новин
Вибрати все
29 Березня
28 Березня
Всі новини...

Нічний Бюджет-2017. Тріумф домовленостей і кошмар для місцевих бюджетів


Переглядів: 725


Нічний Бюджет-2017. Тріумф домовленостей і кошмар для місцевих бюджетів

Вже стало нездоровою традицією українського парламентаризму, коли основний фінансовий закон країни третій рік поспіль приймають о 4-5 ранку. Можливо, вночі ділити-пиляти "державне добро" зручніше і простіше? Поки народ спав і не відав, які найбільш суперечливі норми депутати протягували "під себе", хто і що з конкретних політиків і партій отримав за натискання кнопок "за".

Цього разу бюджет на 2017 рік прийняли не "під ялинку". А несподівано для всіх у ніч з вівторка на середу. Майже о 5-й ранку 22 грудня на табло Ради з'явилося 274 "за" Держбюджет у другому читанні і в цілому.

    Депутати в очікуванні грошей МВФ і новорічних "мальдівів"

"Це вже сумна і недобра традиція, коли бюджет ухвалюють уночі. Від неї треба відмовлятися. Але слід зазначити, що цього року вперше уряд за всі роки не тільки після Майдану, а й з часів уряду Азарова бюджет все-таки подав вчасно. Чому саме 22 грудня, а не, як було раніше, в останні дні перед Новим роком? Думаю, що пішли на це винятково з тактичних міркувань. У мене є своє пояснення. Не хотіли ризикувати, відкладаючи на четвер, бо я підозрюю, що частина депутатів вже має на руках квитки. І вони не хотіли залишатися тут, в Україні, на наступний тиждень, а можливо, і на ці вихідні. Природно, були домовленості, вони є завжди. Тому прийняли бюджет саме у вівторок, це наслідок і тактичного, і психологічного тиску на депутатів", - припустив політолог Володимир Фесенко.

Відзначимо, що в ніч ухвалення бюджету депутати також змінили календарний план, перенісши сесійні тижні з початку січня на кінець першого місяця 2017 року.

"Тим самим депутати продовжили собі зимові канікули, по суті, на 5 тижнів... Що стосується одного тижня "роботи в округах з виборцями", ясно всім, що вони проведуть їх у "закордонних округах": мальдівських або індонезійських", - іронізує екс-нардеп Тарас Чорновіл.

У кулуарах парламенту самі нардепи пояснювали поспіх спробою вгнатися за МВФ, транш якого "замаячив" після націоналізації "ПриватБанку".

"25 грудня вся Європа і МВФ ідуть на різдвяні канікули, працювати не будуть, тому ми повинні були поспішати прийняти бюджет як одну з умов виділення траншу МВФ до католицького Різдва", - розповів у Раді АСН один з нардепів БПП.

Бюджетні закони "на коліні"

Як повідомив АСН нардеп "Батьківщини" Олексій Рябчин, такої вакханалії з прийняттям бюджету він не пам'ятає.

"У сесійній залі всі бюджетні закони дописувати останньої миті, як кажуть, на коліні... Депутатам на руки роздавали по десять екземплярів порівняльних таблиць Бюджетного кодексу... І це при тому, що в парламент вночі приїхав сам Президент Петро Порошенко та Арсеній Яценюк (екс-прем'єр і лідер "Народного фронту". - АСН)... Вони вели переговори у спікера Андрія Парубія, і тільки потім парламент почав голосувати", - розповів він про нічні події у Раді.

За його словами, важливий не сам закон про Бюджет, який протягували через бюджетний комітет "не києм, то палицею", двічі за ніч збираючи засідання просто у стінах Ради (зазвичай комітет засідає в окремій будівлі), а прийняття так званих "бюджетних" законів.

Адже диявол криється в деталях. Ось такі "деталі" закладені в змінах до Бюджетного, Податкового кодексів, в скандальному законі про поліпшення інвестиційного клімату, який опозиція назвала "офшорним", а також в законі про створення ще одного держагентства - тепер експортно-імпортного.

Показовим є сам розклад голосів за всі ці ключові закони. Фракції коаліції БПП, "Народного фронту" злагоджено і дружно голосували спільно з колишніми регіоналами "Опозиційним блоком" (хоча "Опоблок" до останнього заявляв, що не голосуватиме за бюджет), з групами "Відродження" та "Воля народу" (в повному складі), а також з іншого "опозицією" в особі «Радикальної партії». "Батьківщина" і "Самопоміч" не голосували (не рахуючи п'яти нардепів, які в підсумку дали голоси тільки за бюджет).

Деякі нардепи з БПП (екс-міністр фінансів Віктор Пинзеник, Мустафа Найєм і "младореформатори") голосували проти, намагаючись навіть блокувати трибуну на знак протесту проти прийняття закону про поліпшення інвестиційного клімату, який, як стверджує Віктор Пинзеник, був прийнятий у порушення всіх норм.

"Такого не було за всю історію парламентаризму. Прийнято в другому читанні і в цілому закон, який не був прийнятий у першому! Це смерть парламенту", - констатував Пинзеник.

Тимошенко ж звинуватила можновладців у створенні "вільних економічних зон від податків і мит" під «своїх» бізнесменів (як тут не згадати часи прем'єрства Віктора Федоровича і Миколи Яновича разом з Андрієм Петровичем, які протягували таку ж ідею створення ВЕЗ. - АСН).

"Це закон для олігархів, які зможуть виводити і далі мільярди в офшори", - вважає Тимошенко.

Хто заробив?

Так, голова комітету з питання боротьби з корупцією Єгор Соболєв упевнений, що в Раді відбулася "нічна гулянка клептократів за гроші платників податків... У півтора разу знизити ренту з нафтовидобутку? Без проблем. Скасувати оподаткування обороту лотерей? Тримайте!" - написав нардеп.

У свою чергу, позафракційна нардеп Вікторія Пташник у коментарі АСН заявила:

"Ухвалення бюджету стало результатом домовленостей. Які, до речі, тривали і під час обговорення документа, так як між фракціями немає довіри. В результаті бюджет був прийнятий з "хотєлками" всіх, на чиї голоси розраховували. Зокрема, це і зниження ренти на видобуток нафти, і зниження оподаткування для лотерейного бізнесу, і горезвісні пожежні машини "радикалів", на які закладено 600 млн грн. Отримали преференції в частині повернення ПДВ і великі виробники сільгосппродукції, замість того, щоб основну підтримку надати дрібному бізнесу, який її реально потребує. Не випадково за бюджет проголосували і практично всі мажоритарники. Їхні побажання теж були враховані".

У кулуарах парламенту один з депутатів пояснив, що за кришуванням лотерей стоїть група Арсенія Яценюка і російський капітал, а на зниженні ренти на нафтовидобуток, скасуванні акцизу "з пістолета" на заправках - на цьому зароблять групи "Воля народу" і "Відродження". "Радикали Ляшка до останнього билися за нове Експортно-імпортне агентство «під голову» промислового комітету Віктора Галасюка і власника групи з виробництва снеків і насіння, голову фінансового комітету Сергія Рибалку. Ляшко просто в залі торгувався за ставки на видобуток газу на нових родовищах", - розповів співрозмовник АСН.

З "найбільш корумпованим податком" ПДВ, як сказав АСН позафракційний нардеп Сергій Тарута, теж "чудеса і спритність рук".

У Податковому кодексі передбачили створення єдиної бази ПДВ (мовляв, це нівелює традиційну корупцію і відкати). Але! Для цього спочатку планували передати ці бази під контроль Мінфіну, - як обіцяла в інтерв'ю АСН нардеп БПП і член профільного комітету Оксана Продан.

"Але в підсумку що? В результаті ці бази залишаються під контролем ДФС", - зазначив на прес-конференції голова експертно-аналітичної ради Українського аналітичного центру Борис Кушнірук.

«Смерть» місцевих бюджетів

Далі більше. Зміни до Бюджетного кодексу, за оцінками аналітика з питань бюджету "Асоціації міст України" Ігоря Онищука, на практиці призведуть до згортання децентралізації. З його точки зору, якщо ще в 2016 році на місцевий рівень передали фінансування профтехучилищ, а також компенсацію проїзду пільговиків, то на 2017 рік заклали ще й усі статті щодо фінансування сфери освіти (крім зарплат вчителям).

"Всі дошкільні заклади, садки, профтехучилища - все це має фінансуватися за рахунок місцевих бюджетів. До чого це призведе?" - ставить риторичне запитання експерт.

Не секрет, що Кабмін вже планомірно, по суті, знищує малі школи, "збільшуючи" їх, як і "перетворює" профтехучилища на коледжі.

За його оцінками, в результаті "діра" місцевих бюджетів  2017 року сягне 30 млрд грн. До слова, крім перекидання на місцевий рівень "соціалки", туди ж Кабмін «відправив» і житлово-комунальне господарство.

І шкідливий, і корисне стане дорожче

Аналогічна ситуація зі змінами до Податкового кодексу. Скасування спецрежиму ПДВ для аграріїв призведе до знищення дрібних фермерів. Це, за оцінками "Батьківщини", робиться з однією метою - зачистки «поля» для великих аграрних холдингів. Які, за словами Тимошенко, контролюються Президентом і його людьми. Це в перспективі відкриє дорогу для продажу сільгоспземлі, яка на ділі вже давно передана в управління все тим же великим корпораціям.

А що для людей? 15-відсотковий податок для працюючих пенсіонерів залишився. Підвищення акцизів на алкоголь - на 12-20% (залежно від градуса), на тютюнові вироби - на 30%, природно, призведе до підвищення вартості спиртного і сигарет.

Підвищення акцизів, податків і ренти в Кабміні пояснюють необхідністю наповнення дохідної частини для забезпечення виплат підвищеної мінімальної зарплати з 1 січня - до 3200 грн. Але замовчують, що всі їхні останні новації стануть причиною чергового зростання цін, що повністю нівелює спроби підвищити рівень життя в країні.

"Прем'єр назвав бюджет «людиноцентричним». Але в реальності в бюджеті антропологією і не пахне! Інтереси людей в ньому точно не враховані", - сказала на прес-конференції політолог Олександра Рашмеділова.

І на останок. Одночасно з 3200 грн "для народу" вже з початку року зарплата віце-спікерів може вирости до 44,8 тис. рн, голів комітетів - 43,2 тис. грн. Посадовий оклад заступників голів комітетів, а також заступників керівників фракцій - 41,6 тис. грн, голови підкомітету і членів комітетів - 40 тис. грн. Простому народу все це ще тільки належить усвідомити. Після свят.

Анна Стешенко

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Камені-талісмани для залучення грошей та удачі
Камені-талісмани для залучення грошей та удачі
Поліпшити свій добробут і стати щасливою людиною можна за допомогою каменів-талісманів Давно доведено, що енер....
Енергетична гімнастика: спосіб зберегти молодість та красу
Енергетична гімнастика: спосіб зберегти молодість та красу
У сучасне століття підвищених енерговитрат відновлювати енергетичний баланс важливо кожній людині Нескладний к....
Гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні у вас може виникнути почуття втоми чи розчарування через несподіван....
Любовний гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) На сьогоднішній день ваші пристрасність та романтичні настрої будуть на піку....
Гороскоп від Анжели Перл на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Таролог Анжела Перл підготувала гороскоп на 29 березня 2024 року, закликаючи деяких представників знаків зодіа....
більше матеріалів
/-0,28860282897949-/ /-pc-/
Top