counter
Стрічка новин
Вибрати все
23 Квітня
22 Квітня
Всі новини...

Волонтери б'ють на сполох: хто відповість за саботаж Мінсоцполітики?


Переглядів: 580


Волонтери б'ють на сполох: хто відповість за саботаж Мінсоцполітики?

Українські соціологи і політичні експерти за два останні роки відзначають той факт, що наше суспільство довіряє тільки волонтерському руху, яке стало знаковим феноменом після Революції Гідності і початку війни на Сході.

Адже саме волонтери стали по суті ядром зрілого громадянського суспільства, - зазначає директор фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна.

Так, всі соціологічні опитування, за її словами, починаючи з 2015 року, стабільно показують позитивний баланс довіри-недовіри (+ 49%) до волонтерів на тлі перманентного зниження рівня довіри до влади. Далі за рівнем довіри йде тільки церква (баланс довіри-недовіри + 44%).

Сам президент Петро Порошенко не раз публічно визнав, що без допомоги волонтерів наша армія не змогла б так швидко піднятися з колін і протистояти російській агресії.

По суті, волонтерський рух став найбільшим не урядовим проектом за всю історію Незалежності України. Адже суми, зібрані активістами на потреби військових, досягають сотень мільйонів гривень.

Ризикуючи своїм життям, волонтери доставляли і продовжують постачати в зону АТО не тільки продукти харчування, але і обмундирування, ліки для організованих тут же польових госпіталів. Тепер волонтерський рух активно допомагає місцевим жителям і переселенцям з постраждалих регіонів.

Однак останнім часом волонтери стикаються не тільки з проблемою збору коштів. Вже немає того завзяття, як було на початку війни, коли ми щомісяця практично перераховували як мінімум "десятину" від доходів волонтерам.

"Раніше можна було спостерігати, проходячи повз візки в супермаркетах з написом "для АТО", що вони повні. Сьогодні - немає... Так, це пов'язано з тим, що і люди стали біднішими, але головне, те, що люди не знають, коли буде кінець цієї війни", - зазначила в інтерв'ю АСН директор Інституту демографії та соціальних досліджень ім. Птухи НАН України Елла Лібанова.

Але головна біда, як виявилося, не в наших з вами головах. А в бюрократичному свавіллі, корупції і просто відсутності порядку.

Мінсоцполітики: "нам пластир не потрібен!"

Один з найбільш відомих для обивателя - "Фонд допомоги країні" - заснував бізнесмен Юрій Бірюков. Ще в квітні 2015 року ЗМІ писали про нього як про маловідомого волонтера, котрий самостійно зібрав для армії два мільйони гривень. А вже до осені його ім'я асоціювалося з найпотужнішим волонтерським рухом "Крила Фенікса", який у буквальному сенсі зодягав, взував, годував і лікував армію, постачав на фронт сучасну дорогу техніку.

У серпні минулого року президент Петро Порошенко призначив Бірюкова своїм радником. Він також став помічником міністра оборони, а при міністерстві була створена рада волонтерів. Пізніше багато хто з них були офіційно працевлаштовані в структурах відомства.

З моменту заснування "Крилам Фенікса" вдалося зібрати на потреби армії понад 50 мільйонів гривень і здійснити неймовірні проекти - відремонтувати літак "Везунчик" і вертоліт "Вертунчик" (ще один літак - "Рятунчик" - у процесі ремонту), налагодити збір безпілотників, побудувати штаб Сакській бригаді, успішно втілити проект індивідуальних аптечок НАТОвського зразка. А під кінець 2015-го "Крила Фенікса" запустили ще один важливий проект, який передбачає забезпечення майже всіх блокпостів прально-сушильними кунгами (причепами на шасі), де бійці зможуть випрати речі, висушити їх і погладити.

Що ж відбувається сьогодні? Як розповів АСН директор благодійного фонду "Крила Фенікса" Ярослав Макаренко, на даний момент в Міністерстві соціальної політики України - справжнє беззаконня.

«Без будь-яких законних на те причин, вантажі, зібрані волонтерськими фондами для наших військових на сході, почали затримувати тижнями і вимагати донести якісь документи. У зв'язку з цим ми стали недоотримувати допомогу для армії", - розповів він.

Він нагадав, що ще з 2014 року фонд постійно привозив з-за кордону те, чим держава не забезпечує армію.

"Раніше вантажі завозилися без проблем, у цьому ж році два вантажі ми втратили - нам відмовив дарувальник у подальшому очікуванні оформлення Міністерством соцполітики, тому що вони затягують ... Відмовили, відкликали назад документи і відправили в іншому напрямку вантаж, не в Україну. Хтось інший отримав допомогу", - розповідає волонтер.

Макаренко докладно і неодноразово описував свої в прямому сенсі поневіряння в Мінсоцполітики:

"Наші вантажі почали затримувати тижнями, вимагати донести якісь документи та інше .... В зв'язку з цим ми стали недоотримувати допомогу для армії ... 27-го жовтня 2016 року я змушений був брати участь у засіданні, тому що черговий наш вантаж почали затягувати в оформленні. (На цей раз пластир зі Швейцарії. 98 700 упаковок. Вартість вантажу 2 716 142.00 грн)", - пише він на своїй сторінці в Facebook.

Кожен раз, за ​​його словами, чиновники Мінсоцу просили донести якісь документи, до вже поданого пакету документів. Просили донести все те ж саме, але в оригіналі. Потім принести копії статутів одержувачів. Потім довідки-пояснювальні.

"Навіщо вам цей пластир потрібен? ... 30 хвилин (на засіданні в Мінсоц) мене переконували в тому, що пластир нам не потрібен», - обурюється Макаренко.

Від питань, які задавали на комісії, волонтер взагалі був у шоці і поіменно згадав усіх, завдяки кому в подальшому вантаж пластирів не визнали гуманітарним і запропонували його оформити через митницю за гроші (!).

«Уявіть собі аргументи від членів комісії уривками.

1) Ковальчук Андрій Миколайович, Національна поліція, розвалившись у кріслі з руками хрестом на животі: - Я 5 років пластиром не користуюся і не планую, а навіщо він в армії?... Які соціальні проблеми у населення ви хочете закрити цим пластиром? Адже Мінсоц саме для цього і призначений!... Які рани ви будете закривати пластиром на 7 см?... Це не медичний пластир, а побутовий пластир!

2) Привалов Олександр Віталійович, начальник сектора з питань запобігання та виявлення корупції. Виходив, дзвонив, повертався і намагався знову увійти в курс бесіди: - А навіщо вам стільки багато? (Раніше не виникало такого питання при ввезенні десятків тисяч упаковок протизастудних та ін.) .... А звідки нам знати, раптом ви торгуєте гумдопомогою? (Це при тому, що ми щомісячно звітуємо перед ними! Вибачте, колеги, я шокований досі", - докладно написав волонтер на своїй сторінці в Facebook.

Хоча ще в 2015 році цей же вантаж визнавався гуманітаркою, що підтверджують фото і документи, оприлюднені Макаренко. Волонтер не виключає, що в Мінсоц постало завдання або план просто "завалювати і чіплятися".

«Можливо потрібно робити відкат? А я не зрозумів цього? Чи не підійшов після комісії?", - відкрито пише він на своїй сторінці.

Розенко дав по руках, але чи буде результат?

Після засідання Кабінету Міністрів України від 30 листопада ми поцікавилися у профільного віце-прем'єра Павла Розенка про те, чи знає він про свавілля в Мінсоц?

"Дивіться, з цієї ситуації, яка абсолютно проста, я думаю, що до мене особисто претензій ні в кого не було, в тому числі і у клубу "Крила Фенікса", коли я був міністром соцполітики. Я знаю, що зараз виникли проблеми. Є відповідні мої доручення, так як до мене звертається багато волонтерських і громадських організацій. А також організацій переселенців щодо ускладнення цих процесів (оформлення вантажів)", - визнав він.

Розенко також запевнив, що дав окреме і персональне доручення міністру соцполітики Андрію Реві:

"Я послав йому відповідні документи. Його завдання, на мій погляд, зараз побачити: на якому етапі виникають проблеми з оформленням гуманітарної дороги. Наскільки я знаю, на минулому тижні була зустріч з представниками волонтерських організацій у міністерстві. Я про цю ситуацію знаю, я цю ситуацію контролюю, але остаточне рішення все одно має прийматися Міністерством соціальної політики".

Але чи відреагує Мінсоц? Якщо, як розповів директор "Крил Фенікса", вони не те що не можуть оформити вантаж, а навіть не в силах зареєструвати заявку на прийом!

Доходить до смішного (хоча тут плакати треба), коли листи Макаренка з проханням записати його на прийом до заступнику міністра Федорович просто (!) втрачали. З його слів, в Міністерстві постійна "текучка" кадрів. Не секрет, коли в структурі хаос, на цьому найпростіше "нагрівати руки".

АСН продовжить висвітлювати цю проблему. Ми будемо стежити за ситуацією і реакцією міністра соцполітики Андрія Реви.

Анна Стешенко

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Сон у ніч з 22 на 23 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 22 на 23 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
23 квітня о 19:32 розпочнеться 16-й місячний день Фаза Місяця – зростаюча
Гороскоп від Анжели Перл на 23 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 23 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 23 квітня 2024 року, представлений Анжелою Перл, обіцяє успішний початок дня, наповненого продукти....
Гороскоп від Павла Глоби на 23 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 23 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Павло Глоба 23 квітня 2024 року наголошує, що важливо прислухатися до інтуїції Вона може вказати напрямок і до....
Гороскоп на 23 квітня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 23 квітня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Тамара Глоба розповіла, що 23 квітня буде сприятливим днем для деяких знаків зодіаку щодо любовних стосунків О....
Гороскоп на 23 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 23 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні може бути днем, коли ви відчуєте себе особливо енергійно та активно....
більше матеріалів
/-0,40443301200867-/ /-pc-/
Top