counter
Стрічка новин
Вибрати все
28 Березня
27 Березня
Всі новини...

Політичні «шатуни» намагаються осідлати незадоволений народ


Переглядів: 819


Політичні «шатуни» намагаються осідлати незадоволений народ

Минулого тижня Київ сколихнула низка акцій протесту. 1 листопада понад тисячу працівників галузі освіти вийшли на протестний марш вимагати нормальної зарплати і зниження комунальних тарифів. Протестувальники сходили і до Верховної Ради, і до Кабінету міністрів. Того ж дня під Радою сталася бійка між чорнобильцями та поліцією.

А 3 листопада проект ошуканих вкладників Банку "Михайлівський" вилився в перекриття Хрещатика і запалювання шин. Дійшло й до сутичок з поліцією. В результаті протестувальників відтіснили до вулиці Небесної Сотні, а шини - загасили. Але цього часу цілком вистачило, щоб створити потрібну картинку. Фотографії та новини про те, як "б'ють пенсіонерів", розлетілися по всьому Інтернету.

За інформацією від наближених до одного з політичних кіл, акція ошуканих вкладників - «це тільки початок». Далі буде більше, - повідомило джерело АСН. На перекритий Хрещатик відразу з'явилася Надія Савченко, закликавши людей стояти далі: "Ви самі бачите, що ця влада нежиттєздатна... Так що стійте, а не здавайтеся!" - говорила вона, тримаючи в руках мікрофон, який магічним чином виник разом з колонками посеред вулиці.

Тут же з'явилися мікроавтобуси з мегафонами, а у вкладників "раптом" в руках - фаєри і димові шашки, які ті кидали в представників поліції. При цьому не можна було не помітити людей в чорному, які професійно металися в натовпі, давали вказівки або свистіли у свисток. До того ж деякі протестувальники театрально падали на землю, а інші ні з того ні з сього кричали: "Б'ють людей!" В результаті постраждали старий, якого поліція витягла з-під ніг натовпу і відвела до лікарів, і поліцейський, якому фаєр влучив в обличчя.

"Для будь-якої реакції суспільства потрібен каталізатор. Він може виникнути в будь-який момент. Якщо згадати той же 2013 рік, то я думаю, якби тоді не побили студентів, нічого б не було", - сказала директор Інституту демографії та соціальних досліджень ім. Птухи НАН України Елла Лібанова.

Експерти впевнені, що влада діятиме дуже обережно, щоб не допустити негативних наслідків у вигляді побиття людей або інших силових проявів під час протестних акцій. Бо це насправді може розпалити з іскри пожежу.

Значним фактором зростання невдоволення громадян і одночасного падіння рівня довіри до влади стали незліченні багатства політиків і чиновників, які побачили люди в результаті оприлюднення електронних декларацій. Цим не забув скористатися лідер когорти грузинських політиків в Україні Міхеїл Саакашвілі. Влаштувавши собі гучну відставку з поста голови Одеської області, звинувативши всіх, починаючи від Президента, в корупції, Саакашвілі апелював до тих же декларацій - мовляв, ось воно, справжнє обличчя українського політикуму.

11 листопада в Києві українські спецслужби повідомили про розкриття кремлівських планів дестабілізувати ситуацію в Україні через акції протесту незадоволених громадян і перевибори в парламент. Практично одночасно з ними Саакашвілі скликав пресу і прогнозовано заявив про своє бажання якомога швидше організувати позачергові вибори в парламент України.

Відраза, презирство, злість

Так, охочі відхопити побільше місць в парламенті правильно вибрали час - люди начиталися і надивилися про незліченні багатства тих, хто просить їх потерпіти «ще трішки». Людям хочеться добре жити вже зараз, а не в кращому разі через 20 років.

І коли Президент, який обіцяв продати весь бізнес, декларує всі ті ж свої компанії, а міністр внутрішніх справ - колекцію вин, пляшка з якої коштує як річна зарплата поліцейського, а голова Нацбанку тримає основні заощадження далеко не в національній валюті, напруга в суспільстві наростає до межі. Те, про що раніше розповідали по телевізору в програмах розслідувань, тепер вилилося в офіційні декларації. Чи вийдуть люди на протест, вимагаючи "все відняти і поділити?"

Підуть за «бездомною» Тимошенко чи за войовничим Саакашвілі?

Так, соціальний психолог Олег Покальчук пояснив, що в масштабах країни різні групи населення будуть по-різному реагувати на такі виклики.

"Приблизно 20% населення, ті, яких можна назвати політичною нацією, відчують емоцію, яку можна назвати як hand side або, іншими словами, "я знав, що так буде!". Друга емоція, яка буде переважати в українців, які почитали електронні декларації чиновників, де перераховуються незліченні багатства, готівку, картини, діаманти, дорогі вина, шуби і навіть святі мощі, це "фрустрація або засмучення". Третя емоція - "це відраза", оскільки перелік всього задекларованого - це "десакралізація" політиків. Для суспільства стала очевидною відсутність смаку у наших чиновників і політиків.

"І не варто скидати з рахунків таку емоцію, як заздрість, адже всі розуміють, що задекларували все-таки не все... Щось явно "прикопали", - упевнений він.

Але чи може все це спровокувати протести?

«Раз немає чорного хліба, нехай їдять булочки!»

На думку психолога - ні. Але цю емоцію будуть навмисне "розгойдувати" певні політики. Якби не було війни, можна було б говорити про можливу ескалацію в суспільстві, але не зараз", - прогнозує він. Хоча в суспільстві давно є запит "на репресії будь-якого виду".

"Тому влада не повинна зупинятися. Зробивши перший крок, вона повинна зробити другий. Тобто після електронного декларування потрібна дія. Якщо влада піде на це (притягнення до відповідальності тих, хто не зможе довести легальне джерело своїх багатств. - АСН), рейтинг влади підніметься", - припускає Покальчук.

При цьому директор з міжнародних зв'язків Асоціації психіатрів України Тіна Берадзе в інтерв'ю виданню "Гордон" заявила, що для суспільства оприлюднення електронних декларацій погано з двох причин: знову нагадали, що докладені зусилля були "марні", ще й змусили людей відчути себе ідіотами.

"Однак мене вражає повне ігнорування того, що відбувається на всіх рівнях українського суспільства. Що буде далі? Думаю, нічого. Ті, хто зверху, ігнорують тих, хто знизу, і навпаки. Люди сконцентровані на своїх справах, депутати - на своїх. Нікому ні до кого немає діла", - припускає Берадзе.

Але, за її словами, розшарування суспільства стало ще більш помітним, що може мати важкі соціальні наслідки.  

"Як психіатр стверджую, коли у людини все добре, вона не в змозі думати про біди іншої людини, вона переконана, що всім так само добре, як їй. Є історичний приклад, коли королеві Марії-Антуанетті сказали, що французи влаштовують чергову революцію, бо навіть хліба чорного немає, вона щиро здивувалася і відповіла: "Раз немає чорного хліба, нехай їдять булочки". Саме у такому стані зараз перебувають і українські політичні еліти", - констатувала психіатр.  

Захід на Майдан-3

За оцінками політологів, ні електронні декларації, ні протести педагогів-медиків і вкладників банків, незадоволених комуналкою, не спровокують Майдан-3. Але це не знімає "революційного порядку" і запиту на позитивні зміни, що все ще сильний в суспільстві. Так, політолог Віталій Бала впевнений, те, що відбувається зараз у столиці - це не початок нового Майдану. "Я не думаю, що ці протести вкладників банків призведуть до більш масових акцій", - заявив він.

Чому? Бо це протест все ж досить обмеженого кола людей.

"Навіть якщо їх тисячі, вони втратили свої вклади. Але навіть у масштабах Києва це обмежена кількість людей, навіть у масштабах окремого району. Солідарності тут з іншими обуреними немає. Бо це люди, які вклали гроші в банки, хотіли заробити більше, але не забрали їх вчасно. Це все ж їхні проблеми в розумінні інших громадян. Це - не питання високих тарифів, житлово-комунальних послуг, що стосується всіх", - сказав він.

Однак експерт погодився з тим, що окремі українські політики будуть використовувати протест вкладників.

"Але я не думаю, що це призведе до глобальних наслідків, навіть якщо цим скористаються політики. Якщо будуть серйозні наслідки, якщо когось поб'ють, то це насправді може бути використано передовсім для кулуарних переговорів проти голови МВС Арсена Авакова. Тоді будуть використовувати цю ситуацію для того, щоб вдарити по ньому і вимагати його відставки", - зазначив експерт.

При цьому політолог Юрій Романенко вважає, що для Майдану-3 має бути збіг кількох факторів: наявність політичного лідера, навколо якого об'єднаються люди. Плюс організація. Зараз, за ​​його словами, мотиви для протесту є, але немає ні лідера, ні організації.

"Але ці мотиви ненависті до влади є тільки у меншості. Соціологія показала, що на травень 2016 року тільки 14,8% українців готові вийти на новий протест, взяти зброю в руки. Але ця меншість "розмазана" по всій країні, вона не сконцентрована. Крім ненависті до влади, немає політичного лідера, не забезпечена організаційна складова. А потуги Юлії Тимошенко на цьому тлі виглядають як поведінка "гості з минулого". Міський київський клас дивиться на все це "з опущеними рукавами" і нудно. Сьогодні люди добре розуміють, "під яку дудочку" грають ці протести. Люди розуміють, що допомагати Тимошенко вони точно не хочуть", - підкреслив він.

Чи може таким лідером стати Саакашвілі? Демонстративно відмежувавшись від усього українського політикуму, він зараз перебуває в дуже вигідному становищі.

Так, після поразки на виборах у Грузії він має єдиний варіант - продовження політичної кар'єри як опозиційний лідер в Україні, вважає голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко.

«Тут нічого нового. Ця партія створюється з червня. Це партія, яку створювали Сакваралідзе, Чумак і деякі інші люди. Вона створюється з червня, але її створення зависло через те, що Саакашвілі коливався і мав очікування щодо виборів у Грузії», - пояснив політолог.

Але у Саакашвілі немає механізмів для проведення дострокових парламентських виборів в Україні.

«Дострокові парламентські вибори можуть відбутися тільки за трьох умов, точніше, за трьох умов може бути розпущений парламент: не працює Верховна Рада протягом місяця або уряд подає у відставку, або його знімає ВР, немає коаліції, тоді проводять дострокові вибори. Ні на одну з цих причин Саакашвілі і його соратники вплинути не можуть. Тому говорити він може все, що завгодно, а ось вплинути на процес він не може. Є ще варіант - «вулиця». Через «вулицю» хоче спровокувати дострокові вибори Тимошенко, до цього приєднуються колишні регіонали. Але, як сьогодні попередила СБУ, тут є ризик прив'язки до російських інтересів. І ось тут Саакашвілі доведеться подумати. Самостійно він зробити нічого не може в плані проведення дострокових парламентських виборів», - пояснив експерт.

Політологи вважають, що поки у Саакашвілі немає плану і він діє навмання.

Але так як революційна ситуація і запит на зміни в країні нікуди не поділися, то у влади є два варіанти - або готуватися до війни з народом, або почати виконувати обіцянки. Чудовою точкою відліку нових відносин з народом могло б стати отримання Україною безвізу. Але до нього ще треба дожити.

Наталія Лілова, Анна Стешенко, Аліна Тітова

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Позитивна енергетика: як зарядити себе успіхом на весь день
Позитивна енергетика: як зарядити себе успіхом на весь день
Багато хто не знає, що першорядною причиною успіху більшості людей є енергетика Хороша новина полягає в тому, ....
Колір очей і відносини: чи підходите один одному?
Колір очей і відносини: чи підходите один одному?
За кольором очей можна багато дізнатися про людину У тому числі й те, наскільки хороша його сумісність із друг....
Творчі здібності за Знаком Зодіаку
Творчі здібності за Знаком Зодіаку
Кажуть, що у світі немає бездарностей Кожен щось вміє і має певні таланти та здібності до творчості
Правила збереження внутрішньої енергії у будь-який тяжкий період
Правила збереження внутрішньої енергії у будь-який тяжкий період
На повноцінний відпочинок потрібно багато часу, тому набагато вигідніше просто не допускати появи стану змучен....
Місячний день сьогодні 28 березня 2024 року
Місячний день сьогодні 28 березня 2024 року
Кожен день приносить нам нові пригоди та випробування Про те, яким буде останній четвер березня, розкажуть аст....
більше матеріалів
/-0,26852488517761-/ /-pc-/
Top