counter
Стрічка новин
Вибрати все
27 Квітня
26 Квітня
25 Квітня
Всі новини...

Право на тишу. Інструкція по застосуванню


Переглядів: 46897


Право на тишу. Інструкція по застосуванню

Тиша — для багатьох з нас, особливо жителів мегаполісів, давно стала мрією, а для багатьох — просто необхідністю. Люди, котрі не з чуток знають, що таке обстріли, реагують на різкі звуки дуже гостро. Але що робити, якщо хтось поруч цілодобово голосно і завзято робить ремонт або щось будує, або ж, навпаки, вирішив відпочити під вашим вікном і пісні поспівати? Пам'ятайте, що від шуму — дратівного фактора, що негативно впливає на здоров'я і працездатність людини, нас захищає закон і знання своїх прав.

 Іменем закону!

 Ще в античні часи вводили правила, що обмежували шум. Відповідно, в законодавстві України також виставлено на нього заборони. Захист від впливу шуму в Україні регулюється цілою низкою нормативно-правових актів. Це закони: «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», «Про міліцію» та «Про охорону атмосферного повітря», а також Кодекс про адміністративні правопорушення.

 Отже, у нас у країні шуміти не можна — відповідно до Закону «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» — практично ніде. Під заборону підпадають житлові будинки та прилеглі до них території; лікувальні, санаторно-курортні, навчальні та культурні заклади, будинки-інтернати, готелі і гуртожитки, інші будівлі та споруди, в яких постійно чи тимчасово перебувають люди.

 Зоною, вільною від шуму, повинні бути також і розташовані в межах населених пунктів заклади громадського харчування, торгівлі, побутового обслуговування, розважального та грального бізнесу, а також розташовані на територіях мікрорайонів і груп житлових будинків парки, сквери, зони відпочинку.

Заборона діє з 22:00 до 8:00. Список «не можна» досить довгий. Так, уночі заборонено голосно співати і кричати, використовувати звуковідтворювальну апаратуру та інші джерела побутового шуму. Не можна також запускати феєрверки і салюти, використовувати піротехнічні засоби.

Регламентовано також шумні ремонтні роботи на захищених об'єктах. Вони забороняються у робочі дні з 21:00 до 8:00, у святкові та неробочі — цілодобово. Якщо ж власник або орендар приміщень хоче затіяти ремонт у святкові та неробочі дні, він повинен отримати дозвіл жителів усіх поблизу розташованих квартир.

Якщо дуже потрібно — то можна

Законодавець також прописав, в яких випадках можна шуміти. Шум не обмежується законом під час різного роду надзвичайних подій. Наприклад, при виникненні необхідності попередити і / або ліквідувати наслідки аварії, стихійного лиха тощо. А також при наданні невідкладної допомоги, запобіганні правопорушенням або припиненні їх, запобіганні крадіжкам, пожежам, під час виконання завдань цивільної оборони. Ніщо не забороняє виробляти шум в закритих приміщеннях, якщо є звукоізоляція, що не дозволяє шуму проникати до сусідів.

Не зобов'язані дотримуватися тиші також учасники зборів, мітингів, демонстрацій, походів та інших масових заходів. Але! Це стосується лише тих заходів, про які завчасно повідомлено органам виконавчої влади чи органам місцевого самоврядування.

Голосно також можна святкувати в офіційні вихідні, наприклад, дні селища чи міста, спортивні заходи. Затвердження правил додержання тиші в населених пунктах і громадських місцях покладено на місцеві ради. Відповідно, з дозволу місцевих властей уночі можна запускати салюти і феєрверки.

Вимірюємо шум

Поняття «занадто шумно» чітко регламентовано, а санітарні норми допустимого шуму чітко прописані.

Допустимий рівень: для житлових кімнат у денний час (з 8:00 до 22:00 години) — від 40 дБ до 55 максимум, у нічний (з 22:00 до 8:00 годин) — від 30 дБ до 45 max; на території, що безпосередньо прилягає до житлових будинків: у денний час — від 55 дБ до 70 максимум, у нічний — від 45 дБ до 60 max; на території, що безпосередньо прилягає до будівель готелів і гуртожитків: у денний час — від 60 дБ до 75 максимум, у нічний — від 50 дБ до 65 max; на майданчиках відпочинку на території мікрорайону і груп житлових будинків — від 45 дБ до 60 max цілодобово.

Заміри децибелів проводяться санітарно-епідеміологічною службою.

Алло! Міліція!

Ясна річ, викликати санінспекторів — це не так просто. Та й уночі вони 100% не приїдуть. Що робити? Викликати міліцію! Законом України «Про міліцію» (№ 565-XII від 20.12.1990 р.) установлено: правоохоронці повинні реагувати на скарги громадян про шум. Так що сміливо набирайте «102», і нехай ваші опоненти пояснюють уже міліції, чому їм так весело або звідки стільки сил працювати перфоратором.

І не варто хвилюватися, що ті, по відношенню до кого була викликана міліція, дізнаються ваше ім'я та прізвище. Якщо для вас це принципово — можна додатково звернути увагу правоохоронця на те, щоб ваші дані не озвучувалися.

Варто зазначити, що Кодексом про адмінправопорушення, а саме статтею 182, передбачається відповідальність за порушення тиші в громадських місцях. Отже, покарати настирливого порушника тиші можна гривнею.

А якщо вирішили потерпіти

Якщо ви вирішили все ж таки терпіти, тоді зверніть увагу на цю інформацію — тортурами шумом уміло користувалися кати в різні часи.

У середньовіччя існувала страта під дзвоном: дзвін повільно вбивав людину. У сучасній історії музика неодноразово використовувалася як катування або сильний психологічний вплив на полонених.

Крім того, в 2008 році британське відділення правозахисної організації Reprieve оприлюднило список з музичних композицій і виконавців, використовуваних для отримання свідчень у в'язниці Гуантанамо. «Кращі хіти Гуантанамо» містили тридцять три позиції.

Лікарі кажуть, що шум може викликати роздратування і агресію, головний біль і артеріальну гіпертензію.

 


Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп на 27 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 27 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні варто звернути увагу на свої особисті стосунки та комунікацію з бли....
Любовний гороскоп на 27 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 27 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваша енергія та пристрасть будуть на піку, що зробить вас особливо ....
Сон у ніч з 26 на 27 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 26 на 27 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
27 квітня продовжиться 19-й місячний день Фаза Місяця – спадна
Секрети хіромантії: чи щаслива у вас рука
Секрети хіромантії: чи щаслива у вас рука
Для того, щоб передбачити долю по лініях руки не обов'язково досконально вивчати хіромантію Досить просто погл....
Змови на робоче місце: на прибуток, успіх та везіння
Змови на робоче місце: на прибуток, успіх та везіння
Багато хто мріє про успішну кар'єру і хорошу заробітну плату Щоб ваші мрії стали реальністю, використовуйте пе....
більше матеріалів
/-0,43454813957214-/ /-pc-/
Top