counter
Стрічка новин
Вибрати все
29 Березня
28 Березня
Всі новини...

Чому розщедрився Нацбанк?


Переглядів: 44


Чому розщедрився Нацбанк?

Українцям дозволили наростити добові апетити до іноземної валюти: Національний банк збільшив ліміти на її зняття й купівлю. Та обіцяє, що й далі поступово лібералізуватиме адміністративні обмеження. Постає закономірне запитання: як це рішення вплине на ринок і банківську систему, враховуючи всі проблеми зі зняттям депозитів й уже сформовану звичку за потреби купувати іноземну валюту на чорному ринку в необмежених обсягах?

Поглибимо і розширимо

Голова НБУ Валерія Гонтарева повідомила, що Нацбанк вирішив збільшити обсяг денного ліміту на видачу іноземної валюти з поточних рахунків у два з половиною рази: з 20 тисяч гривень до 50-ти тисяч. Окрім того, денний ліміт на видачу гривні збільшено з 300-т тисяч до 500-т. Відтепер можна купити більше й готівкової валюти: не на 3, а на 6 тисяч гривень.

Рішення регулятора, за словами Валерії Гонтаревої, базується на сигналах, що свідчать про поступове відновлення довіри до банківського сектора й стабілізації на валютному ринку. При цьому експерти стверджують, що потрясінь від цих легких послаблень очікувати не варто. Як, до речі, й шаленого покращення – вже і негайно.

Мало не багато

Олексій ПлотніковОлексій ПлотніковТак, доктор економічних наук, професор, заслужений економіст України Олексій Плотніков переконаний: громадяни, комерційний сектор й іноземний інвестор чекають серйозних кроків НБУ в бік стабільності курсу національної грошової одиниці. Це зробить інфляцію більш прогнозованою й загалом дасть змогу розуміти діловий клімат в Україні.

«Не можу сказати, що ці кроки стабілізують чи дестабілізують банківську систему. Позитив, що громадяни офіційно отримають змогу купувати дещо більше інвалюти й знімати її зі своїх рахунків. Це трошки заспокоює ринок, який стимулювали тіньовий ринок і відтік депозитів з банківської системи України, – відзначив Плотніков у коментарі АСН. – Ці маленькі кроки НБУ не позначаться ні на стабільності гривні, ні на стійкості банківської системи, ні на розвиткові кредитування. Ці серйозні питання охоплюються іншими проблемами. Це регулювання монетарні і немонетарні, подолання інфляції, мінімізація і багато іншого».

Замість тюльпанів

Василь ГорбальВасиль ГорбальА ось банкір-фінансист Василь Горбаль переконаний, що є можливість навіть повністю зняти обмеження, про що не раз говорили стабільні великі банки, до яких дійсно спостерігається відновлення  довіри.

«Коригування обмежень на часі. Можна вважати, що це подарунок НБУ жінкам до 8 Березня. Пішли компромісним шляхом і дещо підняли суми лімітів. Хоча зрозуміло, коригування мусило бути. Але обмеження запроваджено, коли курс був на 50% вищим, якщо не помиляюся, на позначці 18 гривень/долар. До того ж, був відсутній механізм зняття валютного депозиту. Тому це передовсім меседж від НБУ щодо відновлення довіри до валютних депозитів», – пояснив Горбаль АСН.

Чорно-білий світ

Олександр ОхріменкоОлександр ОхріменкоДобре, що НБУ здійснює хоч такі невеличкі кроки до розблокування валютного ринку, вважає президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.  

«Частина українців, які нині забирають валютні депозити, будуть раді, що ліміт підняли. Хоча ще потрібно, щоб у касі банку була валюта. Часто банки кажуть, що валюти немає, і пропонують взяти гривню за курсом обмінника. До того ж, не виключено, що хтось вирішить все ж залишити кошти на депозиті», - акцентував він, додавши, що чорний ринок підняття сум лімітів не послабить.

Сигнали і семафори

Віктор ЛисицькийВіктор ЛисицькийУ свою чергу економіст Віктор Лисицький додав, що рішення Національного банку – позитивний сигнал про те, що у регулятора нині є більше впевненості: махінацій, коливань на ринку валюти не буде. Або що принаймні можливості для цього звузилися.

«Для валютного ринку і країни загалом це – хороший сигнал. Адже зрозуміло, у нас гривня впала більше, ніж утричі. Й стабілізація її на новому рівні поки тільки триває. Але підняття лімітів свідчить: НБУ вважає, що особливих коливань курсу не буде», - пояснив Лисицький АСН, додавши, що це дає змогу думати, що НБУ нині контролює ситуацію достатньо надійно.

Юлія Артамощенко, АСН

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Камені-талісмани для жіночого здоров'я
Камені-талісмани для жіночого здоров'я
Ще в давнину люди знали, що каміння має цілющі властивості На жаль, у сучасному світі багато хто скептично ста....
Камені-талісмани для залучення грошей та удачі
Камені-талісмани для залучення грошей та удачі
Поліпшити свій добробут і стати щасливою людиною можна за допомогою каменів-талісманів Давно доведено, що енер....
Енергетична гімнастика: спосіб зберегти молодість та красу
Енергетична гімнастика: спосіб зберегти молодість та красу
У сучасне століття підвищених енерговитрат відновлювати енергетичний баланс важливо кожній людині Нескладний к....
Гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні у вас може виникнути почуття втоми чи розчарування через несподіван....
Любовний гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) На сьогоднішній день ваші пристрасність та романтичні настрої будуть на піку....
більше матеріалів
/-0,29400491714478-/ /-pc-/
Top