counter
Стрічка новин
Вибрати все
20 Квітня
19 Квітня
Всі новини...

Не гривнею єдиною


Переглядів: 40


Не гривнею єдиною

Днями обмінний курс гривні до долара намагався повторити торішній подвиг, бив антирекорди: на 20 січня Нацбанк встановив курс 24,84 грн. за 1 долар США, а на чорному ринку за долар правили 27,5 грн. На щастя, минулорічна ситуація, коли обмінний курс на чорному ринку становив 40-45 грн./дол., а народ, проклинаючи главу Нацбанку Валерію Гонтареву, традиційно скуповував інвалюту на піку ціни та зносив з полиць магазинів навіть сіль та туалетний папір, не повторилася. Але що це було? І у що виллється? Чи продовжить Президент хвалити главу НБУ Валерію Гонтареву або ж під нею захитається крісло? Розбиралася «Аналітична служба новин» (АСН).

Без паніки

Анатолій ГулейАнатолій ГулейОстаннє коливання курсу гривні на готівковому ринку було ситуативним, спричинене кількома факторами. Як пояснив АСН голова правління Української міжбанківської валютної біржі Анатолій Гулей, зокрема на ситуацію вплинуло те, що Міністерство фінансів виходило на аукціон із пропозицією продажу валютних облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП), відповідно був попит на купівлю валюти, для того щоб купити ці ОВДП. Та оскільки в США понеділок, 18 січня, був вихідним, пропозиції інвалюти бракувало, спекулянти почали шукати ресурси, а ми внаслідок цього отримали тиск на готівковому ринку.

«Схожа ситуація була у цей самий період минулого року, коли Національний банк не зорієнтувався, зробив кілька помилкових кроків, а курс почав рухатися до 40 грн./дол. Цього року таких помилок уже не було. А швидка реакція прем'єра (Арсеній Яценюк скликав засідання Ради фінансової стабільності щодо ситуації з курсом гривні. - Ред.) говорить про те, що саме оперативне реагування на валютні коливання дає результати», – акцентував Гулей.

Поінформований і озброєний

Василь ГорбальВасиль ГорбальБанкір-фінансист Василь Горбаль переконаний, що за умови чіткого інформування ринку про реальний стан справ і своєчасних дій з мінімізації ризиків (і уряду, і Нацбанку) курсовим гойдалкам можна покласти край.

«Перше - було втрачено контроль за ситуацією з боку регулятора. Одразу ж після свят потрібно було дати чіткі меседжі, ринку зокрема, що продовження роботи з МВФ буде, про ситуацію з держбюджетом. Позитивні правдиві меседжі мали йти як від голови уряду, так і від Нацбанку. Зате вийшло так, що бюджет ухвалили, довго відзначали свята, пішов негативний тренд в обговоренні - і, власне, отримали реакцію», - пояснив він. І зазначив, що на Україну також вплинула ситуація у світі, як, наприклад, економічні проблеми Китаю, які почалися з девальвації юаня і призвели до обвалу індексів світових фондових бірж і навіть падіння російського рубля.

Пізно чи ніколи

Алексей ПлотниковАлексей ПлотниковТакож на тому, що курсові гойдалки – це черговий ляп НБУ, який за Конституцією відповідальний за стабільність національної грошової одиниці, наголосив і економіст Олексій Плотніков.

«Так, у нас плаваючий валютний курс, немає валютного коридору. Але в даному випадку НБУ мав втручатися, притому давно - перед Новим роком. Тому що є розраховані макропоказники, є параметри у 24,1 грн./дол. як середній курс 2016 року тощо. Але в цьому разі НБУ реально нічого не зробив… А те, що прем'єром робляться спроби скликати раду, то тут також потрібно розуміти: засідання Ради фінансової стабільності щодо ситуації з курсом гривні варто було проводити ще до Нового року», - додав він.

Білим по чорному

Віктор ЛисицькийВіктор ЛисицькийУ свою чергу економіст Віктор Лисицький вважає, що чорний ринок валюти має колосальний психологічний вплив на людей.

«У розвинених країнах весь час щось кудись «пливе». Але німці не бігають у паніці по Берліну або Гамбургу, скуповуючи долари, якщо курс євро трохи змінився. До того ж, якщо взяти всю історію існування євро, його курсу до долара, то там такі дива були - але жодної істерики. І мене дуже дивує, що на суспільну свідомість чинить досить великий вплив динаміка курсу валют чорного ринку, обсяги якого публічно ніхто не знає, як і те, як туди реально потрапляють більш-менш помітні обсяги валюти», - пояснив економіст та наголосив, що необхідно реально боротися з чорним ринком валюти, а не лише звітувати про виявлення конвертаційних центрів.

Тиша для грошей

Отож, як бачимо, останні курсові стрибки – це ознака радше неефективних дій, зокрема регулятора, очільниця якого нещодавно, виступала з лекцією «Як подолати ідеальний шторм і реформувати фінансову систему: погляд з НБУ» та розповідала, що будь-яка неправдива інформація – дезінформація - створює паніку на ринку. Розмірковувала про ЗМІ, називала їх «вільною продажною пресою». Говорила, що криза в Україні минула б набагато легше, якби панічні настрої не підігрівалися…

Виходить, одне діло лекції читати, винуватих знаходити, а інше – діяти. І тепер главі НБУ Валерії Гонтаревій, яку так сильно нахвалював Президент Порошенко, буде несолодко. Адже політики, зокрема тимошенківці та ляшківці, вимагатимуть звіту та відставки Гонтаревої, яка не раз за свою каденцію обіцяла зниження курсу долара, та після чи не кожного свого публічного виступу мала курсову пожежу.

Люди ж на фоні заяв про проблеми національної валюти, зниження рівня життя, зменшення доходів та заощаджень українців про всяк випадок переводитимуть гривні в долари. І так повторюватиметься раз у раз, аж поки або долар не зникне, або система в Україні не перейде на рівень, коли громадян інвалюта, ще й готівкою, цікавитиме тільки у розрізі бізнесу або подорожей.

Юлія Артамощенко, АСН

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Талісман фен-шуй для залучення грошей, кохання та удачі
Талісман фен-шуй для залучення грошей, кохання та удачі
Одним із найсильніших талісманів фен-шуй є дзвіночок Цей домашній оберіг не лише привабить успіх у справах, а ....
Гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні може бути днем, коли ви відчуєте себе особливо енергійно та активно....
Сон у ніч з 19 на 20 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 19 на 20 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
20 квітня о 15:42 розпочнеться 13-й місячний день Фаза Місяця - зростаюча
Любовний гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваше почуття авантюризму та прагнення нових вражень можуть призвест....
Гороскоп від Анжели Перл на 20 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 20 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 20 квітня 2024 року передбачає можливість вирішити безліч проблем і упорядкувати с....
Гороскоп на 20 квітня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 20 квітня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
На думку астролога Тамари Глоби, важливо уникати прийняття ключових рішень у першій половині 20 квітня 2024 ро....
Гороскоп від Павла Глоби на 20 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 20 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
20 квітня 2024 року є слушним моментом для встановлення порядку як на роботі, так і в особистому житті Цей пер....
більше матеріалів
/-0,92715191841125-/ /-pc-/
Top