counter
Стрічка новин
Вибрати все
29 Березня
28 Березня
Всі новини...

Василь Горбаль
Василь Горбаль

У цьому році так само, як і торік, є інфляційні й девальваційні ризики


У нинішньому році так само залишаються досить високі інфляційні й девальваційні ризики. Тепер питання, наскільки вдасться урядові й Національному банку їх знизити і мінімізувати. Нинішні коливання гривні не визначають якихось тенденцій, хіба що свідчать про певну гру учасників на готівковому ринку. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив політик, банкір-фінансист Василь Горбаль.

«Робити якісь серйозні висновки, зважаючи на коливання курсу, між святами складно ще й тому, – пояснює Василь Горбаль, – що повноцінних робочих днів було не так багато. Якщо ми говоримо загалом про наступний рік, то так само залишаються ризики, як інфляційні, так і девальваційні. Ми пам’ятаємо, що уряд закладав в проект бюджету на 2015 рік інфляцію на рівні 13%,  а отримали 43,3%. Також були прогнози і по курсу.

Тобто, ризики зберігаються. А наскільки вдасться уряду спільно з Національним банком впоратися з цими ризиками, покаже час. З точки зору монетарних інструментів у НБУ достатньо можливостей проводити цього року стабільну й прогнозовану курсову політику. Тому що певні скачки курсу іноземних валют у 2015-му було складно пояснити: коли курс опускався, а потім ніби за командою повертався назад. Наприклад, йдеться про стабілізацію курсу після виступу певних посадових осіб чи урядовців», - розповів експерт.

Прокоментував фінансист і позитивну оцінку Президентом Петром Порошенком діяльності глави НБУ Валерії Гонтаревої на підсумковій прес-конференції. «Свого часу з’явився нікому не відомий рейтинг, за яким Арбузов був кращим банкіром чи то Центральної, чи то Східної Європи. Досі незрозуміло, звідки з’явився цей рейтинг. Тож мені невтямки, чому Президент Порошенко також апелював до якогось майже аналогічного рейтингу. Свого часу таким чином суспільству продавали Арбузова, переконуючи, що він – кращий банкір. Хоч ще задовго до кризи влади експертне середовище не дуже його  сприймало. Навіть попри те, що ситуація з гривнею була стабільна. Але ж ідеться про експертне середовище і досить скептичне ставлення до його фахових здібностей і взагалі компетенції.

Свого часу говорили і про те, що найкращим банкіром і водночас найкращим головою Нацбанку був Ющенко. З цього приводу також є багато суперечливих думок. Вже після того згадують і роль Гетьмана у грошовій реформі. Тому, напевне, правильні оцінки суспільство зможе зробити за якийсь час. Зараз говорити складно. Ситуація, звісно, непроста. Є багато речей, де просто, скажімо так,  шалене поле для критики. Це і так зване очищення банківського ринку, де незрозуміло, воно закінчилося чи ні. У липні вже повідомлялось про те, що перша стадія минула, і ми переходимо до стадії стабілізації. Але ми мали ще у грудні виведення з ринку декількох банків, включаючи системний «Укрінбанк». Тобто це говорить про те, що нині ця стадія ще не завершена. Я вже не кажу про скачки курсу й інші речі, яких насправді досить багато», - зазначає експерт.

Також Горбаль звертає увагу на те, що по-різному оцінюють і нинішню ситуацію й діяльність Гонтаревої. «З одного боку, є оцінки експертів з точки зору, що робила б інша людина в умовах кризи в державі і ситуації на сході, щоб не допустити ще більшого колапсу. А є такі, які оцінюють діяльність влади з позиції вигоди для своєї кишені. У цьому випадку зростанням цін, курсом валют. Така оцінка однозначна і зрозуміла. Особливо від того бізнесу, що втратив кошти в банках, які було виведено з ринку. Тож загалом маємо діаметрально протилежні оцінки. І влада, й інформаційна складова політики влади повинні працювати на те, щоб максимально стабілізувати як державні фінанси, так і фінанси в державі», - підсумував експерт.

 

Авторские блоги и комментарии к ним отображают точку зрения их авторов. Точка зрения редакции информационного агентства ASN может отличаться от точки зрения авторов блогов, колонок на сайте и комментариев к ним. Редакция агентства ASN не несет ответственность за достоверность материалов из раздела «Блоги», «Колонки», сайт агентства только обнародует данную информацию.





Переглядів: 66



Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Енергетична гімнастика: спосіб зберегти молодість та красу
Енергетична гімнастика: спосіб зберегти молодість та красу
У сучасне століття підвищених енерговитрат відновлювати енергетичний баланс важливо кожній людині Нескладний к....
Гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні у вас може виникнути почуття втоми чи розчарування через несподіван....
Любовний гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) На сьогоднішній день ваші пристрасність та романтичні настрої будуть на піку....
Гороскоп від Анжели Перл на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Таролог Анжела Перл підготувала гороскоп на 29 березня 2024 року, закликаючи деяких представників знаків зодіа....
Гороскоп від Павла Глоби на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
29 березня астролог Павло Глоба радить приділити увагу особистим питанням Можливі розчарування та непорозумінн....
більше матеріалів


/-0,1548798084259-/ /-pc-/
Top