counter
Стрічка новин
Вибрати все
7 Вересня
6 Вересня
Всі новини...

Депутати поза зоною


Переглядів: 29


Депутати поза зоною

Після важкої бюджетної ночі в день католицького Різдва парламент вирішив наступного разу зібратися через місяць. Серед ЗМІ розлетілась інформація, що депутати позбавили себе різдвяних канікул, проте деякі народні обранці вбачали в ситуації обман і закликали не вестися на популістські заяви про трудоголізм. То на що витратили парламентарі місяць своєї несесійної роботи?

Має бути

Звичайно, частину місяця депутати відпочивали. Хто де, про що свідчать їхні фото у соціальних мережах. Наприклад, у Західній Україні свята провів депутат фракції БПП Єгор Фірсов, який демонстрував фото зі Львова на своїй сторінці у Facebook. Світлини з Буковеля «постив» й Іван Крулько із «Батьківщини». Його колега по фракції Альона Шкрум також перед Різдвом поділилася враженнями та фото від перебування в Ужгороді. Світлину зі Львова розмістила на своїй сторінці заступник голови ВР Оксана Сироїд, на якій окрім неї - лідер фракції «Самопоміч» Олег Березюк, а також мер Львова Андрій Садовий. Де святкували ті, хто не є активним користувачем соцмереж, – залишається тільки здогадуватися, бо сконтактувати із багатьма з них немає можливості.

Згідно з робочим графіком, парламентський тиждень мав би розпочатися з 11 січня, проте він нині значиться як робота в комітетах, фракціях, комісіях. А перше засідання ВР у новому році, нагадаємо, заплановане на 26 січня.

Ще в день голосування за такий графік роботи ВР Микола Томенко до свого рішення покинути фракцію «Блок Петра Порошенка» висловив обурення проголосованим графіком роботи парламенту. За його словами, ніхто не позбавляв себе канікул, натомість депутати провели хитре і «розумне» голосування. Мовляв, навмисно перенесли тиждень на кінець січня для прийняття змін до Конституції України. «Ясна річ, що депутати не зберуться на засідання з 11 січня, бо будуть ще відпочивати. І голосування за зміни могло бути провальним. А на кінець січня шанси є», - ділиться депутат.

Загалом Томенко у парламенті має репутацію критика за відсутність дисципліни в роботі парламенту. Він сам уже 13 січня проводив робочу нараду.

Зрештою зібрати «своїх» депутатів по комітету вирішив не він один. Комітет з питань запобігання та протидії корупції проводив засідання 14 січня. Щоправда, прийняти рішення депутатам не вдалося через брак голосів. Злий жарт зіграв один голос. З 22 депутатів на засідання прийшли лише 11. Не з’явилася частина БПП та Опозиційного блоку, «Відродження», депутат з «Батьківщини», деякі позафракційні.

Цікаво, на початку комітетського тижня на офіційному сайті ВР було розміщено лише повідомлення про робочу нараду Комітету з питань освіти й науки, а файл із тижневим графіком засідань комітетів був порожнім. Тільки 12 січня з’явилися анонси засідань комітетів, а вже за кілька днів на цьому ж сайті – повідомлення про те, що робочу нараду провів і Комітет з питань свободи слова.

Не комітет, а прес-конференцію давали голова Комітету з питань національної безпеки та оборони Сергій Пашинський та секретар комітету Іван Винник.

«Цими днями ми не будемо збиратися. У нас інша робота», - заявив народний депутат, секретар комітету Іван Винник, наголосивши, що депутати збиратимуться на комітет уже на пленарному тижні. Тобто з 25 січня. На уточнення, в чому причина і чим зараз займаються народні обранці, з посмішкою відповідає, що їхня робота полягає не лише у перебуванні в комітетах, а й у роботі з виборцями, у зустрічах, що теж займає багато часу. А от чи повернулися його колеги по фракції з «відпусток» після свят, стверджує, що йому це невідомо.

Власне, на це звернула увагу і його колега по фракції Ольга Белькова. «Багато депутатів мають дуже незручні кімнати і для зустрічей, і для роботи. Тому не треба прирівнювати роботу в комітеті виключно до перебування у цих приміщеннях», - написала вона в мережі Facebook, де серед депутатів розгорілася дискусія наввипередки із запевненням про свою присутність в Україні і намаганням продемонструвати зайнятість важливими справами.

Припущення, що народні депутати ще не повернулися з відпочинку і продовжують святкувати, підтвердили не в одній опозиційній фракції, щоправда, просили не видавати себе.

Загадкова робота з виборцями

Допитуючись у депутатів, чим вони займаються до сесійного тижня, часто доводилося чути: «Працюю з виборцями». Але то офіційно -  як по графіку, так і говорять. Але ж насправді як?

Депутат фракції «Самопоміч» Ірина Сисоєнко стверджує: «Фракція все про депутатів знає». Проте, певно, не ділиться інформацією. За її словами, незабаром буде проведено засідання фракції, проте поки що не відомо, коли саме, власне, як і засідання Комітету з питань охорони здоров’я, заступником голови якого є політик. Сама ж пані Ірина нині в Києві, бере участь у нарадах і висвітлює питання грипу в Україні.  

З позафракційним Сергієм Міщенком вдалося поговорити якраз у той момент, коли він працював на окрузі. «У мене сьогодні день зустрічей, але скоро повернуся до Києва, бо нам треба із Миколою Томенком обговорити одне питання», - зазначає політик.

До Києва на засідання комітету його, зізнається, ніхто не кликав. «Це ж голова вирішує, коли нас збирати. Поки що ніхто нічого не говорив», - зауважує Міщенко. Проте наголошує, що всіх зібрати – справа нелегка. Зрештою, чи можна на те вплинути, невідомо.

«Коли я був головою Комітету з питань правової політики та правосуддя, то робив табелювання. Відмічав присутніх і відсутніх. За пропуски депутатів потім вираховували з їхньої заробітної плати. Чи зараз так робить Князевич (Руслан Князевич – голова Комітету ВР з питань правової політики та правосуддя. – Авт.), мені невідомо», - пояснив Міщенко.

Загалом погоджується, що майже місяць відпочинку народним обранцям - забагато. «За цей час депутати розслабляються. Тим паче, якби такі довгі канікули були у стабільній країні, то одне. А так…» - не завершує фрази депутат.  

Щодо питання контролю, тут, говорить, відповідальність на фракції за своїх депутатів. «А мене хто буде контролювати? Я ж позафракційний!  У моєму випадку питання совісті», - наголошує політик.

Поки одні працюють на округах, інші ходять на ефіри українських каналів, зустрічаються з колегами і чекають, як самі говорять, коли їх збиратимуть на засідання фракцій перед пленарним тижнем. Коли будуть збори фракцій та коаліції, не уточнюють - або ж справді не знають, або ж не зізнаються.

Відповідальність за прогули? Ні, не чули!

Політик Тарас Чорновіл вважає місяць відпочинку парламенту безвідповідальністю. Пояснює, що взимку в народних депутатів відпустка не передбачена.

«Є лише технічний розрив між осінньою і весняною сесіями. Весняна розпочинається в перший вівторок лютого, а осіння мала б закінчитися під кінець січня. На січень традиційно ставили два пленарних тижні, тиждень роботи в округах і останній – для роботи з виборцями, який був після офіційного закриття сесії, тому міг теоретично трактуватися як неробочий», - висловився Чорновіл на сторінці у Facebook.

Один із депутатів Блоку Петра Порошенка колись заявив, що в них така фракція: не встигнеш прийняти рішення чи на когось гримнути, як уже все написано у Facebook. Щоправда, не лише в них, адже соціальні мережі нині – непоганий спосіб для звітності: де був, що робив і для чого. На сторінці лідера Радикальної партії Олега Ляшка можна знайти не тільки фото з відвідування новорічної ялинки в столиці, а й пости стосовно останніх подій у фракції та коментарі з приводу ситуації в державі. Проте є деякі сумніви, що він персонально веде свою сторінку, бо ж не прослідковується реакція на коментарі й повідомлення. Зрештою, депутати не афішують, але складається враження, що замість них сторінки в соціальних мережах ведуть помічники або прес-секретарі. Хороша підстраховка, чи не так? До слова, фотографій з екзотичних курортів знайти не вдалося. Або шукали не там, або ж народні обранці стали обережнішими й фільтрують контент своїх сторінок.

За результатами перегляду графіку відвідувань депутатів деякі з них пропустили більше половини засідань парламенту, що вже казати про комітети й комісії. Громадські організації навіть визначали головних прогульників парламенту. Спікер ВР Володимир Гройсман неодноразово обіцяв розібратися з таким неподобством, проте на одній з останніх зустрічей із журналістами не втримався: «Ну а що я можу з ними зробити? Ви ж самі бачите, що робиться! Будемо поступово змінювати підхід до роботи».

Те «поступово» затягнулося. Про те, що на сайті ВР буде розміщуватися статистика відвідувань пленарних засідань та участі народних депутатів у голосуванні, спікер заявляв ще у травні минулого року. «Ми з вами, з більшістю депутатів парламенту, громадськістю, почали широку кампанію «Стоп прогульник!», - заявив Гройсман. -  Щоб прогульникам було дуже несолодко і всі розуміли, хто обирався, щоб працювати і приймати рішення, а хто обирався, щоб сюди взагалі не приходити».

Із того часу виявилися і ті, й інші. Неодноразово журналісти та громадськість ставали свідками, як депутати кілька разів голосували за закон, а перед тим – стільки ж разів застосовували сигнальне голосування. «А класно я придумав?» - пожартував на зустрічі з журналістами перед Новим роком Володимир Гройсман щодо свого «винаходу». От тільки про результати фіксування відвідування нічого не сказав ні цього разу, ні раніше. І про застосовану відповідальність до прогульників також промовчав. Віз, так би мовити, і досі там.

Через увесь той антикорупційний гамір та шум навколо зняття депутатської недоторканності якось забули про відповідальність за пропуски. Не пригадую, аби когось із депутатів було покарано за відсутність на робочому місці без поважних причин. Хоча у народного обранця, як показує практика, що не причина – то поважна. У навчальних закладах учні відпрацьовують свої пропуски або ж оплачують їх. Але вони вивчають ази того, що може знадобитися в житті. Депутати ж відповідальні за те, щоб життя наше було комфортним. Аналізуючи викладені обставини, поки що комфорт на користь мандата.

Юлія Байрак для АСН

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Як підвищити свою енергетику та зміцнити біополе: 5 ефективних способів
Як підвищити свою енергетику та зміцнити біополе: 5 ефективних способів
Завжди бути в тонусі, випромінювати успіх, досягати поставленої мети і виконувати свої мрії можливо, володіючи....
Гороскоп на вересень 2024 року від Анжели Перл
Гороскоп на вересень 2024 року від Анжели Перл
Перший місяць осені — не час для смутку Про те, що чекає на Знаки Зодіаку у вересні, розповість відомий астрол....
Як прибирання будинку впливає на вашу енергетику та удачу
Як прибирання будинку впливає на вашу енергетику та удачу
Чистий будинок — це обитель добра, затишку та удачі Експерти в галузі біоенергетики розповіли, чому потрібно п....
П'ять способів підняти настрій та повернути сили
П'ять способів підняти настрій та повернути сили
Постійні стреси часто призводять до того, що у нас зовсім не залишається енергії та сил Від цього псується нас....
Місячний день сьогодні 7 вересня 2024 року
Місячний день сьогодні 7 вересня 2024 року
Провести черговий день з користю для себе та обійти стороною пастки долі допоможуть астрологи Їхні рекомендаці....
більше матеріалів
/-0,43573904037476-/ /-pc-/
Top