counter
Стрічка новин
Вибрати все
28 Березня
27 Березня
Всі новини...

Двоє в човні, не враховуючи Саакашвілі


Переглядів: 56


Двоє в човні, не враховуючи Саакашвілі

Взаємини між українським гарантом Петром Порошенком і главою уряду Арсенієм Яценюком теплими не були із самого початку. Навпаки - вони перманентно натягнуті, наче струна, навіть якщо фігуранти конфлікту розшаркуються на публіку з приклеєними посмішками. Тобто народився цей конфлікт не сьогодні і навіть не вчора: ще у квітні минулого року у ЗМІ писали, що приховане напруження між Президентом та прем'єром посилюється, але відкритого протистояння у владі не буде - до миру сторони змусить війна і позиція західних донорів.

До кінця року майже нічого не змінилося: у грудні заговорили про те, що між командами Порошенка і Яценюка ведеться боротьба за можливість контролювати МВС, очолюване ставлеником прем'єра Арсеном Аваковим. У ЗМІ також зазначали, що Петро Порошенко щиро переконаний, що його рейтинг постраждає, якщо Яценюк залишиться у прем'єрському кріслі, а тому потрібні перевибори, нова коаліція - і новий прем'єр. Як нам здається, причина, хоч би які зовнішні фактори називали (конфлікт інтересів, скандал Авакова та Саакашвілі, сфери впливу і т.д.), одна - боротьба за владу. Так це чи ні, «Аналітична служба новин» (АСН) вирішила з'ясувати разом з експертами.

Вибори для Яценюка - політична смерть

Володимир ФесенкоВолодимир ФесенкоОдна з точок зору з цього питання, яку чітко озвучили більшість політологів, з якими поспілкувалася АСН, - тема конфлікту між Президентом та прем'єром роздмухується штучно. У цьому нас запевнив, приміром, глава центру політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко, котрий вважає, що між Петром Порошенком і Арсенієм Яценюком особистого конфлікту нема. «Є конфлікт між командою Саакашвілі і командою прем'єр-міністра. Є також певне напруження між частиною депутатів фракції Блоку Порошенка і деякими людьми з команди Яценюка, - пояснює він. - Крім того, тема конфлікту всередині коаліції між Президентом та прем'єр-міністром спеціально штучно роздмухується для провокування кризи в парламенті і дострокових парламентських виборів. Але такі вибори не в інтересах ані прем'єра, ані Президента».

За словами політолога, поки що немає жодних правових підстав для перевиборів. Утім, Фесенко зазначає, що коли вони з'являться, то Президент діятиме відповідно до ситуації. «Зараз він проти, - зазначає Володимир Фесенко. - До того ж у глави держави є всі правові можливості та інструменти для нейтралізації ризиків і викликів дострокових парламентських виборів. Та й міжнародні союзники зовсім не в захваті від можливості проведення таких виборів, вони виступають за збереження в нашій країні політичної стабільності».

Василь ГорбальВасиль ГорбальПроте банкір, а за сумісництвом політик Василь Горбаль наголошує, що все не так просто. «Складно оцінювати, чи є між двома особистостями конфлікт, але можу сказати напевно, що остання прес-конференція Президента показала, що главі держави стає дедалі важче абстрагуватися від того негативу, який іде від уряду й політики, котру він проводить, - запевнив він АСН . - Цей негатив уже проектується і на Порошенка, що незабаром підштовхуватиме його до певних кроків, оскільки балансувати стає дедалі складніше й складніше».

Олесь ДонійОлесь ДонійЩо ситуація у країні склалася вкрай важка, зазначає й політик Олесь Доній. Проте він не бачить конфлікту між частинами команд Порошенка і Яценюка. «Як такої сварки між Блоком Петра Порошенка і «Народним фронтом» немає, - пояснює Олесь Доній «Аналітичній службі новин». - Є бажання групи Порошенка монополізувати всі фінансові потоки і мати абсолютний, а не частковий вплив у Кабміні. «Народний фронт» зараз ослаблений мінімальним рейтингом особисто Яценюка і перетворився з партнера на васала, а будь-які вибори для НФ і особисто для Яценюка - це політична смерть». Володимир ГорбачВолодимир ГорбачТому з боку держави, наголошує політичний аналітик Інституту євроатлантичної співпраці Володимир Горбач, чиниться пресинг, аби Арсеній Яценюк подав у відставку самостійно. «Звісно, складно заперечувати наявність протиріч і напруженості між Президентом і прем'єр-міністром. Але говорити, що це конфлікт, поки що підстав немає. Принаймні він не відкритий, - каже політолог. - Якщо він є, то про нього знають лише ті, хто в епіцентрі. Напруженість, протиріччя, звичайно, є, тертя величезне. Більше з боку Президента на адресу прем'єра».

У стані протистояння

Петро ОлещукПетро ОлещукЩе одна точка зору, яку відстоює досить багато експертів, - Петро Порошенко та Арсеній Яценюк перебувають у стані певного протистояння. Так, політичний експерт Петро Олещук у коментарі АСН зазначив, що конфлікту між Президентом та прем'єром немає, оскільки він невигідний обом сторонам. Крім того, Арсенію Яценюку - через відсутність підтримки в суспільстві - доводиться зберігати паритет з главою держави. «Конфлікт у нинішній ситуації є в принципі неможливим, оскільки Президент почувається досить-таки впевнено, - пояснює політолог, - водночас прем'єр Арсеній Яценюк - це політик, політична кар'єра якого добігає кінця. Його становище є дуже нестабільним, і це лише питання часу, коли конкретно його перебування на посаді глави уряду закінчиться».

Однак, на думку політолога, можна говорити про очевидний конфлікт оточення прем'єр-міністра і Президента. І ті, й інші претендують на певні політичні та економічні ресурси. «Вони у стані протистояння. Та оскільки глава держави не може запропонувати альтернативну кандидатуру на посаду прем'єра, яка здобуде підтримку парламенту, він абсолютно не зацікавлений у дострокових парламентських виборах, - вважає Петро Олещук. - У цьому ж не зацікавлений і прем'єр-міністр. Тому якщо якісь конфлікти в оточенні й виникають, вони зрештою залагоджуються».

Павло РудяковПавло РудяковЗа словами ж директора Інформаційно-аналітичного центру «Перспектива» Павла Рудякова, якщо брати «за одиницю виміру конфліктності між посадовцями той високий рівень неприйняття одне одного, який був у Ющенка і Тимошенко, в даному випадку такого немає. Є якісь конфліктні ситуації, в яких кожен з них (Порошенко і Яценюк. - Авт.) виступає як державний діяч найвищого рівня, як політик, за спиною якого є політична сила, і як бізнесмен, бо вони обидва займаються бізнесом. Але ці не надто теплі відносини є нейтрально нормальними, і вони не дуже позначаються на ситуації».

Роль Міхо

Павло Рудяков зазначає, що серйозні конфлікти є серед людей з оточення Президента і прем'єра - йдеться про персональне неприйняття між деякими членами вищого оточення як з одного, так і з іншого боку. У свою чергу Петро Олещук конкретизує цей момент - за його словами, очевидним конфліктом у владі є конфлікт між головою Одеської облдержадміністрації Михайлом Саакашвілі та прем'єр-міністром Арсенієм Яценюком і його оточенням. «Також у сферу цього конфлікту потрапляє деяка частина оточення Президента. Саакашвілі має певні плани та амбіції. Він їх намагається реалізовувати і таким чином стикається з інтересами інших відповідних угруповань, - пояснює Олещук АСН. - Президент змушений бути нібито над цим процесом, оскільки у Саакашвілі є певна популярність у суспільстві. З іншого боку, він не може прямо йти на конфлікт із прем'єром, тому конфлікт має характер перманентного без будь-яких очевидних результатів. Більше ні про які серйозні конфлікти ми не можемо говорити. Президент вибудував своє оточення, систему влади таким чином, що на даному етапі ніхто з політиків всерйоз йому протистояти не може».

Говорячи про цей конфлікт, політолог Володимир Горбач називає ще одного його фігуранта - це міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, котрий, як ми знаємо, належить до команди прем'єра. «Ми спостерігали відкриті сварки між Аваковим і Саакашвілі, які так чи інакше належать до двох політичних команд - ​​Президента та прем'єр-міністра. Якщо йдеться про інцидент між Саакашвілі і Аваковим, не думаю, що це було зроблено спеціально для розголосу, - запевняє він. - Проте зацікавлені спостерігачі розуміють (і в країні, і за її межами), що ситуація у владі непроста, що вона переходить у площину публічного з'ясування стосунків. Але, на відміну від конфлікту між президентом Ющенком і прем'єр-міністром Тимошенко, нинішнє покоління політиків робить усе можливе, щоб уживатися одне з одним».

Те, що гострішим є саме конфлікт між Михайлом Саакашвілі та Арсенієм Яценюком, зазначає і політолог Олександр Палій, наголошуючи, що більш негативними наслідки цього протистояння можуть бути саме для Яценюка - аж до втрати прем'єрського портфеля. У будь-якому разі, якщо Міхо вийшов на люди ще й у такому амплуа, отже, це комусь потрібно. Чи змінить він Яценюка на посту, це ще питання, але що йому відведено певну роль у нашому політичному театрі, це однозначно.

Промислові кластери & фінансисти-спекулянти

Андрій ЄрмолаєвАндрій ЄрмолаєвНа думку директора Національного інституту стратегічних досліджень Андрія Єрмолаєва, конфлікт між главою держави і главою уряду таки є і виник він через те, що Петро Порошенко та Арсеній Яценюк належать до різних кластерів. «Хай би як там було, але Президент Порошенко пов'язаний був із серйозними промисловими кластерами, він був і залишається промисловцем-торговцем, - пояснює Андрій Єрмолаєв «Аналітичній службі новин». - А в уряді домінують фінансисти-спекулянти, котрі стурбовані здебільшого бюджетними проблемами. Те, що це стало вже й особистісною проблемою, це радше з історії особистих відносин. Але для країни важливим є питання вибору курсу, а не персони. Тому відбувається превалювання радикально-ліберального курсу над інтересами стабілізації - ось те, що зараз розриває владу. Крім того, все це відбувається на тлі дуже низької компетентності політиків, які зараз представлені у правлячій коаліції в парламенті. Дуже багато прийшло людей, погано орієнтованих в економічній структурі країни, її демографії, економічній історії. Дуже багато поверхового. І це призводить до того, що очевидним є розрив між тим, що відбувається в парламенті, тим, що викидається в пресу, і реальними проблемами країни. І це призводитиме до подальшого розриву між владою та суспільством і подальшого загострення соціальної ситуації. Є ризик, що цей конфлікт виллється і на регіональний рівень».

Володимир ЦибулькоВолодимир ЦибулькоПолітолог Володимир Цибулько, у свою чергу, зазначає, що певне протистояння є, оскільки обидва «заходять» на чужу територію. «Конфлікту немає - є боротьба за плацдарми, - запевнив він АСН. - Подивіться, як Яценюк часто заходить у питання безпеки, коментуючи ситуацію в країні. А Петро Порошенко виходить на поле економіки і зі свого боку також коментує події в Україні». За словами Цибулька, допоки є політичний інструмент тиску на уряд, Порошенко буде ним користуватися. «Яценюк якраз зі свого боку нервує, оскільки його фракція, хоч і друга за чисельністю в парламенті та в коаліції, є менш креативною, менше здатна нав'язувати певний стратегічний сценарій і тому завжди залишається вторинною, хоч і висунула кандидатуру прем'єра, - говорить експерт. - І якраз відсутність яскравих постатей на тлі Яценюка - найбільша біда його політичної сили».

У кожному конфлікті є конструктив?

Олександр Дем'янчукОлександр Дем'янчукЗавідувач кафедри політології Національного університету України «Києво-Могилянська академія» Олександр Дем'янчук вказав на глибинну причину, м'яко кажучи, напружених взаємин Петра Олексійовича та Арсенія Петровича. «По-перше, конфлікти - це відображення якихось проблем. Значна частина конфліктів є не деструктивними, а конструктивними, тобто вони - це рушійна сила подальшого розвитку. Проблема в тому, що конфлікти завжди виникають, коли створюється коаліційний уряд. До його складу входять люди з різною ідеологією, з різними поглядами, з різними системами цінностей. Причому ідеологія, погляди і система цінностей закладаються їхніми партіями або виборчими блоками», - пояснює політолог АСН.

На думку Дем'янчука, в даному випадку конфлікт між Порошенком та Яценюком у першу чергу виник через те, що Президент позбавлений цілої низки повноважень, а отже, певних важелів впливу на діяльність виконавчої влади: «Президент залишається значною мірою відповідальним за дії виконавчої влади, але водночас він не відповідає за це формально. У нього немає важелів впливу для того, щоб істотно змінити поведінку того ж Кабінету Міністрів. І в такому випадку, звісно, виникають конфлікти особистісного характеру, бо кожен є особистістю зі своїми інтересами, прагненнями і баченням подальшого розвитку. Це бачення і в одного, і в другого персонажів вступає у певне протиріччя, бо кожен вважає, що він краще знає, як це все має бути. Ну і головне, що все це - наслідки непрозорості політики і Президента, і уряду».

Хоч би як там було, а диму без вогню не буває. І навіть якщо припустити, що тему конфлікту між Петром Порошенком і Арсенієм Яценюком і, відповідно, їхніми командами певною мірою роздмухують штучно, це все одно комусь потрібно. Що певним гравцям на українському політичному олімпі - це поза сумнівом. А ось що народу - постає велике питання. На жаль, риторичне.

Лариса Чайка, АСН

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Як зберегти удачу та уникнути неприємностей: магічні правила на кожен день
Як зберегти удачу та уникнути неприємностей: магічні правила на кожен день
Кожному з нас необхідні успіх і життєва енергія для досягнення поставленої мети Заманити щастя та зберегти гар....
Чим небезпечні енергетичні вампіри?
Чим небезпечні енергетичні вампіри?
Серед нас багато енергетичних вампірів Але хто ж вони і яку шкоду можуть завдати? Енергетичний вампір – це люд....
Кармічний зв'язок чоловіка та жінки
Кармічний зв'язок чоловіка та жінки
Кармічний зв'язок між чоловіками та жінками будується за допомогою їхніх любовних стосунків Вважається, що кож....
Гімнастика для очей: як покращити зір
Гімнастика для очей: як покращити зір
Очі  — це життєво важливий орган у людському організмі Зіпсувати зір можна кількома способами: читати погано н....
Тибетська гормональна гімнастика для оздоровлення та довголіття
Тибетська гормональна гімнастика для оздоровлення та довголіття
Гормональна гімнастика використовується ченцями Тибету протягом багатьох століть Цей комплекс вправ простий у ....
більше матеріалів
/-0,30682682991028-/ /-pc-/
Top