counter
Стрічка новин
Вибрати все
23 Квітня
22 Квітня
Всі новини...

Олександр Дем'янчук
Олександр Дем'янчук

Конфлікт Порошенка та Яценюка - наслідок того, що Президент позбавлений цілої низки повноважень


Конфлікти у владі виникають на ґрунті того, що в нас коаліційний уряд, до складу якого входять люди з дуже різними поглядами. Конфлікт прем'єра і Президента виник не тільки через особисті прагнення, а тому, що глава держави несе відповідальність за дії виконавчої влади, але водночас він не відповідає за це формально. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив політолог, завідувач кафедри політології Національного університету України «Києво-Могилянська академія» Олександр Дем'янчук.

«По-перше, конфлікти - це відбиття якихось проблем. Значна частина конфліктів є не деструктивними, а конструктивними, тобто вони - це рушійна сила подальшого розвитку. Проблема в тому, що конфлікти завжди виникають, коли створюється коаліційний уряд. До нього належать люди з різною ідеологією, з різними поглядами, з різними системами цінностей. Причому ідеологія, погляди й система цінностей закладаються їхніми партіями або виборчими блоками. Тобто у людини, яка входить до Кабінету Міністрів або оточення Президента, є достатня передісторія», - розповів політолог.

На думку Дем'янчука, у даному випадку конфлікт між Порошенком і Яценюком у першу чергу виник через те, що Президент позбавлений цілої низки повноважень, таким чином Президент позбавлений певних важелів впливу на діяльність виконавчої влади.

«Президент залишається значною мірою відповідальним за дії виконавчої влади, але водночас він не відповідає за це формально. У нього немає важелів впливу для того, щоб змінити істотно поведінку того ж Кабінету Міністрів. І в такому разі, звісно, виникають конфлікти особистісного характеру, бо кожен є особистістю зі своїми інтересами, прагненнями й баченням подальшого розвитку. Це бачення в одного і другого персонажів починає певним чином конфліктувати, бо кожен вважає, що він краще знає, як це все має бути. Ну і головне, що все це є наслідками непрозорості політики і Президента, і Кабінету Міністрів», - вважає експерт.

Політолог зазначає, що населення отримує значно менше інформації, ніж повинно. І це стосується не тільки дій влади, але й мотивів, чому те чи інше рішення приймається. «Це, наприклад, ті ж рішення, які ухвалював Кабінет Міністрів і щодо податків. Відверто кажучи, те, що Верховна Рада проголосувала нові податки або залишила чинними певні одіозні старі податки, - це не тому, що Рада цілком згодна з Кабінетом Міністрів і підтримує його політику. А це тому, що був досить серйозний тиск на депутатів, до, скажімо, погроз залишити країну без грошей і без дотацій МВФ. І внаслідок цього Рада пішла на поводу у Кабміну і прийняла той бюджет, який ми маємо. Кабмін - це інститут колективної відповідальності, Президент - це інститут особистої відповідальності. Порошенко зовсім не хочеться, щоб його рейтинг настільки сильно падав, як він зараз падає. Зрозуміло, що йому хочеться певних позитивних зрушень, досягнень, які Кабінет Міністрів відмовляється забезпечити. На цьому тлі й виникають конфлікти», - розповів експерт.

Дем'янчук звертає увагу й на те, що причиною конфлікту може бути й певна нетерпимість, притаманна прем'єр-міністру.

«Він все більше й сильніше виступає з авторитарних позицій. Він не стільки аргументує свої дії або доводить необхідність тих чи інших рішень, скільки проголошує і нав'язує: «Це треба зробити, це потрібно зробити». Порошенко це не подобається. Крім того, частково Яценюк намагається підняти свій рейтинг за рахунок «відкушеного» у Порошенка рейтингу. Хоча, відверто кажучи, там особливо кусати нічого - ні в одного, ні в іншого. На жаль, чи на щастя, ці конфлікти поступово наростатимуть, і Яценюку доведеться в недалекому майбутньому поступитися своєю посадою. Порошенко, м'яко кажучи, зі своїми повноваженнями і своєю посадою більш потужна фігура», - резюмував політолог.

Авторские блоги и комментарии к ним отображают точку зрения их авторов. Точка зрения редакции информационного агентства ASN может отличаться от точки зрения авторов блогов, колонок на сайте и комментариев к ним. Редакция агентства ASN не несет ответственность за достоверность материалов из раздела «Блоги», «Колонки», сайт агентства только обнародует данную информацию.





Переглядів: 31



Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Лунный день сегодня 23 апреля 2024 года
Лунный день сегодня 23 апреля 2024 года
Щодня на нас з вами чекають нові пригоди, і щоб вони були позитивними, важливо прислухатися до порад астрологі....
Сон у ніч з 22 на 23 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 22 на 23 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
23 квітня о 19:32 розпочнеться 16-й місячний день Фаза Місяця – зростаюча
Гороскоп від Анжели Перл на 23 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 23 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 23 квітня 2024 року, представлений Анжелою Перл, обіцяє успішний початок дня, наповненого продукти....
Гороскоп від Павла Глоби на 23 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 23 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Павло Глоба 23 квітня 2024 року наголошує, що важливо прислухатися до інтуїції Вона може вказати напрямок і до....
Гороскоп на 23 квітня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 23 квітня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Тамара Глоба розповіла, що 23 квітня буде сприятливим днем для деяких знаків зодіаку щодо любовних стосунків О....
більше матеріалів


/-0,30142307281494-/ /-pc-/
Top