counter
Стрічка новин
Вибрати все
19 Квітня
18 Квітня
Всі новини...

2016-й обіцяє бути спокійним


Переглядів: 57


2016-й обіцяє бути спокійним

Країна - знову з надією на краще майбутнє, як буває в цей період щороку, - зробила крок у наступний етап свого існування, у рік 2016-й. І навіть зима, яка в грудні геть ігнорувала свої обов'язки, якраз перед самим Новим роком згадала про них і на правах господині обійняла вулиці неслабким морозом, трохи присипавши сніжком. І не біда, що в оселях багатьох українців зовсім не жарко: бережемо занадто дорогий газ, тарифи й без того далеко не мед. Попри купу невирішених проблем (ті ж тарифи зупинятися на місці не збираються), які «хвостом» переповзли з року минулого, людям хочеться думати, що вже в наступному-то все буде інакше. Обов'язково краще. Більш вдало. Добріше.

До речі, астрологи заспокоюють: дійсно буде краще, оскільки зірки обіцяють спокійний рік. Спокійний, незважаючи на те що у нас війна на сході і анексований Крим. На думку цих зоряних фахівців, все ж переломним стане місяць лютий, який послужить початком еволюційного руху до чогось нового. У тому числі й дасть можливість вийти з глибокої кризи, в якій перебуває Україна. У свою чергу «Аналітична служба новин» звернулася до експертів, які знаються на питаннях політичного, економічного та військового життя країни, щоб разом з'ясувати не тільки те, що чекає на нас усіх у 2016-му, що вже настав, але й що треба б зробити в країні у першу чергу.

Децентралізація влади та реформа правосуддя

Скажемо одразу: у те, що цього року закінчиться війна на сході й наші хлопці зможуть забути АТО, як кошмарний сон, не вірять навіть патологічні оптимісти. Як ніхто не вірить і у вирішення кримської проблеми. Усе це, на жаль, для нашої країни більш віддалена перспектива. Якщо українцям і очікувати якогось позитиву, то, швидше, у чомусь малому, що не потребує зусиль безлічі людей або, що ще складніше, політичної волі влади.

Юрій Дерев'янкоЮрій Дерев'янкоНародний депутат Юрій Дерев'янко запевнив АСН, що цей рік просто зобов'язаний стати роком реформи правосуддя та децентралізації влади. «Дуже важливо, щоб відбулася реформа правосуддя. Але не та, яку зараз пропонують, оскільки це не реформа, а просто бутафорія», - вважає політик. Важлива, за його словами, і децентралізація. «Але це не означає, що децентралізація повинна закінчитися автономією Донбасу. Потрібно проводити об'єднання територіальних громад, підтримувати органи місцевого самоврядування. Також потрібно забезпечити фінансову децентралізацію, щоб на місцях були не тільки повноваження, але й ресурси. А не так, як пропонує уряд: передати повноваження без фінансів. Це ні до чого не призведе», - зазначив Дерев'янко.

Він підкреслив, що децентралізація дозволить створити підґрунтя для економічного розвитку країни. «Якщо триватиме подальше зміцнення влади в Києві, подальша централізація, то нічого в країні ніколи не поміняється. Віддати повноваження на місця - це реально прискорити темп реформ», - зробив висновок народний депутат.

Сергій ТарутаСергій ТарутаПроте прогнозувати будь-що в нашій країні - заняття вкрай невдячне, оскільки в будь-який момент все може змінити фактор вулиці. У цьому переконаний народний депутат Сергій Тарута, який у коментарі АСН також зазначив, що найближчими місяцями перевиборів у Верховну Раду не варто очікувати. «Навесні перевиборів не буде точно. Якщо будуть, то, можливо, восени, але не раніше. Утім, у нас щось прогнозувати досить складно. Все може змінити вулиця в будь-який момент. Але тоді вже не тільки парламентських перевиборів не буде, а може й не стати країни», - сказав він. Його колега нардеп Андрій Лозовий при цьому ще й зазначає, що вибори для країни не дуже вигідні, «бо на їх проведення потрібні мільярди з бюджету. Крім того, це і дестабілізація ситуації, а також можливість зайти до парламенту великій кількості регіоналів. Тому оптимальний варіант - це просто створення нової коаліції в чинному парламенті».

Сергій Тарута також вважає, що в чинному парламенті багато розумних депутатів, які за певних умов можуть нормально приймати закони. «Яскравий приклад - приїзд Байдена. Перед його візитом до ВР на голосування поставили законопроекти, які не викликали ні в кого розбіжностей. У результаті отримали 300 і більше голосів. Головне, щоб вносилися розумні законопроекти і не блокувалося голосування», - зазначив депутат.

Без політичних переслідувань

Леонід ЄмецьЛеонід ЄмецьЇхній колега у Раді парламентарій Леонід Ємець все ж береться прогнозувати, що цей рік стане досить бурхливим у плані різних викриттів. За його словами, якщо ніхто з чиновників, прокурорів, суддів не зазнає заслуженого покарання, в Україні ніколи не з'являться чесні держслужбовці, оскільки всі бачитимуть, що корупція всім сходить з рук. «Але посадити когось - це не самоціль, а необхідна складова очищення влади та боротьби з корупцією, - пояснив він. - Зараз в Україні головне питання в тому, щоб чиновник, суддя, прокурор, поліцейський були чесними й некорумпованими. Щоб досягти цього, хтось обов'язково має сісти в тюрму».

Сергій ЛабазюкСергій ЛабазюкУ свою чергу народний депутат Сергій Лабазюк вважає, що владі потрібно закінчувати з політичними переслідуваннями - від цього жодних позитивних бонусів ні в кого не буде. А ті, хто має сидіти у в'язницях, таки повинні там опинитися. Крім того, вважає він, імовірність того, що навесні цього року з Віктора Януковича та його найближчого оточення ЄС і США знімуть санкції, дуже висока, оскільки українська влада практично нічого не робить, щоб реально довести провину цих людей. «За півтора року по відношенню до Януковича нічого не відбувається. Вже навіть забули, що такий був. Якби хотіли конфіскувати, заарештувати й націоналізувати його майно, це б вже давно зробили. Є низка механізмів, за допомогою яких можна було все це зробити. Тим більше, по відношенню до Януковича це було б справедливо. Але ніхто нічого не робить», - констатує політик.

ЄС усе ближче?

Остап СемеракОстап СемеракЗ позитиву, безсумнівно, той факт, що безвізовий режим стає для українців все більш реальним. Так, народний депутат Остап Семерак вважає, що вже в літню відпустку громадяни України зможуть поїхати до ЄС без оформлення віз. «Для завершення процесу скасування візового режиму потрібно ще два формальних рішення, - нагадав він АСН. - Перше - це рішення Європейського парламенту, друге - рішення ради ЄС. Однак ні Європейський парламент, ні рада ЄС уже не вникатимуть у звіти виконання тих пунктів, які ми повинні були виконати й виконали. Тому сценарій того, що, наприклад, Грузії нададуть безвізовий режим, а нам - ні, малоймовірний».

Андрій ЛозовийАндрій ЛозовийРазом з тим він зазначив, що існують певні ситуації, які можуть вплинути на політику ЄС. «Ніхто не знає, що відбуватиметься у світі. Можливі й нові теракти на території ЄС, і російська армія на території України», - зазначив парламентарій. А його колега народний депутат Андрій Лозовий підкреслив, що країна нарешті повинна змінитися. По-справжньому, а не коли влада замилює електорату очі. Час, коли гралися у псевдозміни, уже позаду.

«2015-й був дуже складним роком для всіх. Тому потрібно, щоб 2016-й став роком позитивних змін. Країна нарешті повинна змінитися. Інакше її просто не стане. Разом з тим говорити, що не було нічого позитивного, також неправильно. Але все нагадує косметичний ремонт, а потрібно міняти систему», - пояснив він, відзначивши, що потрібно провести економічну модернізацію та розробити концепцію судової реформи. Зараз же, за його словами, «пропонують те ж, що пропонував і Янукович. Суддів хочуть зробити підручними президента. Необхідно звільнити всіх суддів, прокурорів і починати будувати систему заново». Але ось чи піде на такий безпрецедентний крок Україна?

Загалом, як бачимо, життя триває. І навіть іноді посміхається, тільки посмішка ця найчастіше виходить сумна. А якщо підбити короткий підсумок, яким може бути цей рік, отримаємо приблизно таку картину: на закінчення бойових дій на сході країни чекати не варто, хоча й особливо активними вони теж бути не повинні. Захід і далі тиснутиме на Росію санкціями, а у нас люди будуть незадоволені ходом проведення реформ, оскільки владі проводити реальні реформи не хочеться. При цьому й далі зростатимуть тарифи, у першу чергу на електроенергію. А от кількість робочих місць і середня зарплата, на жаль, виростуть навряд чи.

 

 

 

 

 

 

Лариса Чайка, АСН

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп від Павла Глоби на 20 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 20 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
20 квітня 2024 року є слушним моментом для встановлення порядку як на роботі, так і в особистому житті Цей пер....
Обряд на швидкі гроші
Обряд на швидкі гроші
Гроші потрібні всім і завжди, але якщо хочеться отримати їх швидко, ознайомтеся із простим обрядом на швидкі г....
Эффективные шепотки на любовь
Эффективные шепотки на любовь
Пошепки — це прості та швидкі змови, але при цьому дуже дієві, якщо скористатися ними правильно Дізнайтеся най....
Як покращити своє фінансове становище: 7 корисних правил на кожен день
Як покращити своє фінансове становище: 7 корисних правил на кожен день
Щоб досягти фінансового благополуччя, простої роботи та економії недостатньо — необхідно добре постаратися та ....
Приметы про постельное белье
Приметы про постельное белье
Ми проводимо в ліжку значну частину свого життя, тому існує так багато прикмет про постільну білизну Про те, щ....
більше матеріалів
/-0,43553304672241-/ /-pc-/
Top