counter
Стрічка новин
Вибрати все
26 Квітня
25 Квітня
Всі новини...

В Україні почали по-новому нараховувати лікарняні. В чому суть


Переглядів: 874


В Україні почали по-новому нараховувати лікарняні. В чому суть

В Україні вступив в силу новий порядок нарахування лікарняних листів. "У понеділок - 1 жовтня 2018 - вступили в силу зміни в порядку фінансування Фондом соціального страхування України страхувальників (роботодавців) для надання ними застрахованим особам допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах, на поховання, а також деяких виплат постраждалим на виробництві. Зміни спрямовані на посилення соціального захисту працевлаштованих в частині прискорення термінів отримання ними матеріального забезпечення, а також оптимізацію і спрощення для роботодавців взаємодії з Фондом, мінімізаціі перевірок і заміну санкцій на попередній контроль", - відзначили у фонді.

Основні нововведення вступили в дію відповідно до набрання чинності Порядком фінансування страхувальників для надання матеріального забезпечення застрахованим особам у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та окремих виплат постраждалим на виробництві за рахунок коштів ФССУ, затвердженого постановою правління Фонду соцстрахування від 19.07.2018 № 12.

"Нововведення стосуються системи попереднього контролю правильності нарахування виплат. Зокрема, система впроваджується з метою реалізації нових підходів до обслуговування страхувальників, вдосконалення системи фінансування та попередження можливих помилок при визначенні розміру допомоги та страхових виплат. Робочі органи виконавчої дирекції Фонду повинні здійснювати попередній контроль правильності нарахування виплат і в разі виявлення помилок надавати рекомендації страхувальнику щодо усунення недоліків ще до фінансування виплат. Це дозволить уникнути штрафів, які сьогодні можуть накладатися на роботодавця в разі виявлення неправомірного використання коштів ФССУ під час перевірок за фактом вже профінансованих заяв-розрахунків", - відзначили у фонді.

У відомстві також зазначили, що введена нова форма заяви-розрахунку.

"Нова форма заяви-розрахунку об'єднала документи, на підставі яких здійснювалося фінансування страхувальників до реорганізації Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності та Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України. Оновлений документ розширено відомостями щодо виду зайнятості, страховий стаж, пільг постраждалих на ЧАЕС, більш повною інформацією про листок непрацездатності та ін. Також система інформування роботодавцем про здійснення виплати застрахованим особам має на меті зменшити ризик можливих затримок при компенсації застрахованим особам втраченого заробітку за період хвороби (оплата за лікарняними листками), виплати допомоги по вагітності та пологах, здійсненні страхових виплат потерпілим на виробництві.

У відомстві заявили, що зміни стосуються і термінів подачі заяви-розрахунку і можливості подачі заяв-розрахунків, повідомлень про виплату коштів застрахованим особам і звітів в електронному вигляді.

"Крім раніше затверджених термінів розгляду документів для призначення матеріального забезпечення комісією (уповноваженим) із соціального страхування підприємства, з 1 жовтня також передбачено подачу страхувальником (роботодавцем) заяви-розрахунку протягом 5 робочих днів з дати затвердження протоколу засідання комісії (рішення уповноваженого). Раніше реалізована можливість подання звіту Ф4-ФСС з ТВП в електронному вигляді по застосуванню електронного цифрового підпису, з 1 жовтня доступна також для подачі заяв-розрахунків і повідомлень про виплату коштів застрахованим особам. Нововведення має на меті зменшити навантаження на роботодавців, спростити і прискорити фінансування матеріального забезпечення.


Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Як розпочати нове життя: 10 дій, які приведуть вас до щастя
Як розпочати нове життя: 10 дій, які приведуть вас до щастя
Прийнято вважати, що для досягнення щастя необхідно докладати багато зусиль Насправді, достатньо робити кілька....
Як залучити щастя та удачу за допомогою вхідних дверей
Як залучити щастя та удачу за допомогою вхідних дверей
Вхід до будинку — сакральне місце, яке споконвіку оберігали Огородити своє житло від бід і проблем зможе кожен....
Кращі обереги для дому: від пристріту та сімейних негараздів
Кращі обереги для дому: від пристріту та сімейних негараздів
Оберіги дуже важливі для будь-якої родини Кожній квартирі чи будинку потрібний захист від недоброзичливців, як....
Як запрограмувати енергетику людини на успіх
Як запрограмувати енергетику людини на успіх
Успіх - не вроджена властивість, а мета, до досягнення якої потрібно докладати зусиль Але навіть найпродуманіш....
Камені-талісмани для залучення кохання
Камені-талісмани для залучення кохання
Знайти свою другу половинку, створити міцну сім'ю та надовго зберегти свіжість стосунків із коханою людиною — ....
більше матеріалів
/-0,56455707550049-/ /-pc-/
Top