counter
Стрічка новин
Вибрати все
29 Березня
28 Березня
Всі новини...

План вирубки лісу, подрібнення ртутних ламп і очищення померлих річок: як витрачаються кошти екоподатку


Переглядів: 57


План вирубки лісу, подрібнення ртутних ламп і очищення померлих річок: як витрачаються кошти екоподатку

Кошти екологічного податку в Україні окремі області витрачають на плани по вирубці лісу, установку з подрібнення ртутних ламп, очищення мертвих річок та інших абсолютно непотрібні заходи. Таку думку висловила аналітик Міжнародної благодійної організації "Екологія-Право-Людина" Катерина Норенко на прес-конференції в Києві, передав кореспондент АСН.

"У Полтавській області за кошти Екологічного фонду, які повинні б були йти на поліпшення стану навколишнього середовища, розробляються плани рубки лісу. Ми вважаємо, що це ніяк не може бути в переліку заходів, які фінансуються за рахунок зборів екологічного податку", - зазначила експерт .

За її словами, крім того, в Полтавській області з коштів екологічного фонду щорічно виділяються сотні тисяч гривень на боротьбу з сосновим пильщиком - шкідником соснових дерев, якого знищують розсіюванням пестицидів, що ніяк не можна вважати природоохоронним заходом, і вже тим більше ефективним, оскільки результатів такої роботи немає. У той же час, Норенко уточнила, що в Полтавській області досить великий Екологічний фонд, оскільки там розташовані нафтовидобувні і металургійні підприємства.

При цьому аналітик Міжнародної благодійної організації "Екологія-Право-Людина" Петро Тестов додав, що найбільший екологічний бюджет в Україні, традиційно, має Донецька область, де розташовані найбільші промислові підприємства. Однак, за його даними, і там кошти йдуть зовсім не на поліпшення стану навколишнього середовища: так, зокрема, за 32 млн грн в минулому році Донецька облдержадміністрація придбала вживану установку з подрібнення ртутних ламп.

У той же час, Львівська область придбала нову швейцарську установку по повній переробці ртутних ламп за 25 млн грн. Крім того, у всіх областях України чиновники дуже "люблять" проводити розчистку русел річок, оскільки на таких заходах можна "освоїти" необмежену кількість коштів, витрату яких потім складно перевірити і проконтролювати.

Так, наприклад, в 2014 році за 15 млн грн влада Черкаської області провела очистку р. Сухий Сгар, яка полягала в тому, що вивуджені з води відходи "розкидали" по берегах, і які згодом знову потрапили в річку після першого ж дощу. Як пояснив активіст, проблема річки полягає в тому, що оточуючі підприємства погано очищають стоки, і вони потрапляють в річку, яка вже виявилася "неживою".

І такі ситуації, на його думку, характерні для всіх областей країни. Нагадаємо, законом України від 7 грудня 2017 року №2245 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень в 2018 році» були внесені зміни до Податкового кодексу України, зокрема, збільшено ставки екологічного податку на 11,2%.


Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
П'ять способів підняти настрій та повернути сили
П'ять способів підняти настрій та повернути сили
Постійні стреси часто призводять до того, що у нас зовсім не залишається енергії та сил Від цього псується нас....
Як спілкуватися з негативними людьми, щоб захистити себе від їхнього впливу
Як спілкуватися з негативними людьми, щоб захистити себе від їхнього впливу
Спілкування з негативними людьми спустошує нас, знижує імунітет, викликає тривожність, занепад сил, впливає ви....
Камені-талісмани для жіночого здоров'я
Камені-талісмани для жіночого здоров'я
Ще в давнину люди знали, що каміння має цілющі властивості На жаль, у сучасному світі багато хто скептично ста....
Камені-талісмани для залучення грошей та удачі
Камені-талісмани для залучення грошей та удачі
Поліпшити свій добробут і стати щасливою людиною можна за допомогою каменів-талісманів Давно доведено, що енер....
Енергетична гімнастика: спосіб зберегти молодість та красу
Енергетична гімнастика: спосіб зберегти молодість та красу
У сучасне століття підвищених енерговитрат відновлювати енергетичний баланс важливо кожній людині Нескладний к....
більше матеріалів
/-0,22202587127686-/ /-pc-/
Top