counter
Стрічка новин
Вибрати все
23 Квітня
22 Квітня
Всі новини...

Експерти розповіли, як чиновники розкрадають мільярди гривень екологічного податку


Переглядів: 63


Експерти розповіли, як чиновники розкрадають мільярди гривень екологічного податку

Мільярди гривень екологічного податку, що надходять до бюджетів всіх рівнів, витрачаються неефективно і часто просто йдуть в кишеню чиновникам-корупціонерам, тоді як стан навколишнього середовища в країні катастрофічно погіршується. Таку думку висловила аналітик Міжнародної благодійної організації "Екологія-Право-Людина" Катерина Норенко на прес-конференції в Києві, передав кореспондент АСН.

"На практиці, під час наших досліджень - ми з 2013 року за цим стежимо - ці кошти йдуть далеко не на ті заходи, які написані в постанові. Якщо ж і йдуть на них, то використовуються не завжди ефективно", - зазначила експерт.

За її словами, 25% зібраних з екологічного податку коштів, відповідно до закону, повинні залишатися в районі, де розташоване підприємство-платник податків, і витрачатися на різні заходи щодо поліпшення екології. В законі чітко прописані, які саме це можуть бути заходи.

Серед них виділяються сфери охорони водних, земельних ресурсів, поводження з твердими побутовими відходами, також гроші можуть виділятися на охорону рослинного і тваринного фонду, заповідники, освіту і науку. Однак на практиці на місцях відбуваються різні маніпуляції з витрачанням цих коштів, і в результаті вони йдуть на зовсім інші потреби або ж витрачаються неефективно за рахунок величезних "відкатів" місцевим чиновникам.

При цьому аналітик Міжнародної благодійної організації "Екологія-Право-Людина" Петро Тестов додав, що яскравим прикладом подібних маніпуляцій з екологічним податком є ​​Галицький район Івано-Франківської області, де знаходиться Бурштинська ТЕЦ, що належить Рінату Ахметову. Так, підприємство платить щорічно 307 млн ​​грн екологічного податку, 25% якого (70 млн грн) надходить в бюджет Галицького району.

Однак, не дивлячись на це, в районі спостерігаються невирішені проблеми з утилізацією побутових відходів, з якістю питної води, а нещодавно спеціальна комісія розслідувала обставини, що послужили причиною випадання сірого снігу в районі. "Це логічно, тому що кошти, які повинні були піти на поліпшення стану навколишнього середовища, витрачалися неефективно, служили годівницею для місцевих чиновників протягом багатьох років. І це не працює", - додав П. Тестов.

При цьому він уточнив, що, згідно з проектом Державного бюджету на 2018 рік, збори від екологічного податку заплановані на рівні 2,8 млрд грн, тоді як на програму з проведення Природоохоронних заходів буде виділено всього 360 млн грн. Нагадаємо, законом України від 7 грудня 2017 року №2245 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень в 2018 році» були внесені зміни до Податкового кодексу України, зокрема, збільшено ставки екологічного податку на 11,2%.

Марія Мамаева

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Мантра звільнення від стресу, страху та безсилля
Мантра звільнення від стресу, страху та безсилля
Не можна недооцінювати силу звуків — у них є сила, що дозволяє подолати будь-які проблеми За допомогою мантр к....
Повня: народні прикмети, обряди та ритуали
Повня: народні прикмети, обряди та ритуали
Ніч повного місяця вважається найзагадковішою У цей час Сонце, Земля і Місяць знаходяться практично на одній п....
Як відкрити грошовий канал
Як відкрити грошовий канал
Часто в житті трапляється так, що людина, незважаючи на прикладені зусилля і працю, не може не те щоб розбагат....
Змови на кохання на Місяць, що росте
Змови на кохання на Місяць, що росте
Змови під час зростання Місяця допомагають залучити бажане, у тому числі щире кохання Щоб особисте щастя вже н....
Формула успіху: як цифри допомагають стати багатшими
Формула успіху: як цифри допомагають стати багатшими
Магія чисел дозволяє людям ставати багатшими Головне — правильно її використати
більше матеріалів
/-0,39904093742371-/ /-pc-/
Top