counter
Стрічка новин
Вибрати все
20 Квітня
19 Квітня
Всі новини...

На порозі епідемії грипу: симптоми, лікування і профілактика захворювання


Переглядів: 216


На порозі епідемії грипу: симптоми, лікування і профілактика захворювання

У період свят та канікул рівень захворюваності на грип та ГРВІ зазвичай падає, проте з відновленням занять у навчальних закладах та зростанням ділової активності серед дорослого населення кількість хворих різко зростає. Саме на цей період припадає і пік епідемії. АСН дізнався, як запобігти захворюванню і що робити, якщо вірус все-таки атакував організм.

Профілактика грипу та ГРВІ

Гігієна і неспецифічна профілактика

Лікар-імунолог Сергій Кравченко підкреслює, що грип - це високо заразна інфекція, яка передається повітряно-крапельним шляхом. І основний шлях передачі - це краплі, які осідають на руках. Тому рекомендація номер один - це частіше мити руки. Друга - це неспецифічний вид профілактики: провітрювання приміщень, вологе збиранн. Також, на його думку, можна промивати слизові оболонки гліцериновим милом. Зокрема, слизову носа. У такому випадку вона буде знезаражена і одночасно захищена гліцерином.

Вакцинація

Щеплення не гарантують результат у період циркуляції грипу, адже ми не знаємо, який саме штам буде превалювати. Плюс, щоб вакцинація мала реальний ефект, має бути вакциновано 2/3 населення, вважає Сергій Кравченко. Проте, на думку Алли Мироненко, люди з хронічними захворюваннями (діабетики, сердечники і ін.) повинні бути першими щеплені від грипу. Ця рекомендація стосується і вагітних жінок. Хоча вітчизняні медики з побоюванням ставляться до вакцинації в період вагітності, весь цивілізований світ вже прийшов до того, щоб обов'язково щепити жінок у такому стані від грипу. За словами А. Мироненко, вакцини від грипу не містять живих вірусів, вони мають лише фрагменти, які сприяють виробленню антитіл і захищають від вірусу, тому безпечні для майбутньої мами і плоду. Крім того, грає роль і "ціна питання": якщо вартість однієї вакцини від грипу приблизно 175 грн, то лікування ускладненого грипу може вилитися не в одну тисячу гривень. Сюди слід додати страждання і втрачений на боротьбу з хворобою час.

Маска обов'язкове при перебуванні в одному приміщенні з хворим

Маску носити медики рекомендують інфікованій людині, проте в разі, якщо дихання хворого і так ускладнене, то маска може перекрити йому доступ кисню зовсім. Подібним засобом захисту може скористатися і здоровий - з метою профілактики грипу в період піку епідемії, - однак, за порадою медиків, їх потрібно міняти кожні дві години. Крім того, маска повинна добре прилягати до обличчя - в разі звичайної хірургічної маски таку вимогу виконати не завжди вдається.

Дієта

Важлива для здоров'я і гарної фізичної форми завжди, на період епідемії вона стає вкрай необхідною. На думку лікаря-дієтолога Оксани Скиталінської, для зміцнення імунітету варто відмовитися від солодкого, сала і соняшникової олії, жирного в принципі. Також шкідливий алкоголь - навіть у період свят його вживання слід суворо обмежити. Також до мінімуму слід звести споживання солодких газованих вод, солодких соків, цукерок і тортів. Все це краще замінити фруктами, натуральним шоколадом і домашньою випічкою з фруктовою начинкою. Замість солодкої "газованої води" і нектарів - відвари шипшини, обліпихи і зелений чай з імбиром. Замість смаженого - запечені або варені м'ясо, овочі, риба. Для здоров'я слизових оболонок потрібно їсти багато моркви, зеленого салату, продуктів, багатих на вітамін А, для нормалізації роботи кишківника потрібно споживати буряк, топінамбур. Також допоможуть кисломолочні продукти.

Вітаміни

Дієтолог О. Скиталінська рекомендує провести курс вживання цирконію, який важливий у період епідемії, завдяки своєму позитивному впливу на імунітет. А ось ефект аскорбінової кислоти значно перебільшений. За словами в.о. міністра охорони здоров'я Уляни Супрун, при застуді або грипі цей препарат не підвищує імунітет і не має профілактичного ефекту. За словами керівника МОЗ, надмірне надходження будь-яких вітамінів і мінералів не працює для зміцнення імунітету. Разом з тим їх дефіцит робить організм людини сприятливішим до виникнення різних хвороб. За її словами, в Україні поширений дефіцит вітаміну D, йоду, фтору, заліза. Однак рішення про їх додатковий прийом краще приймати разом з вашим сімейним лікарем.

Основні симптоми

Перші симптоми грипу до респіраторних ознак захворювання - це інтоксикація, слабкість, головний біль, ломота у всьому тілі. Бувають легкі випадки грипу, коли людина здатна ходити, або ж відчуває лише початкові ознаки грипу, які не супроводжуються високою температурою, - це небезпечно тим, що хворий заражає оточуючих. За словами Алли Мироненко, в нинішньому сезоні "дуже несподівано" на перше місце за циркуляцією виступає вірус групи В, який характеризується тяжкими наслідками. Поодинокі випадки захворювання в нинішньому сезоні будуть пов'язані з вірусом Н3 N2 ( "Гонконг"), який превалював у минулому сезоні. Перебіг останнього характеризується також розладами травлення. У більшості випадків симптоматика гонконгського грипу зберігається протягом 3-4 діб, після чого стан хворого нормалізується за умови домашнього режиму і рясного пиття, що дозволяє швидко токсини і вірусні частинки з організму. Також варто очікувати пандемічний вірус А / H1N1 ( "Мічиган"), який викликає багато ускладнень з боку органів дихання і має досить високий відсоток смертності. Він вирував два роки тому - тоді тільки в Україні померло 400 осіб, причому це тільки підтверджені випадки. За словами головлікаря клініки імунології та алергології Олександра Назаренка, вірус «Мічиган» характеризує дуже короткий інкубаційний період - всього 1-2 дні, тобто дуже швидкий розвиток хвороби, а одним з ускладнень такого захворювання може бути вірусна пневмонія, яка миттєво розвивається і призводить до різких стрибків температури.

Лікування

У зв'язку з можливими ускладненнями невакцинованим хворим все-таки краще звернутися за кваліфікованою допомогою медика, а в разі ризиків - не відмовлятися від лікування в стаціонарі. Тим же, хто вважав за краще справлятися з хворобою самостійно, слід дотримуватися найпростіших правил - забезпечити собі спокій і дотримуватися постільного режиму, вживати якомога більше рідини, періодично провітрювати приміщення і, по можливості, попросити когось із родичів провести вологе прибирання. Також корисно буде зволожувати повітря за допомогою спеціального приладу. Збивати температуру медики рекомендують у разі, якщо термометр показує 38.5 і вище.

Марія Мамаева

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Картини з фен-шуй: які з них приваблюють удачу, кохання та гроші
Картини з фен-шуй: які з них приваблюють удачу, кохання та гроші
Не секрет, що всі речі в будинку мають енергетику — негативною чи позитивною Вчення фен-шуй підкаже, які....
Талісман фен-шуй для залучення грошей, кохання та удачі
Талісман фен-шуй для залучення грошей, кохання та удачі
Одним із найсильніших талісманів фен-шуй є дзвіночок Цей домашній оберіг не лише привабить успіх у справах, а ....
Гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні може бути днем, коли ви відчуєте себе особливо енергійно та активно....
Сон у ніч з 19 на 20 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 19 на 20 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
20 квітня о 15:42 розпочнеться 13-й місячний день Фаза Місяця - зростаюча
Любовний гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваше почуття авантюризму та прагнення нових вражень можуть призвест....
більше матеріалів
/-0,43571996688843-/ /-pc-/
Top