counter
Стрічка новин
Вибрати все
26 Квітня
25 Квітня
Всі новини...

Як долар, що дорожчає, поповнить держбюджет і призведе до підвищення комуналки


Переглядів: 114


Як долар, що дорожчає, поповнить держбюджет і призведе до підвищення комуналки

Долар продовжить дорожчати навіть після свят. До середини січня його вартість досягне 29 гривень, вважає економічний експерт Віктор Скаршевський в коментарі кореспонденту АСН. За його словами, вже ближче до лютого-березня варто очікувати невелике зміцнення гривні і відкат до показника 27-28 грн/долар.

При цьому економіст додав, що нинішнє зростання валют пов'язане із сезонним фактором (перш за все, з активними закупівлями енергоресурсів на зовнішніх ринках), з ростом державних витрат, пов'язаних з необхідністю розрахуватися з заборгованістю і закрити фінансовий рік, а також з діями спекулянтів і екпортерів, які створюють штучний дефіцит на ринку валют.

Нагадаємо, за останню добу долар в Україні подорожчав відразу на 14 копійок — до 27,41 грн, ціна євро піднялася на 47 копійок — до 32,47 грн. Останній раз такого високого рівня вартість американської валюти в Україні сягала 23 січня, євро ж побив майже трирічний рекорд: більше 32 гривень валюта коштувала в лютому 2015 року.

Яка роль спекулянтів в зростанні курсу

Курс валют в Україні розганяють спекулянти, вважає Скаршевський. За його словами, експортери, спостерігаючи стрімке зростання валютного курсу, притримують свою валютну виручку, вичікуючи більш високий курс. "Якщо вони свою виручку на ринок не дають, значить, пропозиція скорочується ще більше, тоді як попит стрімкіше зростає — тобто, ще більший розрив, ще більший тиск", - пояснив В. Скаршевський.

При цьому економіст додав, що за найближчий тиждень курс долара підвищиться ще на 1 грн і продовжить рости аж до середини січня. Однак, за його прогнозом, позначку в 30 грн долар найближчими місяцями не перетне.

НБУ потрясе експортерів

У той же час у експортерів не так багато можливостей притримати виручку, як висловився економіст. Хоч як би лобіювали вони пом'якшення правил про обов'язковий продаж надходжень в Україну в іноземній валюті, НБУ залишається в цьому питання безкомпромісним.

15 грудня Нацбанк заявив, що збереже на наступне півріччя обов'язковий продаж 50% валютної виручки експортерів на внутрішньому ринку. Нагадаємо, в минулому році ця норма становила взагалі 65%. Виручку компанії повинні продавати вже наступного дня після надходження грошей на їх рахунки.

Чому уряду вигідно здешевлення гривні

Незважаючи на те, що офіційна версія причин різкого здешевлення валюти — ігри спекулянтів, багато експертів вказують і на те, що падіння національної валюти зіграє на руку насамперед уряду. Для початку, завдяки подорожчанню долара, бюджет отримує додаткові бонуси від продажу валютної виручки експортерів.

Також раніше в коментарі АСН фінансовий аналітик Ерік Найман пояснив, що закладений на наступний рік курс в 29,3 грн за долар має певні ризики, і стосуються вони безпосередньо гаманців громадян.

«Цей курс піде на підвищення цін на газ, зокрема цін на газ для населення, тому що у нас тепер "пряма труба". І чим вищий курс — тим більше населення має платити за комунально-житлові послуги», - констатував фінансист.

Аліна Тітова, Марія Мамаева

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Секрети хіромантії: чи щаслива у вас рука
Секрети хіромантії: чи щаслива у вас рука
Для того, щоб передбачити долю по лініях руки не обов'язково досконально вивчати хіромантію Досить просто погл....
Змови на робоче місце: на прибуток, успіх та везіння
Змови на робоче місце: на прибуток, успіх та везіння
Багато хто мріє про успішну кар'єру і хорошу заробітну плату Щоб ваші мрії стали реальністю, використовуйте пе....
Як очистити будь-яку річ від чужої енергетики
Як очистити будь-яку річ від чужої енергетики
Дуже часто різні речі переходять нам від інших людей: щось ми купуємо, щось знаходимо, щось отримуємо у спадок....
Ефективні шепітки на удачу та достаток
Ефективні шепітки на удачу та достаток
Короткі змови, звані шепітками, здавна використовувалися знахарями та цілителями для досягнення певних цілей Е....
6 перешкод, які заважають вам стати щасливими
6 перешкод, які заважають вам стати щасливими
Всі хочуть бути щасливими, але часом ми зустрічаємо на шляху перешкоди, що заважають нам це зробити Експерти р....
більше матеріалів
/-0,41771697998047-/ /-pc-/
Top