counter
Стрічка новин
Вибрати все
26 Квітня
25 Квітня
24 Квітня
Всі новини...

Кооператив виконавців. Як впливові групи під дахами юрфірм збирають "ручних" приватних виконавців


Переглядів: 212


Кооператив виконавців. Як впливові групи під дахами юрфірм збирають ручних приватних виконавців

Реформа виконавчої служби в особі приватних виконавців, на ефективність роботи і неупередженість яких покладають великі надії, тепер загрожує перетворенням її на своєрідний "клуб за інтересами". Виконавці, яким за законом заборонено працювати десь іще, об'єднуються під дахами юридичних фірм, які теж перебувають під впливом певних груп.

Програма журналістських розслідувань «Наші гроші з Дмитром Бігусом» з'ясувала, що в столиці з'явився перший так званий кооператив приватних виконавців. А молода юридична компанія, яка під своїм дахом об'єднала учасників нової професії, за дивним збігом обставин міститься поруч з будівлею Міністерства юстиції та Державної виконавчої служби.

І це не дивно, адже, судячи з амбітних планів, юридична компанія Toda хоче стати саме приватною виконавчою службою і об'єднувати десятки виконавців. Про це вони прямо вказують на своєму сайті: «Юридична компанія «Toda груп» взяла на себе роль агрегатора десятка приватних виконавців «під одним дахом».

приватні виконавці, юридична фірма. Міністерство юстиції, виконавча служба, Тoda, Довбенко

Журналісти нагадують - за законом приватні виконавці повинні здійснювати свою діяльність незалежно від усіх структур і не можуть займатися іншою оплачуваною або підприємницькою діяльністю, зокрема бути співробітниками юридичної фірми. Але в цьому випадку нібито все законно, адже Тoda збирає приватних виконавців «під одним дахом» формально, лише роздаючи їм офіси в оренду.

Поки «під дахом» юрфірми працює три приватних виконавці. Серед них - колишній керівник відділу примусового виконання рішень Державної виконавчої служби Сергій Крайчинський,  а також Дмитро Топачевський і Ігор Щербаков.

 

Як з'ясували журналісти, всі троє учасників "виконавчого кооперативу" пов'язані з групою впливу, підконтрольною екс-юристу Сергія Курченка, людині, якій протягом останніх двох років приписують вплив на кадрові призначення і вирішення питань в Міністерстві юстиції, Андрію Довбенку.

Дмитро Топачевський був партнером Довбенка по юридичній компанії ORUM, Ігор Щербаков працював у цій компанії директором, а Сергій Крайчинський особисто зізнався журналістам, що знайомий з Довбенком.

Однак і це ще не все. У кваліфікаційній комісії, яка екзаменує приватних виконавців, працював ще один колега екс-юриста Курченка, з яким вони разом працювали у фірмі N & D Lawfirm, Андрій Реун. Зараз він - заступник директора реєстраційного департаменту при Міністерстві юстиції.

 А офіс, під дахом якого працює фірма Toda, був придбаний на торгах підприємства СЕТАМ, директором якого є ще один товариш Довбенка - Віктор Вишньов.

Контроль над представниками нової професії - це не тільки шанс направити виконавчі провадження в один офіс, а й зловживати в інтересах конкретного замовника. А також це можливість перенести старі зловживання на держслужбі в новий приватний сектор, йдеться в сюжеті.

«Ми знову можемо зіткнутися з продажем тих послуг, від яких хочемо відійти. Якщо у нас всі виконавці незалежні і конкурують між собою, то якщо я звернувся до одного і побачив, що він за 10 днів нічого не зробив, я у нього забрав документи і пішов до іншого. Якщо ж є адміністративний контроль за виконавцями в певному регіоні, то тоді ця послуга знову продовжує ефективно продаватися, тільки тепер уже набагато дорожче», - вважає партнер Ario Law Firm Юліан Хорунжий.

Тим часом у Міністерстві юстиції проблем зі створенням подібного "кооперативу" приватних виконавців не бачать. Мовляв, у кожного окремо представника нової професії буде своя відповідальність, так що ризики підконтрольності мінімальні.

«Об'єднувати офіси вони можуть, а в залежності від того, в які структури вони об'єднуються, то треба дивитися, наскільки це правомірно з юридичної точки зору. Але я не бачу тут особливих ризиків через те, що відповідальність виконавця є персональною», - зазначив заступник міністра юстиції з питань виконавчої служби Сергій Шкляр.

Тим часом в офіс Тоda навідуються не тільки приватні виконавці, які орендують там офіс , але і їхні колеги і навіть чинні працівники державної виконавчої служби. Зокрема журналісти помітили біля офісу компанії начальника районного відділу Державної виконавчої служби Києва Анатолія Зайця, а також - вже приватного виконавця, а до цього працівника державної виконавчої служби Світлану Білан. Остання, до речі, заявила, що має намір взяти активну участь у формуванні керівництва Асоціації приватних виконавців.

Варто відзначити, що приватним виконавцям на ринку перепаде досить ласий шматок невиконаних судових рішень. З майже 600 млрд грн боргів нестягнутих за рішеннями судів 360 млрд грн доведеться саме на приватних виконавців. Тому не дивно, що Міністерство юстиції може не захотіти втрачати контроль над таким великим шматком "виконавчого" пирога.


Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Як зберегти життєву енергію та сили
Як зберегти життєву енергію та сили
Апатія, депресія та роздратування — все це є першою ознакою витоку життєвої сили Захистити себе від цього, а т....
4 прикмети щасливого дня: як зробити щоранку добрим
4 прикмети щасливого дня: як зробити щоранку добрим
Прикмети допомагають нам робити наше життя кращим і яскравішим Найважливіше у кожному новому дні — його почато....
Гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні варто звернути увагу на свої внутрішні відчуття та інтуїцію Можливо....
Сон у ніч з 25 на 26 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 25 на 26 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
25 квітня о 23:45 розпочнеться 19-й місячний день Фаза Місяця – спадна
Любовний гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ви можете відчувати особливе хвилювання та енергію у стосунках Це п....
більше матеріалів
/-0,40715098381042-/ /-pc-/
Top