counter
Стрічка новин
Вибрати все
26 Квітня
25 Квітня
Всі новини...

Велике свято Покрови Пресвятої Богородиці: традиції, обряди, ворожіння


Переглядів: 2343


Велике свято Покрови Пресвятої Богородиці: традиції, обряди, ворожіння

14 жовтня - Покрови Пресвятої Богородиці - головне осіннє свято, яке в Україні збігається ще й з Днем захисників і захисниць Вітчизни. Діву Марію в цей день просять про заступництво та щастя в родині. Дівчата, які бажали вийти заміж, ставили свічки в церкві.

Давня легенда про Покрову стосується подій 910 року, коли Константинополь було узято в облогу ворогом. Святий Андрій і його учень Єпіфаній молилися в храмі про перемогу. Їм з'явилася Богородиця, Іоанн Хреститель і Іоанн Богослов. Богоматір помолилася і зняла зі своєї голови блискуче покривало, розкинувши його над головами людей. Покривало захистило від ворогів всіх, хто був в місті.

Через те, що свято це велике і шановане, з ним пов'язана величезна кількість традицій і обрядів. Люди вірили, що Покров приносить щастя та благополуччя. Тому саме в цей період починали масово грати весілля.

У ці дні погода була вже холодною і часто мінливою: На Покрову до обіду осінь, а після обіду - зима, говорили в народі. За прикметами, якщо на Покрову вітряно або випаде сніг - буде багато весіль.

У цей день господині вперше розтоплювали піч, обов'язково гілками плодових дерев. На Покрову господині пекли млинці і Покровський коровай. Взагалі жінка - як хранителька вогнища була в центрі цього свята. Навіть програвали сценку з легенди - жінка ставала на підвищення з покривалом, а внизу розташовувалися на колінах всі домашні: Як Цариця Господня покровом землю всю накриває, так і я плід лона свого накриваю від усякої напасті. В ім'я Отця і Сина та Святого Духа. Амінь, - говорила мати сімейства.

Але найвеселішими були ці часи для молоді - починалися вечорниці, коли дівчата пряли, вишивали та співали, а хлопці веселилися і валяли дурня, обираючи собі наречену. Аби в молодій сім'ї все було добре й діти народжувалися здоровими, в ніч на Покрову молодята замість матраців клали 21 сніп.

Вважалося, що якщо на Покрову випаде сніг, то зима буде холодною та сніжною. Не буде ні дощу ні снігу - осінь затягнеться мало не до Нового року.

Дівчата часто ворожили на Покрову. У ніч на свято дівчата примовляли: Крий землю сніжком, а мене - женишком. І лягала спати, ні з ким не розмовляючи. Якщо уві сні з'явиться суджений - скоро весілля. Ще на ніч дівчата наїдалися солоних вареників - хто уві сні принесе води попити, той її наречений.

Є і дуже складне ворожіння - ввечері дівчина обходила все село і набирала потроху води з 9 колодязів, а потім варила в ній 72 пшеничних зерна. З цієїю пшеницею треба було відійти від свого будинку на 72 кроки та розкидати зерна. А потім вночі йти туди ж і збирати все, що потрапить під руку - зерно - буде багатий чоловік, сучок - тесля, папірець - писака, а лише сама земля  - хлібороб.


Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Як розпочати нове життя: 10 дій, які приведуть вас до щастя
Як розпочати нове життя: 10 дій, які приведуть вас до щастя
Прийнято вважати, що для досягнення щастя необхідно докладати багато зусиль Насправді, достатньо робити кілька....
Як залучити щастя та удачу за допомогою вхідних дверей
Як залучити щастя та удачу за допомогою вхідних дверей
Вхід до будинку — сакральне місце, яке споконвіку оберігали Огородити своє житло від бід і проблем зможе кожен....
Кращі обереги для дому: від пристріту та сімейних негараздів
Кращі обереги для дому: від пристріту та сімейних негараздів
Оберіги дуже важливі для будь-якої родини Кожній квартирі чи будинку потрібний захист від недоброзичливців, як....
Як запрограмувати енергетику людини на успіх
Як запрограмувати енергетику людини на успіх
Успіх - не вроджена властивість, а мета, до досягнення якої потрібно докладати зусиль Але навіть найпродуманіш....
Камені-талісмани для залучення кохання
Камені-талісмани для залучення кохання
Знайти свою другу половинку, створити міцну сім'ю та надовго зберегти свіжість стосунків із коханою людиною — ....
більше матеріалів
/-0,39073300361633-/ /-pc-/
Top