counter
Стрічка новин
Вибрати все
20 Квітня
19 Квітня
Всі новини...

«Митний експеримент» провалився? В Укравтодорі натякнули, що грошей на ремонт доріг зібрали замало


Переглядів: 157


«Митний експеримент» провалився? В Укравтодорі натякнули, що грошей на ремонт доріг зібрали замало

В «Укравтодорі» незадоволені тим, як розподіляються наднадходження митниці, передбачені на ремонт доріг. Та й суми від «митного експерименту» чиновників не вражають. Зокрема виконувач обов'язків керівника «Укравтодору» Славомір Новак заявив, що кошти на ремонт доріг від митниці надходять не в повному обсязі. Він уточнив, що в 2017 році на утримання, погашення боргів та будівництво доріг заплановано близько 26-27 млрд грн.

"Близько 16 мільярдів гривень з цієї суми - гроші, які Мінфін запланував отримати за рахунок митного експерименту. І це поки реальна проблема, бо надходження щодо митного експерименту не живуть за таким графіком, як очікувалося", - заявив він в інтерв'ю «Економічній правді».

Новак також вважає несправедливим, що розпорядником цих коштів є не «Укравтодор», а обласні адміністрації. Так, саме голови ОДА є відповідальними за використання цих грошей.

Так званий «митний експеримент», який передбачає спрямування 50% перевиконання планів мит на поліпшення дорожньої інфраструктури, стартував восени 2015 року. Тоді у пілотному проекті взяли участь Одеська, Волинська, Львівська та Чернівецька області, а в січні 2016 року до нього приєднався Київ.

За півроку після початку роботи експерименту тільки у Львівській області, за рахунок митних 290 млн грн було відремонтовано понад 40 км ділянки дороги Львів - Радехів - Луцьк, близько 15 км ділянки траси Сколе - Славське і 12 км ділянки дороги Київ - Чоп. А ось Чернівецька область на той момент освоїла лише 20% митних коштів, відремонтувавши дорогу Стрий - Івано-Франківськ - Чернівці - Мамалига. Лише через 6 місяців після старту експерименту почали ремонтувати автодороги у Волинській області. Тобто потроху, але справа все ж почала зрушуватися з місця.

Побачивши результат, уряд 1 березня 2017 року розширив зону дії відповідної постанови на всю територію України. При цьому витратити митні гроші на дороги губернаторам потрібно встигнути до 1 січня 2018 року, оскільки невідомо - чи буде продовжено експеримент на наступний рік.

Не виключено, що таке рішення про розширення зони дії "митного експерименту" Кабміном було ухвалено через те, що Мінфіну не вдалося домовиться з Нацбанком про друкування додаткових 15 млрд грн. Саме стільки уряду не вистачало, щоб виконати програму масштабної реконструкції українських доріг у 2017 році. Таким чином необхідні кошти вирішили взяти від перевиконання плану митних зборів.

За словами прем'єр-міністр України Володимира Гройсмана, цей експеримент дозволить цього року зібрати на ремонт і будівництво доріг 12 млрд грн. Уже в серпні в Державній фіскальної службі заявили, що протягом січня - липня регіональні митниці забезпечили місцеві адміністрації в загальному 8 млрд 11 млн. грн, які повинні піти на дорожні роботи.

ремонт, дорога, траса, Укравтодор, Славомир Новак, митниця, експеримент

Тоді серед лідерів «дорожнього» експерименту в ДФС відзначили Одеську митницю, яка зібрала майже 1,6 млрд грн на розвиток інфраструктури свого регіону, Київську митницю, яка перерахувала 1,4 млрд грн, Львівську - 666 млн грн і Київську міську митницю - 603 млн грн.

Примітно, що витрачати ці кошти губернатори областей можуть лише на дороги загального користування. Тобто дороги, які проходять між населеними пунктами - міжнародні, національні траси тощо. А ось комунальні дороги, які розташовані в межах населених пунктів, ремонтувати потрібно вже за рахунок місцевих бюджетів.

ремонт, дорога, траса, Укравтодор, Славомир Новак, митниця, експеримент

Также на ремонт доріг загального користування виділяються кошти з держбюджету, за які відповідає Укравтодор. Але навіть митних коштів не вистачає для того, щоб «залатати» дорожнє полотно. Зокрема в Дніпропетровській області завдяки експерименту вдалося виручити не малу суму, додатково 400 млн грн на ремонт доріг загального значення. Однак на заплановані в цьому році роботи необхідно в сім разів більше. І так майже в кожній області.

Як зазначив Новак, в наступному році депутати хочуть продовжити «митний експеримент», проте чи будуть їх спрямовувати знову областям або ж віддадуть "Укравтодоку", невідомо. За даними в.о. голови компанії, щорічна потреба у фінансуванні автодоріг в країні оцінюється не менше ніж у 60 млрд грн. А ось за оцінками деяких експертів, для того щоб відновити українські дороги упродовж 10 років, потрібно щороку на ремонт виділяти по 100 млрд грн або ж 3 млрд євро.

Наприклад, у Польщі після вступу в ЄС завдяки підтримці Євросоюзу за 10 років вдалося повністю оновити дорожнє покриття. Коштувало це близько 50 млрд євро - по 5 млрд євро на рік. При цьому на ці гроші в країні робили не поточний ремонт доріг, а капітальний.

Тетяна Стець

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Грошова нумерологія: як розрахувати особистий код фінансового достатку
Грошова нумерологія: як розрахувати особистий код фінансового достатку
За допомогою нумерологічних розрахунків можна легко змінити життя на краще Простий розрахунок особистого коду ....
12 монет: грошовий ритуал на Молодий місяць
12 монет: грошовий ритуал на Молодий місяць
Молод вважається дуже сприятливим для залучення грошей часом Щоб все вийшло, ми пропонуємо вам скористатися ри....
Симоронський ритуал на гроші, любов та удачу
Симоронський ритуал на гроші, любов та удачу
Якщо ви хочете змінити своє життя до кращого, так швидше, час братися за техніку симорон Симоронський ритуал д....
Картини з фен-шуй: які з них приваблюють удачу, кохання та гроші
Картини з фен-шуй: які з них приваблюють удачу, кохання та гроші
Не секрет, що всі речі в будинку мають енергетику — негативною чи позитивною Вчення фен-шуй підкаже, які карти....
Талісман фен-шуй для залучення грошей, кохання та удачі
Талісман фен-шуй для залучення грошей, кохання та удачі
Одним із найсильніших талісманів фен-шуй є дзвіночок Цей домашній оберіг не лише привабить успіх у справах, а ....
більше матеріалів
/-1,055428981781-/ /-pc-/
Top