counter
Стрічка новин
Вибрати все
19 Квітня
18 Квітня
Всі новини...

Нобелівський лауреат: Молоко і яловичина містять "агенти", що провокують рак


Переглядів: 446


Нобелівський лауреат: Молоко і яловичина містять агенти, що провокують рак

Вживання надмірної кількості яловичини і молока може викликати онкологічні захворювання у людини. Такого висновку після декількох досліджень дійшов лауреат Нобелівської премії в галузі медицини і фізіології 2008 року, німецький вчений Гаральд цур Гаузен. 19 вересня він виступив перед студентами і викладачами Київського національного університету імені Шевченка з відкритою лекцією на тему: «Вплив м'ясо-молочних продуктів на розвиток ракових клітин».

Небезпечні лише деякі види м'яса

За словами професора, значну роль у розвитку раку грають саме харчові звички.

«Є багато досліджень, які встановили зв'язок вживання червоного м'яса з ризиком виникнення раку товстої кишки. У країнах, де є високий рівень споживання червоного м'яса, серед яких європейські країни, а також Аргентина, Уругвай, Нова Зеландія, США, виявлений високий рівень захворюваності на рак товстої кишки. При цьому серед тих, хто споживає біле м'ясо,  досить низький рівень захворюваності на рак товстої кишки», - зазначив учений.

Так за словами Гаузена, найнижча захворюваність на рак товстої кишки відзначається в Індії. Вчений це пов'язує з тим, що індуси практично не їдять яловичину, оскільки корова в цій країні є священною твариною. Але водночас в Індії поширений рак молочної залози, виникнення якого вчені пов'язують з вживанням молока.

Попри те, що в Монголії мало не найвищий рівень вживання м'яса великої рогатої худоби, захворюваність на рак товстої кишки там також дуже низька. Гаузен пояснює це тим, що в Монголії їдять м'ясо яків, яке генетично відрізняється від яловичини. Зростання захворюваності на рак товстої кишки в Японії і Південній Кореї після Другої світової війни вчений також пов'язує зі збільшенням споживання червоного м'яса, яке стали активно імпортувати в країну саме в цей період.

Що стосується молока, то поштовхом до дослідження стали праці вчених Швеції. Там вивчили показники більш 22 тис. осіб, які не сприймали лактозу, а відповідно - не вживали молоко, і 69 тис. їхніх родичів, які споживають молочні продукти. Виявилося, що серед тих, хто не вживав, молоко ризик захворюваності на рак на 21% менше у порівнянні з їхніми родичами, де ризики захворіти на рак склали майже 45%.

Винні м'ясні та молочні «агенти»

З огляду на це професор Гаральд цур Гаузен з колегами вирішив провести дослідження і з'ясувати - чи є в організмі тварин, зокрема корів, віруси, які при потраплянні у  шлунок людини можуть провокувати виникнення ракових клітин.

«Ми почали вивчати молочні та м'ясні продукти, які закуповували на ринку в Німеччині. Ми ізолювали 4 різних агенти у пацієнтів, які привели до розвитку хронічних захворювань, і ці форми були абсолютно однакові з тими агентами, які ми виділили у корів і коров'ячому молоці», - констатував учений.

За словами професора, певні речовини, так звані агенти, що містяться в тваринних продуктах, можуть провокувати в клітинах людини зміни і робити їх більш уразливими до інфекції, а також викликати онкологічні захворювання. Відповідно до сучасних досліджень, приблизно 21% онкологічних захворювань пов'язані саме з так званими інфекційними агентами.

При цьому в кишечнику людини ці агенти вступають в контакт з клітинами відразу і можуть провокувати виникнення раку товстої кишки. А ось щоб досягти молочної залози, їм ще потрібно здійснити подорож по організму. При цьому, зі слів вченого, передбачається, що ризики виникнення раку молочної залози пов'язані з вживанням молочних продуктів.

«Є певні ДНК, які є в молоці, йогурті, вершках. Ми виділили три з них, які можуть розглядатися як агенти інфекційні. Ми зараз працюємо над тим, щоб з'ясувати, чи є такі агенти, які інтегруються в ДНК людини», - пояснив Гаузен.

Запитання без відповідей

Водночас до праць відомого вченого є ще багато запитань без відповідей:

- Яке саме м'ясо і молоко вивчали під час дослідження?

- Чи вивчалися зразки з інших країн, крім Німеччини?

- Чи враховувалися умови вирощування тварин, зразки м'яса яких досліджували?

- Чому саме в яловичині існують якісь агенти, які можуть провокувати виникнення раку в людини?

- Чи є вони в інших видах м'яса?

- Чи є ці агенти самі причиною появи ракових клітин або ж вони провокують інші процеси, які цьому сприяють?

Більш того, незважаючи на всі дослідження і припущення, поки ще вчені 100% не довели що червоне м'ясо і молоко впливають на розвиток онкологічних захворювань. Але при цьому Гаузен вважає, що потрібно продовжувати дослідження і розробляти вакцини, які дозволять знищити цих шкідливих "агентів".

Якщо спробували, то вже їжте і пийте

При цьому професор не радить намагатися захистити себе від ризику відмовою від м'яса і молока. Користі від цього буде небагато, так як практично всі люди вже були "інфіковані в дитинстві".

«Я нікому не рекомендую припинити споживати молоко або йогурти, бо ви вже інфіковані, у вас вже присутні всі ці агенти. Просто не збільшуйте інших факторів, які можуть впливати на виникнення раку», - сказав він.

Послухати лекцію Нобелівського лауреата прийшов головлікар Київського центру здоров'я Отто Стойка. Пояснення німецького вченого він зрозумів так:

«Я так зрозумів, що в молоці та м'ясі корів є певні агенти, які несуть у собі потенційну небезпеку і при певних умовах можуть спрацювати таким чином, що можуть пошкодити ДНК людини і з цих клітин вже можуть утворитися ракові клітини».

З огляду на це лікар радить все ж з віком обмежити вживання м'яса в їжу, особливо яловичини. Він пояснив, що саме червоне м'ясо найскладніше засвоїти організму.

«Я вважаю, що чим менше споживаєте м'яса, тим краще. Після 40-50 років потрібно мінімізувати споживання червоного м'яса, бо воно складно перетравлюється. А з віком немає вже такої необхідності організму у великій кількості концентрованих білків», - сказав Стойка.

Також він радить з віком обмежити вживання незбираного жирного молока. Його можна замінити переробленою молочною продукцією - кисло-молочними продуктами, сиром. Замінити м'ясо можна рибою і рослинними білками у вигляді бобових і горіхів, радить лікар. А для повного забезпечення організму всім необхідним половину добового харчування повинні займати фрукти і овочі.

Тетяна Стець

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп від Павла Глоби на 20 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 20 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
20 квітня 2024 року є слушним моментом для встановлення порядку як на роботі, так і в особистому житті Цей пер....
Обряд на швидкі гроші
Обряд на швидкі гроші
Гроші потрібні всім і завжди, але якщо хочеться отримати їх швидко, ознайомтеся із простим обрядом на швидкі г....
Эффективные шепотки на любовь
Эффективные шепотки на любовь
Пошепки — це прості та швидкі змови, але при цьому дуже дієві, якщо скористатися ними правильно Дізнайтеся най....
Як покращити своє фінансове становище: 7 корисних правил на кожен день
Як покращити своє фінансове становище: 7 корисних правил на кожен день
Щоб досягти фінансового благополуччя, простої роботи та економії недостатньо — необхідно добре постаратися та ....
Приметы про постельное белье
Приметы про постельное белье
Ми проводимо в ліжку значну частину свого життя, тому існує так багато прикмет про постільну білизну Про те, щ....
більше матеріалів
/-1,0001919269562-/ /-pc-/
Top