counter
Стрічка новин
Вибрати все
26 Квітня
25 Квітня
Всі новини...

"Бульбашка" на ринку нерухомості лусне вже в 2018 році. Скільки коштуватимуть квартири тоді


Переглядів: 6643


Бульбашка на ринку нерухомості лусне вже в 2018 році. Скільки коштуватимуть квартири тоді

Український ринок житлової нерухомості перебуває на межі кризи через величезну кількість пропозицій, більшість з яких не є доступною для пересічного українця. Пропозиція вже перевищує попит в кілька разів, і, за словами експертів, ринок зараз перебуває приблизно у тому ж стані, що і перед кризовим обвалом 2008 року. Так, згідно зі статистикою Мін'юсту, якщо в 2008 році було введено в експлуатацію 94 тис. квартир, то в 2016-му вже 113 тис..

«Ми не знаємо, що збираються робити (з цими квартирами. - АСН) забудовники, які нарощують темпи будівництва», - зазначила президент громадської організації «Ліга експертів України» Світлана Бовсуновська.

Проте представники девелоперських компаній відзначають, що зараз для них на першому місці стоїть проблема зовсім не низький попит, а брак коштів для фінансування проектів. А попит, мовляв, якраз таки є.

"Якщо в 2014 році проблема низького попиту стояла на першому місці, то зараз вона пішла на другий план. Попит є, і поки ми не бачимо передумов для його скорочення", - повідомив керівник департаменту стратегічного консалтингу девелоперської компанії Ростислав Симонов.

З його слів, за підсумками першого півріччя в Києві було укладено 22,6 тис. угод із продажу житла, що на 15% більше, ніж за аналогічний період 2016 року.

Нерухомість як депозит?

У девелоперській компанії прогнозують, що попри значну кількість нової пропозиції житла на ринку забудовники, швидше за все, не будуть знижувати обсяги будівництва в найближчі два роки. Вони вважають, що, не бажаючи нести гроші в нестабільні банки, більшість громадян, що мають заощадження, будуть інвестувати їх у нерухомість.

Втім, тих, хто мають вільні гроші, в Україні з кожним роком стає все менше. Як зазначила президент громадської організації «Ліга експертів України» Світлана Бовсуновська,зараз українці шукають дешеве житло в межах 20 тис. доларів, хоча ще кілька років тому «споживчий кошик» середнього покупця нерухомості становив 100 тис. доларів.

Таку ж тенденцію підтверджують і девелоперські компанії. За словами директора однієї з таких компаній Євгенії Локтіонової, найбільшим попитом зараз користуються квартири вартістю 20-45 тис. доларів.

"50-60% площі в наших проектах займають квартири невеликого розміру, які захоплюють ціновий діапазон саме в 20-45 тисяч доларів", - зазначила вона.

Однак нові проекти можна підкоригувати під потреби ринку. А житло, яке проектувалося і будувалося в останні кілька років, вже стало не актуально. Через це, за словами віце-президента громадської організації «Ліга експертів України» Андрія Гусельникова, забудовники йдуть на будь-які хитрощі, щоб збути застояну нерухомість.

«Якщо на піку продажів у 2007 році було реалізовано за договорами іпотеки 267 тисяч квартир, то в 2016 році в борг купили тільки трохи більше 15 тисяч квартир. При цьому 80% таких угод - це договори розстрочки від самих забудовників», - констатував він.

Крім різних поступок від самих забудовників, падає і сама по собі ціна квадратного метра житла. За даними порталу ЛУН.ua, середня вартість квадратного метра в столичних новобудовах за рік знизилася з 22,5 тис. грн до 21 тис. грн.

будівництво, нерухомість, житло, вартість, скільки будуть коштувати квартири, коли купувати квартиру

Житло на вторинному ринку також подешевшало

За перше півріччя його вартість, за даними ГО «Ліга експертів України», скоротилася в середньому на 9% в порівнянні з аналогічним періодом 2016 року. А за прогнозами віце-президента громадської організації Андрія Гусельникова, до кінця року падіння ціни складе 12%.

Також експерт прогнозує падіння на 7% до кінця року вартості житла і на первинному ринку. При падінні вартості і збільшенні кількості квадратних метрів житла вже в наступному році можна очікувати колапсу в будівельній галузі, вважає експерт з питань нерухомості Ярослав Цуканов.

«Наприклад у Києві різниця (між попитом і пропозицією. - АСН) становить 18-20 разів. Наприклад, при будівництві 200 квартир вдається продати за рік тільки 10... Тому в найближчі два-три роки ми побачимо безліч заморожених будівельних об'єктів, не в силу того, що власники об'єктів хотіли обдурити громадян, а тому що цей бізнес стало зовсім невигідно вести», - зазначив він.

З його слів, на вторинному ринку подібна ситуація не трапиться. Тут ніхто не розоряється - при збільшенні пропозиції падає ціна і продавці або знімають об'єкти з продажу, або намагаються здати квартири в оренду.

Тетяна Стець

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Камені-талісмани для залучення кохання
Камені-талісмани для залучення кохання
Знайти свою другу половинку, створити міцну сім'ю та надовго зберегти свіжість стосунків із коханою людиною — ....
Грошова магія: п'ять способів стати багатшими
Грошова магія: п'ять способів стати багатшими
Існує безліч ритуалів для залучення грошей, які використовувалися ще в давнину Багато людей стверджують, що г....
Як позбавитися проблем і досягти благополуччя за допомогою слів-паролів
Як позбавитися проблем і досягти благополуччя за допомогою слів-паролів
Кожне сказане слово — це прямий сигнал мозку для початку дії Енергетичні прив'язки слів діють на біополі людин....
Як зберегти життєву енергію та сили
Як зберегти життєву енергію та сили
Апатія, депресія та роздратування — все це є першою ознакою витоку життєвої сили Захистити себе від цього, а т....
4 прикмети щасливого дня: як зробити щоранку добрим
4 прикмети щасливого дня: як зробити щоранку добрим
Прикмети допомагають нам робити наше життя кращим і яскравішим Найважливіше у кожному новому дні — його почато....
більше матеріалів
/-0,49686884880066-/ /-pc-/
Top