counter
Стрічка новин
Вибрати все
26 Квітня
25 Квітня
24 Квітня
Всі новини...

Чому Путін раптом погодився пустити миротворців ООН на Донбас


Переглядів: 5368


Чому Путін раптом погодився пустити миротворців ООН на Донбас

Після тривалих роздумів на тему введення миротворчої місії ООН на Донбас президент країни-агресора Володимир Путін після саміту БРІКС у Китаї озвучив свої умови її допуску. Чи будуть вони прийняті Україною? Навряд чи, про це свідчать різкі заяви наших політиків, які пішли відразу ж після оприлюднення позиції лідера Кремля.

Путін про своїх миротворців, "які не миротворці"

Путін доручив міністру закордонних справ РФ Сергію Лаврову підготувати російський проект резолюції про розміщення миротворців ООН на лінії розмежування на Донбасі і внести його до Радбезу ООН. Лідер Кремля кілька разів підкреслив, що миротворців введуть виключно для забезпечення безпеки співробітників ОБСЄ.

Після цього він назвав умови, за яких Кремль готовий терпіти миротворців на Донбасі. Для початку він уточнив, що це будуть «навіть не миротворці», а люди, що забезпечують безпеку місії ОБСЄ. Після цього зазначив, що введення миротворців піде на користь «розв'язання проблеми» на Донбасі.

«Друге - ці сили мають перебувати на лінії розмежування і не на якихось інших територіях. Третє - рішення цього питання має відбутися не інакше як після розведення сторін і відведення важкої техніки, і це не може бути вирішено без прямого контакту з представниками самопроголошених республік, «ДНР» і «ЛНР», - додав Путін.

У Росії вперше погодилися на присутність миротворчої місії. Ще в серпні 2017 року директор департаменту інформації та друку МЗС РФ Марія Захарова заявляла, що ця ідея України - спроба зірвати мінські домовленості.

«Ініціативи, які виходять від представників Києва (про введення миротворців ООН на Донбас. - Ред.), є спробами в черговий раз замотати процес реалізації Мінська-2, а також ухилитися від виконання своїх зобов'язань», - сказала Захарова.

Читайте також: США вийшли з ЮНЕСКО

Як бачить місію миротворців Україна

Ідея введення на Донбас миротворців була озвучена президентом України Петром Порошенком ще в березні 2015 року. 16 березня Порошенко вніс на розгляд парламенту проект звернення до Радбезу ООН і Ради Європи, що передбачає розгортання на території держави міжнародної місії з підтримання миру і безпеки.

«Є дві можливості - або ми запрошуємо миротворців, які, відповідно до рішення Ради безпеки ООН, контролюють як лінію зіткнення, так і ділянку російсько-українського кордону, або це буде місія Європейського Союзу, який також готовий взяти на себе цю відповідальність», - заявив Порошенко.

Він уточнив, що присутність на кордоні представників місій необхідна, щоб не допустити «зіткнень і провокацій».

Цю ідею Порошенко обговорив з європейськими лідерами і тодішнім генсеком ООН Пан Гі Муном під час візиту до Польщі. Глава України підкреслив, що ООН повинна відігравати велику роль у врегулюванні ситуації на Донбасі і, зокрема, необхідно направити туди миротворчу місію.

З липня 2017 року Порошенко обговорював ідею введення миротворців на Донбас з лідерами країн «нормандської четвірки». В ході телефонної розмови 24 липня Порошенко нагадав президенту Франції Еммануелю Макрона і канцлеру Німеччини Ангелі Меркель про те, що слід було б негайно припинити російську агресію в Україні та ввести на Донбас миротворчий контингент.

Увечері 22 серпня Порошенко знову повторив європейським лідерам свою ідею. Того ждня глава України підкреслив, що збирається презентувати ідею введення миротворців на Донбас на сесії Генасамблеї ООН в Нью-Йорку у вересні 2017 року.

«Так, країна-агресор (Росія. - Ред.) є постійним членом Ради безпеки ООН і, на жаль, володіє правом вето, однак це не означає, що ми не повинні прагнути до цього рішення», - заявив Порошенко.

Закон про реінтеграцію Донбасу

Як тільки відкрилася 7-ма сесія 8-го скликання Верховної Ради, Президент Порошенко відразу ж зажадав від парламентаріїв терміново ухвалити закон про реінтеграцію Донбасу. Як повідомила представник президента в парламенті Ірина Луценко, вже на 90% готовий законопроект з реінтеграції Донбасу. Зараз якраз допрацьовується пункт про миротворчу місію, статус миротворців у рамках реінтеграції.

«Експертами обговорюється можливість місій ОБСЄ або Об'єднаних націй. Це єдиний пункт, який ще не прописаний в законопроекті», - сказала вона.

Також Луценко підкреслила, що в законопроекті чітко прописані пункти з повернення двох областей і відновлення української влади на цих тимчасово окупованих територіях. У документі чітко буде закріплена військова агресія РФ, а також заперечення громадянської війни на території України.

Додатково будуть прописані повноваження української влади, статус збройних сил України і права тих, хто проживає на тимчасово окупованих Донецької і Луганської областей. Законопроект не стосується повернення АРК.

Політики України про нав'язувані «умови» Путіна

Сьогоднішню заяву лідера РФ вже встигли прокоментувати багато народних депутатів України. Зокрема, перший віце-спікер ВР Ірина Геращенко заявила, що не може бути й мови про введення миротворчої місії ООН тільки на лінії зіткнення.

Політик переконана, що миротворці повинні перебувати на всій окупованій території, а їхній мандат повинен закінчуватися на україно-російському кордоні, там, де пункт пропуску Ізварине, а не в Станиці Луганській.

"Путін, у кращих традиціях гібридної війни, намагається спотворити ідею українського керівництва щодо миротворців на Донбасі, перевернувши все з ніг на голову. Він доручає своєму вірному міністру подати резолюцію в Радбез ООН щодо миротворців на лінії зіткнення. Хвилиночку: лінія зіткнення стала лінією зіткнення через російську агресію», - написала вона у себе в Facebook.

Геращенко підкреслила, що лінія зіткнення повинна зникнути назавжди з української землі у день повернення контролю над кордоном. «Це не український кордон, тому не може бути й мови про миротворців уздовж лінії зіткнення», - заявила вона.

У свою чергу нардеп, заступник голови фракції «Народний фронт» Вікторія Сюмар висловила думку, що заява Путіна віддає «імперським душком».

«Фактично це зайва спроба претензії Росії на контроль над територіями ОРДЛО, оскільки Путін прямо говорить, що не готовий, щоб міжнародне співтовариство було присутнє на цих територіях, які він давно намітив для створення сірої зони для ослаблення України», - сказала Сюмар.

Крім того, глава української делегації в ПАРЄ, нардеп Володимир Ар'єв заявив у коментарі Інтерфакс-Україна, що Путін, говорячи про підтримку введення миротворців на Донбас, розраховує на реалізацію придністровського сценарію із залученням російських військ.

«Часто слова Путіна розходилися зі справою - раз. А по-друге, очевидно, що Росія не захоче, щоб це були нейтральні миротворці. Вона буде наполягати, щоб це було, можливо, за придністровським варіантом», - сказав він.

Парламентарій також зазначив, що для України є неприйнятним варіант введення російських військових у країну під виглядом миротворців.

Вікторія Антонюк

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
4 прикмети щасливого дня: як зробити щоранку добрим
4 прикмети щасливого дня: як зробити щоранку добрим
Прикмети допомагають нам робити наше життя кращим і яскравішим Найважливіше у кожному новому дні — його почато....
Гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні варто звернути увагу на свої внутрішні відчуття та інтуїцію Можливо....
Сон у ніч з 25 на 26 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 25 на 26 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
25 квітня о 23:45 розпочнеться 19-й місячний день Фаза Місяця – спадна
Любовний гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ви можете відчувати особливе хвилювання та енергію у стосунках Це п....
Попереду діамантова смуга: Тамара Глоба назвала знаки, які збільшать доходи з 26 квітня.
Попереду діамантова смуга: Тамара Глоба назвала знаки, які збільшать доходи з 26 квітня.
Для Стрільців 2024 обіцяє бути періодом значних змін, включаючи можливість досягнення великого успіху та багат....
більше матеріалів
/-0,40194892883301-/ /-pc-/
Top