counter
Стрічка новин
Вибрати все
27 Квітня
26 Квітня
Всі новини...

За що платити? Кияни через суд вимагають скасувати збільшення квартплати


Переглядів: 264


За що платити? Кияни через суд вимагають скасувати збільшення квартплати

Київські активісти планують судитися з Київською міською державною адміністрацією щодо прийнятої постанови про підвищення тарифів на квартплату. Громадські діячі вважають дане рішення необґрунтованим і проситимуть Голосіївський суд столиці його скасувати.

«Це було рішення самої КМДА, обговорення серед громадськості та депутатів Київради не було. Це було зроблено таємно. І з 1 липня квартплата в Києві стала в два рази більшою», - зазначив голова правління Центру захисту прав громади Голосієва Арсеній Пушкаренко 22 серпня під час прес-конференції, передає кореспондент АСН.  

Тариф на квартплату зріс у два рази

Востаннє тарифи на квартплату для підприємств комунальної власності підвищували в лютому 2011 року. Чиновники заявляють, відтоді істотно збільшився розмір мінімальної зарплати, а також подорожчали електроенергія та паливо.

 "Таке непопулярне рішення пов'язане з підвищенням мінімальної зарплати і прожиткового мінімуму, нам потрібно підвищувати зарплати двірниками, інакше ми просто їх втратимо. Більш того, за три роки електрика подорожчала в шість разів, зросли послуги з вивезення твердих побутових відходів, подорожчали горючі. Це мінімальний тариф, щоб галузь працювала і не настав колапс", - пояснили в КМДА прийняте 6 червня розпорядження про чергове підвищення тарифів.  

квартплата, тариф, КМДА, кияни, суд

Згідно з документом, з 1 липня цього року середній тариф, який застосовується ЖЕКами, складає 5,85 грн за кв. м, а якщо оплата проводиться після 20 числа місяця, - 6,44 грн за кв. м. До цього даний тариф становив 2,85 грн за кв. м і 3,14 грн за кв. м, якщо платили після 20 числа. Розпорядження торкнеться понад 8 тисяч столичних будинків.

Гроші платили сповна, а послуги отримували наполовину

Однак самі кияни таке рішення вважають невиправданим. Зокрема, глава правління Центру захисту прав громади Голосієва Арсеній Пушкаренко заявив, що і так за останні 5 років з 2012 до 2016 року столичні ЖЕКи виконували свої зобов'язання щоод послуг, які входять у квартплату далеко не в повному обсязі. За словами активістів, незважаючи на те, що за цей час тарифи не змінювалися, майже на всі надані послуги, які входять в перелік квартплати, витрати були зменшені. При цьому платити городяни менше не стали.

«Якщо в 2012 році на прибирання сходових кліток витрачався 191 млн грн, то в 2016 було вже витрачено 86 млн грн. І ми фактично бачимо: ми недоотримали послуг більш ніж у 2,5 рази. Хоча ми з вами за цю послугу платили стільки ж, як і в 2012 році», - додав він.  

квартплата, тариф, КМДА, кияни, суд

В організації вважають, що за 5 років городяни недоотримали послуг:

      - з вивезення побутових відходів - на 49%;

      - з прибирання підвалів, технічних поверхів та покрівлі - на 76%;

      - з обслуговування ліфтів - на 34%;

      - з експлуатації номерних знаків будинків - на 100% і т.п.

квартплата, тариф, КМДА, кияни, суд

«Комунальні ЖЕКи щодо квартплати виконали свої зобов'язання в повному обсязі тільки стосовно дезінфекції комах. За всіма іншими позиціями, які входять в тариф, їх тут 18, в 2012-2016 роках кияни недоотримали за заплачені послуги», - констатував Пушкаренко.  

Крім цього, він зазначив, що якщо в 2016 році на прибирання прибудинкової території йшло 32% всіх витрат, передбачених тарифом, то згідно з новим тарифом, незважаючи на збільшення плати, ці витрати скорочені до 26,6%. А фінансування технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем скоротилося більш ніж у два рази - з 17,9% в 2016 році до 8,9% за новим тарифом.квартплата, тариф, КМДА, кияни, суд

Постанова Кабміну - не указ

Ще в 2013 році Кабмін прийняв постанову, якою, в разі надання послуг з утримання будинків, споруд та прибудинкової території не в повному обсязі, зобов'язав проводити перерахунок розміру плати. Пушкаренко зазначив, що згідно з постановою КМДА весь цей час повинна була вести облік доходів, витрат кількісних показників надання послуг щодо кожного будинку і кожної складової тарифу окремо, а комунальні підприємства не рідше 1 разу на квартал робити перерахунки за надані послуги.

«Цього всього не робилося, бо коли ми звернулися до КМДА з проханням надати щодо кожного ЖЕКу таку інформацію, нам відмовили, сказавши що немає технічної можливості та взагалі такий облік не ведеться. Тому фактично ні КМДА, ні Київрада це питання не контролюють. З нас просто беруть гроші, послуги не виконують, контролю ніякого немає, при цьому нас зобов'язують ще і в 2 рази більше за це платити», - сказав Пушкаренко.
.

Раніше розпорядження про підвищення в Києві тарифів на квартплату для мешканців майже 8,4 тис. будинків експерти назвали незаконним, оскільки воно суперечить закону «Про житлово-комунальні послуги».

Тетяна Стець

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Найправдивіше ворожіння на майбутнє
Найправдивіше ворожіння на майбутнє
Щоб дізнатися, що чекає на вас у найближчому і далекому майбутньому, можна погадати Пропонуємо вам скористатис....
Як домашні тварини прогнозують погоду: прикмети
Як домашні тварини прогнозують погоду: прикмети
Дивно, але домашні вихованці — найкращі синоптики Саме за їхньою поведінкою можна дізнатися точний прогноз пог....
Ваш шлях до успіху за Знаком Зодіаку
Ваш шлях до успіху за Знаком Зодіаку
успіх гороскоп & mdash; Ваш особистий посібник із щасливого життя Зірки визначили найкоротший спосіб бага....
Як дізнатися колір своєї аури
Як дізнатися колір своєї аури
Аура – це віддзеркалення нашого внутрішнього стану душі Це невидиме енергетичне поле, яке відбиває наш настрій....
Грошова магія: що робити зі старим гаманцем
Грошова магія: що робити зі старим гаманцем
У грошової магії гаманець є одним з головних предметів, який пов'язує енергія людини з енергією грошей Трапляє....
більше матеріалів
/-0,38899207115173-/ /-pc-/
Top