14 серпня в Національній дитячій спеціалізованій лікарні «Охматдит» від гострого отруєння дикорослими грибами померла 17-річна мешканка Семенівського району Чернігівської області. Про це йдеться на сайті Державної установи «Чернігівський обласний лабораторний центр МОЗ України».
Медики припускають, що дівчина вжила бліду поганку, яка зовні дуже схожа на сироїжку. Всього за даними Центру грипу та гострих респіраторних вірусних інфекцій Міністерства охорони здоров'я з січня по липень цього року внаслідок отруєння грибами померло 5 людей, ще 39 - постраждали.
Відзначається, що найчастіше люди труяться невідомими грибами, а також зеленушками, опеньками, зонтиками, печерицями, маслюками, рижиками, підберезниками.
Щоб не отруїтися грибами, не варто купувати їх на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. А якщо все ж таки вирушили до лісу збирати гриби, обов'язково врахуйте наступне:
- ніколи не кладіть у кошик незнайомі гриби;
Читайте також: Подробиці стану Навального. "Поки пацієнт не виписався з лікарні, завжди є якась загроза життю".- пластинчасті гриби не варто вживати взагалі;
- не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, а також ті, що ростуть поблизу швидкісних трас;
Читайте також: Вчені виявили смертельну небезпеку нічних світильників- під час посухи грибів краще взагалі не збирати, оскільки в спекотну погоду вони втрачають воду, накопичують токсини;
- усі гриби перед приготуванням уважно перевірте;
- перед приготуванням гриби промийте та відваріть не менш ніж три рази протягом 30 хвилин в підсоленій воді;
- готові страви з грибів можна зберігати в емальованому посуді в холоді не більше доби.
Страви з грибів є важкими для перетравлення і їх не рекомендується вживати дітям, людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, печінки чи з хронічними захворюваннями внутрішніх органів.