counter
Стрічка новин
Вибрати все
5 Травня
4 Травня
3 Травня
Всі новини...

У КМДА розповіли, як в рази економити на утепленні будинку або заміні вікон


Переглядів: 303


У КМДА розповіли, як в рази економити на утепленні будинку або заміні вікон

У 2017 році Київ витратить 115 млн грн на проведення енергоефективних заходів у 135 багатоповерхівках. Такі розрахунки програми «30/70%», за умовами якої 70% витрат покриваються з міського бюджету. Про це 14 серпня під час прес-брифінгу заявив радник заступника голови Київської міської державної адміністрації Олексій Тихонов, повідомляє кореспондент АСН.

«У 2015 році було витрачено на програму 5 млн грн і реалізовано 13 проектів. У 2016 році вже 20 млн грн і 62 проекти, в 2017 році у нас вже 135 заявок і 115 млн грн бюджет цієї програми», - сказав він.

Тихонов зазначив, що цього року дуже багато проектів стосуються саме поліпшення системи опалення. Це переважно установка індивідуальних теплових пунктів, нових теплових насосів.

Крім економії в 70% від вартості послуг, які оплачуються з місцевого бюджету, жителі можуть заощадити ще більше, взявши для оплати своїх 30% «теплий кредит». У такому випадку держава заплатить банку майже третину від суми кредиту.

«Якщо брати участь у програмі 30 на 70, при цьому взяти теплий кредит на свою складову в 30%, то платіж в цілому може скоротитися до 10-15%», - підрахував Тихонов.

Однак ця програма орієнтована тільки на будинки в яких сформовані ОСББ і житлово-будівельні кооперативи. У минулому році цим механізмом скористалися 26 ОСББ та ЖБК.

Ремонт за 30% від вартості

Крім програми з енергоефективності, в Києві діє також програма співфінансування реконструкції, реставрації, проведення капітальних ремонтів, технічного переобладнання загального майна в багатоквартирних будинках, які експлуатуються понад 10 років. Тут також 30% вартості робіт оплачують співвласники багатоквартирного будинку та 70% решти вартості робіт - місто. У цій програмі з 2017 року участь можуть взяти і будинки, де не створені ОСББ і ЖБК.

«Отримуючи поліпшень наприклад на 1 млн грн, люди вкладають своїх коштів 300 тис. Люди вибирають проект з переліку, затвердженого КМДА, який буде реалізуватися в їхньому будинку - це утеплення дахів, заміна вікон, заміна освітлення, встановлення ІТП тощо. При цьому обов'язковою умовою має бути наявність теплового лічильника в будинку, якщо його немає, то він буде входити до витрат і встановлюватися», - пояснила начальник управління реформування ЖКГ департаменту ЖКІ Віра Радченко.

 Спочатку колективний договір мешканців, а потім ремонт

Щоб взяти участь у програмі, жителі повинні прийняти колегіальне рішення, що саме вони хочуть зробити в своєму будинку, і подати відповідну заявку.

«Підписатися під відповідним протоколом повинні мешканці будинку, сумарна площа житла яких не менше 75%. Ми вибрали такий принцип, бо в одній трикімнатній квартирі може проживати одна людина, а в однокімнатній 10», - пояснив директор КП "Київжитлоспецексплуатація" Олег Котляренко.

Потім фахівці комунального підприємства "Київжитлоспецексплуатація", яке курирує цю програму, виїжджають на місце і приблизно оцінюють вартість обраних робіт. Якщо сума влаштовує мешканців, то вони повинні підтвердити наявність 30%. Це може бути і виписка з банківського рахунку або підтвердження з банку про те, що розглядається питання про видачу кредиту.

«Укладаємо з мешканцями договори на проведення конкретних робіт, проводимо тендер із залученням підрядника і після цього ми запускаємо програму», - додав Котляренко.

Він уточнив, що на сьогодні вже подано 219 заявок за цією програмою, однак грошей, виділених на 2017 рік, вистачить лише на фінансування робіт в 51 будинку.

Утеплили будинок самі, дадуть грошей і на ремонт під'їзду

Крім того, мешканці будинків, які протягом двох попередніх років самі фінансували енергоефективні заходи або різні ремонти в будинку, можуть теж подавати заявки і брати участь у цих програмах. У такому випадку їм буде виділено з місцевого бюджету 70% від витраченої суми на виконання інших робіт, передбачених програмами.

Також Радченко зазначила, що цього року в Києві буде запроваджено пілотний проект так званих еско-контрактів.

«Це коли взагалі не треба вкладати свої кошти. Приходить еско-компанія, на певних умовах укладається договір. Наприклад, можна встановити індивідуальний тепловий пункт у будинку за рахунок цієї компанії і виплачувати кошти їй протягом певного періоду часу. Це свого роду розстрочка», - пояснила вона.

З її слів, такі договори тільки розробляються і вони вперше будуть реалізовані в Києві у двох ОСББ.

Чиновники додали, що збір заявок за програмами на 2018 рік проводитиме в жовтні 2017 року.

Тетяна Стець

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп на 5 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 5 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні може бути день, коли ваша енергія та пристрасть будуть на піку Можл....
Любовний гороскоп на 5 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 5 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ви можете відчувати внутрішню потребу виявити свою незалежність і с....
Прикмети та забобони про кішок
Прикмети та забобони про кішок
Кішки завжди вважалися хранителями домашнього вогнища Кажуть, там, де є кішка, є добро та кохання
Сон у ніч з 3 на 4 травня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 3 на 4 травня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
4 травня о 3:41 розпочнеться 26-й місячний день Фаза Місяця – спадна
Гороскоп від Анжели Перл на 4 травня 2024 року для всіх знаків Зодіаку.
Гороскоп від Анжели Перл на 4 травня 2024 року для всіх знаків Зодіаку.
Астролог Анжела Перл попередила, що 4 травня буде найбільш вдалим періодом, у багатьох сферах життя очікуються....
більше матеріалів
/-0,45836186408997-/ /-pc-/
Top