counter
Стрічка новин
Вибрати все
29 Березня
28 Березня
Всі новини...

Росія прибирає до рук Білорусь, хоче того Лукашенко чи ні


Переглядів: 341


Росія прибирає до рук Білорусь, хоче того Лукашенко чи ні

Останнім часом навколо Білорусі відбувається надзвичайна російська активність. З 24 липня в Білорусь на найбільші військові навчання, які пройдуть у вересні 2017 року, вже почали прибувати російські війська. Крім того, в п'ятницю, 11 серпня, президент РФ Володимир Путін запропонував невизнаній в Україні Держдумі РФ змінити спільну угоду Білорусі і РФ про протиповітряну оборону на всіх кордонах.

ППО Росії буде і в Білорусі

Путін запропонував Держдумі РФ змінити угоду про спільну протиповітряну оборону на всіх кордонах Білорусі. На сайті невизнаного російського парламенту викладено положення Протоколу. Пропонується змінити положення, що стосуються організаційно-штатної структури Збройних сил Росії та порядку застосування зброї і бойової техніки черговими з протиповітряної оборони при спільному виконанні завдань бойового чергування.

У статті протоколу описано пояснення періоду безпосередньої загрози агресії - «період загострення військово-політичної обстановки, протягом якого виникла і зберігається загроза агресії проти однієї зі сторін в регіоні з боку будь-якої держави або групи держав». Разом з тим слово «загрозливий період» запропоновано замінити на «період безпосередньої загрози агресії».

Путін вважає, що реалізація даного протоколу дозволить «підвищити надійність охорони зовнішнього кордону союзної держави» в повітряному просторі. Відзначимо, що цей протокол дозволить на кордоні Білорусі з Україною використовувати російську ППО.

Навчання «Захід 2017»

Крім ідеї з розміщенням ППО в Білорусі, її спільні з Росією військові навчання дуже нервують і Захід, і Україну. І ті й інші висловлювали побоювання, що під прикриттям навчань у Білорусь активно заводять російське озброєння і війська.

Так, командувач американськими силами в Європі генерал-лейтенант Бен Ходжес заявляв, що маневри можуть виявитися «троянським конем», після яких Росія залишить у Білорусі завезену військову техніку. У свою чергу в Білорусі заявляли, що російські військові не залишаться на території країни після закінчення навчань.

Офіційно в навчаннях братимуть участь до 13 тисяч військовослужбовців. Метою маневрів названо перевірку можливостей щодо захисту території і відбиття можливої ​​агресії. На території Білорусі під маневри будуть задіяні 7 полігонів і ділянок місцевості. За попередніми даними, з РФ для участі в навчаннях прибуде близько 3 тисяч військовослужбовців і близько 280 одиниць техніки. Буде задіяно і авіацію, в тому числі до 25 літальних апаратів з російської сторони.

Кілька днів тому міністр оборони Білорусі генерал-лейтенант Андрій Равка повідомив, що навчання Захід-2017 є плановими, нібито не спрямованими проти третіх країн, мають оборонну спрямованість і слугують «зміцненню миру і безпеки».

А експерти не згодні

В Україні не вірять у благі наміри країни-агресора і схильні підозрювати лідера Кремля в підступності. Як заявив у коментарі «Обозревателю» екс-заступник глави СБУ, голова Спілки офіцерів України генерал-лейтенант Олександр Скіпальський, майбутні «навчання» становлять реальну загрозу для України. Він підкреслив, що Росія може створити угруповання наступального характеру, що загрожує не тільки Україні, але в цілому Європі і країнам НАТО.

«Історична підступність Росії сьогодні набуває особливого присмаку в зв'язку з тим, що міністр оборони Росії Шойгу, який є носієм східної азіатської філософії, має величезний вплив на Путіна», - додав Скіпальський.

У генерала немає сумнівів в тому, що чисельність задіяних у них військовослужбовців буде збільшено в порівнянні із заявленою.

У свою чергу екс-президент Грузії і колишній губернатор Одеської області Михаїл Саакашвілі вважає, що незалежність Білорусі під загрозою. За його словами, після навчань частина російських військ цілком може залишитися на території Білорусі. Зокрема, армійські підрозділи можуть бути використані як для дій проти України, так і для окупації Білорусі.

«Я думаю, що на даний момент Путін, з Лукашенком або без нього, хоче прихопити собі Білорусь, і ми не повинні давати йому такої можливості», - підкреслив політик.

Висловив свою думку і Олексій Арестович. Він зазначив, що Путін у ході навчань буде шукати для себе вихід з глухого дипломатичного кута. В ході маневрів російські війська ніби оточують Україну, і пік цього оточення - середина вересня.

Експерт зазначив, що є маленька, але реальна ймовірність повномасштабного наступу на Україну.

«Останні американські санкції загнали Путіна в глухий кут. 18 березня в Росії президентські вибори, а на 1 березня американські спецслужби опублікують фінансові дані на путінську верхівку, його оточення. Всі ці злочинні мільярдні схеми можуть стати відомими. З тих пір, як Конгрес прийняв це рішення, почався зворотний відлік для путінського режиму», - підкреслив Арестович.

За словами експерта, Путіну або слід визнати поразку, або викладатися по-серйозному. «І те, що російські війська зараз прийшли в рух, не схоже на визнання поразки. Це як мінімум майданчик для створення сильних переговорних позицій для торгів або взагалі спроби зробити щось у військовому плані. Наприклад, окупувати Білорусь, напасти на Україну. Або одночасно і те, і інше », - додав він.

Що ж, схоже, лідер Кремля має серйозний намір окупувати Білорусь, незважаючи на заяви Лукашенка про те, що з цієї території на Україну ніколи не буде нападу.

Вікторія Антонюк

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Який вид спорту підходить вам за Знаком Зодіаку
Який вид спорту підходить вам за Знаком Зодіаку
Фізична активність важлива для того, щоб підтримувати організм у тонусі та уникати неприємностей зі здоров'ям ....
Фізичні вправи для зняття стресу та підвищення енергетики
Фізичні вправи для зняття стресу та підвищення енергетики
Хороша фізична форма — це не лише запорука привабливості, а й відмінного настрою, здоров'я та удачі Спеціальне....
П'ять способів підняти настрій та повернути сили
П'ять способів підняти настрій та повернути сили
Постійні стреси часто призводять до того, що у нас зовсім не залишається енергії та сил Від цього псується нас....
Як спілкуватися з негативними людьми, щоб захистити себе від їхнього впливу
Як спілкуватися з негативними людьми, щоб захистити себе від їхнього впливу
Спілкування з негативними людьми спустошує нас, знижує імунітет, викликає тривожність, занепад сил, впливає ви....
Камені-талісмани для жіночого здоров'я
Камені-талісмани для жіночого здоров'я
Ще в давнину люди знали, що каміння має цілющі властивості На жаль, у сучасному світі багато хто скептично ста....
більше матеріалів
/-0,27371001243591-/ /-pc-/
Top