counter
Стрічка новин
Вибрати все
19 Квітня
18 Квітня
Всі новини...

Після Росії Чехія не проти почати продажі зброї Україні. Але чи потрібна вона нам


Переглядів: 214


Після Росії Чехія не проти почати продажі зброї Україні. Але чи потрібна вона нам

На четвертому році війни з росіянами на Донбасі раптово член Євросоюзу Чехія заявила, що Україна може домовитися з її місцевими виробниками про постачання військової техніки та зброї. За словами посла Чехії в Україні Радека Матули, раніше політика Чехії обмежувала можливість поставки зброї в Україну, але зараз між країнами відкрилася можливість співпраці.

«З зими 2014 року діяла заборона на поставки військової техніки і матеріалів в Україну. Зараз ми робимо цю процедуру стандартною. Це означає, що для кожного випадку буде окремо розглядатися питання видачі ліцензії», - підкреслив Матула.

У посла не було інформації, чи зацікавлена ​​Україна в поставках зброї з Чехії, однак він висловив упевненість, що ряд чеських виробників військової продукції вже контактують з цього питання зі своїми українськими партнерами. Втім, Чехія активно продавала свою зброю і... Росії.

Експорт зброї з Чехії

Ще в 2014-2015 роки в ЄС виник скандал, оскільки польські журналісти з'ясували, що влада Чехії блокувала продаж зброї Україні, але активно поставляла леталье озброєння Росії.

Зазначалося, що чехи перепродують зброю виробництва США та Німеччини, зокрема, американські автомати Bushmaster 90705, 90838 і 90899, DPMS RFA 3-3G2, Heckler-Koch виробництва Німеччини і німецькі пістолети Sig Sauer.

Bushmaster ACR - це одна з новітніх штурмових гвинтівок США, яка користується популярністю серед співробітників приватних військових компаній, а також стоїть на озброєнні польської військової розвідки. А Sig Sauer є одним з лідерів світового ринку пістолетів.

Всі продажі в РФ відбувалися в обхід санкції Євросоюзу. У той же час Чехія припинила дію експортних ліцензій компаній з виробництва зброї, що постачають свою продукцію в Україну. Як повідомляли експерти, продану росіянам зброю могли використовувати не тільки для війни з ЗСУ, а й для провокацій. Адже якщо подібну зброю використовувати, наприклад, у Східній Україні, то Кремль сміливо зможе заявити, що Вашингтон озброює Україну.

Є в Чехії і зброя власного виробництва. Так, Чеський збройовий завод (Česká zbrojovka) в 2015 році продав озброєнь на 3,41 мільярда крон (126,3 млн євро). За рік було випущено і продано 250 тисяч одиниць зброї, серед якої переважали пістолети (105 тисяч одиниць). 70% своєї продукції підприємство експортує в 98 країн світу. Ключовим ринком для нього є США, туди продають пістолети моделі P-07/09, автомат Scorpion, спортивні пістолети серії Shadow.

У 2017 році президент Чехії Мілош Земан, який вказав, що чеська збройова промисловість повинна експортувати свою продукцію в усі країни світу, незважаючи на те, що вона може бути перепродана в області військових конфліктів.

На думку президента Чехії Мілоша Земана, діяльність чеських збройових фірм гальмує ліцензійна політика. «Це абсолютно неприпустимим чином обмежує наш експорт в країни, на які не поширюється ембарго, під приводом того, що зброю може бути реекспортовано в менш безпечні країни», - заявив Земан. За його словами, в 90-ті роки чеська збройова промисловість знизила обсяги виробництва, однак ринки, що звільнилися, зайняли конкуренти.

У свою чергу міністр оборони Чехії Мартін Стропніцкій заявив, що за чотири роки втричі зросли обсяги експорту чеської зброї. «За минулі роки ми зробили десятки поїздок за кордон, цього року ми відвідаємо 40 країн. Нам вдається налагоджувати міжнародне співробітництво, і низка наших фірм працює з великими іноземними партнерами», - повідомив Стропніцкій.

Українська зброя

З початком війни на Донбасі Україна терміново почала переозброювати свою армію. Наш оборонпром почав випускати нові зразки зброї, однак не всі вони виявилися якісними.

Серед добротної стрілецької зброї, виробленої Україною, можна відзначити штурмову гвинтівку «Форт-221». Це ізраїльська розробка, яка виробляється вінницьким підприємством «Форт» за ліцензією.

Київський завод «Маяк» випускає снайперську гвинтівку VPR-308, яка є модифікацією спортивної гвинтівки Zbroyar Z-008. Виробляється в Україні також гранатомет УАГ-40, його випускає завод «Ленінська кузня», цей вид зброї повністю відповідає стандартам НАТО.

Javelin, Чехія, США, зброя, Україна, міномет, гранатомет, гвинтівка, танк, ракети

У київському КБ «Луч» виробляють ракетний комплекс «Стугна» з лазерною системою наведення. Ця розробка значно поступається ракетному комплексу США Javelin, але вона набагато дешевша у виробництві і виготовляється в Україні.

Javelin, Чехія, США, зброя, Україна, міномет, гранатомет, гвинтівка, танк, ракети

Крім того, Україна виробляє бронеавтомобілі «Барс», КрАЗ «Кугуар», БТР-4, танк «Оплот», деяке інше озброєння.

Але є у виробництві української зброї і свої проблеми, однією з яких є міномет «Молот». Виробники запевняють, що він зроблений з нових матеріалів, має вдосконалений механізм і приціл. Але, як показали випробування, гармата може вибухнути на позиції, була ситуація, коли по зварювальному шву горизонтируючий механізм відвалився від двуноги, а механізм вертикального наведення заклинило після третього-п'ятого пострілу.

Розмови навколо поставок американського озброєння

19 лютого 2015 року сенатори Джон Маккейн і Ліндсі Грем оприлюднили звернення до тодішнього президента США Барака Обами, в якому звинуватили його в потуранні лідеру Кремля Володимиру Путіну. Вони назвали «ганьбою Америки» той факт, що поставки зброї в Україну все ще не почалися.

Відтоді було ще багато заяв, пропозицій і переговорів, однак до цього дня поставки американської зброї в Україну так і не почалися. Разом з тим у серпні 2017 року намітилися позитивні тенденції в цьому питанні. Так, Міністерство оборони США (Пентагон) попросило Білий дім надати високотехнологічне протитанкове озброєння Україні. За словами американських чиновників, пропонований пакет допомоги включатиме протитанкові ракети Javelin, які приблизно коштують близько $50 млн.

Пізніше радник президента США з національної безпеки Герберт Макмастер підтвердив, що Білий дім зараз розглядає можливість поставок зброї в Україну.

«Суть у тому, яка форма підтримки зараз необхідна Україні, наскільки вона буде відповідати нашим інтересам і бажанням домогтися того, щоб Російська Федерація не робила подальших дій з дестабілізації ситуації на сході України. Вашингтон намагатиметься не тільки стримувати Росію, але і намагатиметься з нею співпрацювати. Поки Україна може розраховувати тільки на небойові засоби захисту. Говорити про інші варіанти можна буде тільки в тому випадку, якщо ситуація на Донбасі значно загостриться», - заявив Макмастер.

Як відомо, протитанкові ракетні комплекси Javelin - це комплекси нового покоління з автоматичним наведенням на ціль, що вражають танк у малозахищену проекцію - зверху. Технологією виробництва Javelin володіють тільки дві країни - США та Ізраїль. Ціна однієї ракети Javelin при закупівлі міністерством оборони США становить не менше $100 тисяч, а вартість пускової установки - близько $130 тисяч.

Українські військові вважають саме цю установку найефективнішою для ураження цілей, проте її поставки в Україну поки що малоймовірні.

Javelin, Чехія, США, зброя, Україна, міномет, гранатомет, гвинтівка, танк, ракети

Вікторія Антонюк

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні вам слід проявити помірність у своїх діях та рішеннях Намагайтеся н....
Любовний гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваша енергія та пристрасть будуть на найвищому рівні, що зробить ва....
Гороскоп від Павла Глоби на 19 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 19 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Павло Глоба закликає 19 квітня приділити увагу здоров'ю та провести профілактичні процедури, які зміцнюють орг....
Гороскоп від Анжели Перл на 19 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку.
Гороскоп від Анжели Перл на 19 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку.
Анжела Перл повідомила, що 19 квітня 2024 року надається можливість дізнатися про цінну інформацію, яка може с....
Гороскоп на 19 квітня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 19 квітня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Згідно з гороскопом Тамарою Глобою на 19 квітня 2024 року, важливо проявити серйозність і уникати витрати часу....
більше матеріалів
/-0,38688898086548-/ /-pc-/
Top