counter
Стрічка новин
Вибрати все
29 Березня
28 Березня
Всі новини...

Спочатку рубай, а потім - розбирайся. Чому у київської влади мізки набакир?


Переглядів: 775


Спочатку рубай, а потім - розбирайся. Чому у київської влади мізки набакир?

Столична прокуратура повернула у власність киян з незаконного володіння 2 земельні ділянки на вулиці Братиславській, на яких однойменний кооператив намірився побудувати гаражі. Як повідомили АСН в прокуратурі, рішенням Київради зазначені ділянки разом з парком були безоплатно передані обслуговуючому кооперативу «Братиславський» для гаражного будівництва.

Так-так, попри чинний мораторій на вирубку зелених насаджень у Києві місцева влада вирішила, що стоянки та гаражі можуть бути виправданням для порушення цих законів.

Однак в ході розслідування прокурори встановили, що цьому кооперативу за правовим статусом взагалі не належить мати справу з земельними ділянками, ні даром, ні за гроші. Землю без проведення земельних торгів у власність передавати заборонено.

Прокуратура оскаржила рішення Київради в суді і виграла справу. А оскільки кооператив на спірних ділянках поспішив знищити всі зелені насадження, то, як пояснили нам в прес-службі прокуратури, зобов'язаний буде заплатити за знищення кожного дерева і повернути ділянку власникам в тому вигляді, в якому отримав - тобто у вигляді парку.

Неймовірна гра в квача земельними ділянками

З боку це повідомлення здається вельми буденним - ну відібрали, ну суд, ну зрубали дерево. Однак це - не зовсім так. Насправді і киянам, і жителям інших міст і сіл варто повчитися наполегливості і сміливості у жителів цього району, які зуміли відстояти своє право на нормальний життєвий простір.

Йдеться про ділянки загальною площею понад 0,8 га і вартістю 40 млн гривень, розташованих в районі ринку "Юність". Величезна зелена зона в порушення всіх можливих норм була віддана кооперативу, а все, що на ній росло, зокрема і 79 дерев, було зрубано. Примітно, що зелені насадження були спішно знищені тими, хто в принципі повинен займатися саме їх охороною - комунальним підприємством «Київзеленбуд»!

На те, що залишили після себе «недоозеленювачі», боляче дивитися - десятки спиляних дорослих дерев - клени, акації і дуби хаотично розкидані по території колишнього скверу. Деяким з них було більше 20 років.

Братиславський, кооператив, дерева, парку, будівництво, скандал

Посібник щодо війни за свою територію

Місцевий активіст і «правосек», як він сам представився, Руслан намагається реанімувати те, що залишилося від колись красивого гаю вздовж дороги, - крихітні кущі бузку, і одночасно розповідає заплутану історію нахабного дерибану.

«Рік тому були слухання з розробки так званого ДПТ - детального плану території. Головним питанням на ньому було - куди переселити гуртожиток, розташований на вулиці Мілютенка 23, (метро "Лісова", від зрубаного парку - кілька кілометрів. - АСН), оскільки він аварійний. У підсумку цей гуртожиток вирішили перенести на Волгоградську площу», - розповідає Руслан.

Здавалося б, до чого тут жителі розташованих далеко від обох місць будинків? За словами Руслана, місце, на якому вирішили відбудувати новий гуртожиток, вже було зайнято автостоянкою. А щоб «нікого не образити», місцева влада запропонувала гаражному кооперативу «переїхати»... просто в парк.

Таким чином територія під будівництво гуртожитку звільняється, гаражному кооперативу буде куди переселитися, правда, місцеві жителі залишаться без роботи.

За словами активістів, під час громадських слухань людям запропонували «відщипнути» у скверу крихітний шматок з краю, який одіозний мер Черновецький продав комерсантам ще в 2012 році. Однак проти цього місцеві жителі поставили понад 1000 підписів.

Час минав, люди не поступалися, а у забудовників закінчувалося терпіння. Все вирішилося однієї миті - за якісь півгодини парк був знищений. Місцеві жителі встигли захистити тільки кілька дерев.

Увага, на відео присутня ненормативна лексика.

Але люди не зневірилися і не опустили руки. Досить швидко організувалися, створили ініціативну групу, завели сайт, на якому інформували сусідів про розвиток подій, і сторінку в соцмережі. Навіть змогли залучити до захисту збереженої частини парку представників політичних партій, які встановили там намети і цілодобову охорону.

Люди висловлювали занепокоєння, що так само швидко і незаконно, як був знищений їхній парк, майбутня стоянка може перетвориться або на чергову висотку або на торговий центр і тоді весь простір, який їм залишиться для життя, - метрова клумба під вікнами і двометровий тротуар.

Громадяни педантично зібрали всі документи, що стосуються їхньої проблеми, і подали в суд, заявивши, що результати громадських слухань, на основі яких Київрада виділила парк під забудову, були сфальсифіковані. А для більшої переконливості написали ще й по відкритому листу спочатку меру Віталію Кличку, а потім - до найвищого керівництва країни: Президента, глави СБУ, НАБУ, ГПУ, МВС, прем'єр-міністра і навіть - в ООН!

Братиславський, кооператив, дерева, парку, будівництво, скандал

Ви бачите цей напис "HELP!!!" на даху будинку?

... А мер Кличко його так і не побачив, як і прохання людей дати спокій їхній прибудинковій територію не були почуті. Зате до знищеного парку потягнулася ціла низка ходоків. Спочатку представник скандального кооперативу "Братиславський" принесла активістам документи, на основі яких були зрубані дерева. Причому, як виявилося, столична влада усвідомлено дозволила зрубати 89 кущів, 71 дерево та 260 чагарників.

 

Потім глава Деснянського району, в якому стався конфлікт, з'явився на місці, але не для того щоб підтримати громадян в їхній боротьбі. Він вкотре нагадав, що "дозвіл на стоянку люди дали самі під час громадських слухань".

Далі до людей прийшов ще й депутат Київради Ігор Опадчий, який, як заявили місцеві жителі, також намагався зібрати підписи на користь забудови скверу, проте не домігся результату.

Все це видовище нагадує огидний фарс, в основі якого лежить елементарна неповага до простих людей, необґрунтована впевненість чиновників у тому, що їм все зійде з рук, "все буде як раніше", "рубай, потім розберемося".

Однак, на щастя, вони помиляються. І причини тому прості і очевидні (для нормальних людей).

На даний момент вартість життя в Україні значно зросла. Разом з тим і суспільство підвищує вимоги до якості цього життя. Ми оплачуємо дорогу "комуналку" і очікуємо, що тепло і вода в будинку будуть регулярними, ми їздимо в метро, що подорожчало, і сподіваємося, що в ньому буде не так брудно і задушливо, ми купуємо дорогу їжу і очікуємо, що вона буде смачніше дешевшої.

І коли такі очікування суспільства не виправдовуються, вже ніхто не мовчить. Особливо гостро подібні конфлікти розвиваються у великих містах, де загальні витрати на проживання величезні. Природно, що за такі суми люди очікують мати у себе під вікнами щось більше, ніж брудний і галасливий асфальтовий паркінг, чи не так?

А як же жителі Братиславської? Їм поки не варто розслаблятися. Адже попереду - вочевидь апеляційні суди і ще багато перешкод. Однак з першою перемогою їх уже варто привітати. І водночас десь у Києві зависла в повітрі "бездомна стоянка", а значить, чийсь парк все ще під загрозою.

Аліна Тітова

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Камені-талісмани для жіночого здоров'я
Камені-талісмани для жіночого здоров'я
Ще в давнину люди знали, що каміння має цілющі властивості На жаль, у сучасному світі багато хто скептично ста....
Камені-талісмани для залучення грошей та удачі
Камені-талісмани для залучення грошей та удачі
Поліпшити свій добробут і стати щасливою людиною можна за допомогою каменів-талісманів Давно доведено, що енер....
Енергетична гімнастика: спосіб зберегти молодість та красу
Енергетична гімнастика: спосіб зберегти молодість та красу
У сучасне століття підвищених енерговитрат відновлювати енергетичний баланс важливо кожній людині Нескладний к....
Гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні у вас може виникнути почуття втоми чи розчарування через несподіван....
Любовний гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) На сьогоднішній день ваші пристрасність та романтичні настрої будуть на піку....
більше матеріалів
/-0,32163405418396-/ /-pc-/
Top