counter
Стрічка новин
Вибрати все
14 Травня
13 Травня
Всі новини...

Kari закривається. Історія виходу російського бізнесу з України


Переглядів: 1620


Kari закривається. Історія виходу російського бізнесу з України

З українського ринку йде велика російська взуттєва мережа Kari. Джерела повідомили, що мережу в Україні намагаються продати, однак покупців немає.

Мережу магазинів Kari було засновано в 2012 році бізнесменом Ігорем Яковлєвим. Він також володів бізнесом з продажу побутової техніки і електроніки «Ельдорадо», проте продав російську частину чеському фонду PPF Group, а українську - бізнесменові Віктору Поліщуку.

У мережу Kari свого часу вклали близько $ 150 млн. У 2015 році Kari отримала 23,58 мільярда рублів ($ 392 млн) виручки. В Україні Kari керувала 26 магазинами в Києві, Харкові, Одесі, Львові та інших великих містах.

Відзначимо, що в 2016 році в Україні закрилася ще одна російська взуттєва мережа - Centro. Про закриття мережі стало відомо в кінці липня. Ще в 2013 році мережа управляла близько 120 торговими точками, а на початок 2016 року - близько 100. Пізніше з'ясувалося, що у компанії були борги в 30 млрд рублів ($ 440 млн), а засновник бізнесу Сергій Ломакін втік з Росії.

Історія російського виходу з України

За роки війни і окупації, погіршення економічної ситуації пішло багато, певна кількість компаній потрапили під введені Україною санкції. Під обмеження потрапили близько сотні російських фірм: авіакомпанії, підприємства військово-промислового комплексу і авіабудування, регіональні банки, федеральні телеканали, кримські порти, IТ-компанії.

Російським авіакомпаніям заборонили літати в Україну і здійснювати транзит через нашу територію, регіональним банкам з Росії заборонили видавати кредити, купувати цінні папери і заблокували активи. Федеральним телеканалам заборонили вести мовлення на території України. IТ-компаній (у списку їх дві) заборонили надавати послуги і продавати продукцію держсектору.

У грудні 2016 роки ринок в Україні покинув відомий російський бренд одягу Kira Plastinina. Також у регіонах закрилися магазини BeFree російської компанії Melon Fashion Group.

Головною причиною закриття магазинів Kira Plastinina стали фінансові проблеми материнських компаній. Так, у 2016 році мережа, заснована екс-главою ради директорів компанії Вімм-Білль-Данн Сергієм Пластініним, відмовилася від власних торгових точок у Росії і продала їх в якості франчайзингу.

Згорнули свій бізнес в Україні також деякі російські ресторани. Так, у листопаді 2015 року було закрито останній заклад найбільшої російської мережі Росинтер Ресторантс - T.G.I. Friday's. У 2013 році український підрозділ компанії управляв 16 ресторанами під брендами IL Патіо, T.G.I. Friday's і Costa Coffee. Однак у 2014 році закрили відразу 6 закладів, потім мережу кав'ярень Costa Coffee.

В кінці травня 2016 року ринок покинула мережа ресторанів японської кухні «Якіторія», тільки в Києві закрили 5 ресторанів. Мережа володіє близько 50 закладами в Москві та інших регіонах РФ, кінцевими бенефіціарами називали власника «Новоросцемент» Льва Квєтного, депутата Держдуми Андрія Скотча, а також реєстраторів Андрія Бурлакова і Олега Шейхаметова.

Керівництво відзначало, що розвивати закладу японської кухні стало складно, оскільки собівартість страв досить висока. Більшу частину відвідувачів становили жінки, які зустрічалися з друзями за келихом вина і суші. Однак під час кризи заплатити за блюдо вагою 150 г близько 120 грн багато хто не зміг, тому переключилися на паби та інші невеликі кафе.

У березні 2014 року зі українського ринку пішла остання російська продовольча торгова мережа «Перехрестя». Права оренди приміщень, обладнання та товарні знаки купив рітейлер Varus із Дніпра. «Перехрестя» працювало в Україні 10 років - більше, ніж інші російські продовольчі мережі.

Не минула чаша сія і великий нафтовий бізнес Росії. Так, російська компанія Lukoil в лютому 2017 року остаточно продала нафтохімічний завод «Карпатнафтохім», розташований на території Івано-Франківської області України. Компанія також володіла в Україні Одеським НПЗ і мережею АЗС, але продала ці активи в 2013 і 2014 роках. Завод купила кіпрська Xedrian Holding Ltd і британська Techinservice Limited українських бізнесменів Ільхама Мамедова та Ігоря Щуцького. Їх пов'язують з олігархами Ігорем Коломойським і Костянтином Жеваго. Сума угоди склала $ 25 млн.

Разом з тим, в Україні продовжують працювати такі російські ритейлери, як Спортмастер, Ostin, Gloria Jeans, Bosco Sport, Incity. В цілому ж, поданим видання Hubs, громадяни РФ володіють кожною десятою компанією з рейтингу 200 найбільших компаній в Україні.

Сюди входять такі компанії, як «Запоріжсталь» (50% - Олександр Катунін), «Київстар» ( «Альфа-груп» Михайла Фрідмана), Промінвестбанк (держава РФ), ВТБ Банк (держава РФ), «ТНК-BP Коммерс» ( «Роснефть»), «Євраз Україна» (Роман Абрамович), «Запоріжтрансформатор» (Костянтин Григоришин), Миколаївський глиноземний завод (Олег Дерипаска), контейнерний термінал «Іллічівськ» (Global Ports) і «Прем'єр Палац» (Олександр Бабаков).

Вікторія Антонюк

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
6 шкідливих установок і забобонів, яких час позбавитися
6 шкідливих установок і забобонів, яких час позбавитися
Різні шкідливі установки часто дістаються нам від батьків, від друзів та від суспільства, а іноді ми вселяємо ....
Як нейтралізувати погані прикмети та уникнути неприємностей
Як нейтралізувати погані прикмети та уникнути неприємностей
Наші предки століттями помічали знаки Долі, що вказують на швидке нещастя Найвірніші з ознак дійшли донині раз....
8 важливих законів Всесвіту
8 важливих законів Всесвіту
Існує кілька законів, на основі яких у Всесвіті відбувається обмін енергіями Трапляється, що в житті все рапто....
Гороскоп від Анжели Перл на 14 травня 2024 року для всіх знаків Зодіаку.
Гороскоп від Анжели Перл на 14 травня 2024 року для всіх знаків Зодіаку.
Сьогодні, 14 травня 2024 року, більшість знаків зодіаку знайде собі роботу Це, можливо, пов'язане із закінченн....
Гороскоп на 14 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 14 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні Овни можуть відчути потребу в саморефлексії та внутрішньому розвитк....
більше матеріалів
/-0,43702793121338-/ /-pc-/
Top