counter
Стрічка новин
Вибрати все
23 Квітня
22 Квітня
Всі новини...

Будівельна "бомба" Києва: близько 150 висоток зводяться з порушеннями


Переглядів: 1123


Будівельна бомба Києва: близько 150 висоток зводяться з порушеннями

Все гучніше лунають голоси киян, незадоволених наслідками будівельного буму в столиці. Незважаючи на війну і економічний спад, Київ процвітає - зростає і в широчінь, і вглиб, не завжди законно, але місцева влада закриває на це очі, а іноді - відверто обманює людей, обіцяючи розв'язати проблемні питання.

Будівельники ж поспішають скористатися напруженою ситуацією в країні та інертністю місцевої влади і спішно освоюють ласі ділянки землі. Де йдеться про столичні будівництва, на жаль, немає місця юридичній чистоті, і тут не важливо - є у будівельників дозвіл і чи порушують вони норми. Адже і зараз нікого не здивуєш "юридичним терміном - узаконення незаконного будівництва".

Тільки за попередніми підрахунками активістів, у столиці зараз ведеться близько 150 (!!!) незаконних будівництв. Півтори сотні потенційно вибухонебезпечних ситуацій, схожих на ту, яка вибухнула 2 серпня 2017 року в густонаселеному Харківському масиві.

Увечері цього дня місцеві жителі перекрили дуже жваву ділянку дороги на Харківському шосе від Дарницької площі до Інституту хімії, фактично спровокувавши транспортний колапс на Лівому березі столиці.

Таким чином люди протестували проти відключення їхніх будинків від електричної енергії та води. Без зручностей жителі будинку №17а (відомого як ЖК MegaCity) просиділи чотири доби (!!!), а місцева влада весь цей час просто відмовчувалася.

Вищезгаданий будинок належить до переліку об'єктів, що належать скандально відомому забудовнику Анатолію Войцеховському. Всього таких його незаконних будівництв у Києві близько 40 і вони продовжували продаватися в 2016 році як гарячі пиріжки, навіть після того, як сам Войцеховський був узятий під варту, а суди зупинили його будівництва і заарештували земельні ділянки. Заручниками цієї, без перебільшення, афери століття стали десятки тисяч людей.

Войцеховський - власник компаній "Сіті Груп" і "Укогруп", які будували, переважно без дозвільних документів та належного оформлення такі комплекси, як ЖК "Перлина Троєщини", ЖК "Мозаїка", ЖК "Затишний", ЖК "Сосновий бір", ЖК  "Східна брама", ЖК "Молодіжна ініціатива", ЖК "Печерський Бастіон", ЖК "Родинний затишок", ЖК "Флагман", ЖК "Мега-Сіті", ЖК "Стародарницький", ЖК "Совські ставки", ЖК "Синьоозерний", ЖК "Маргарита", ЖК "Шевченківський квартал", ЖК "Перспектива", ЖК "Кузьмінський".

Саме в ЖК Мега-Сіті понад 2000 осіб більше року жили з постійними перебоями подачі води і світла. Місцева влада сховала голову в пісок і зробила вигляд, що проблема її не стосується.

Так і сьогодні радник мера столиці, народний депутат Дмитро Білоцерковець порадив вкладникам будівельних об'єктів Войцеховского самоорганізуватися і добудувати електричні мережі за власний рахунок.

Пізніше прес-служба КМДА повідомила, що після тривалих переговорів з жителями будинків на Харківському масиві був розроблений план дій: вони повинні вирішити питання виконання будинками технічних умов та погашення боргів за послуги водо- і електропостачання.

На перший погляд, ситуація вирішилася позитивно. Людей почули. Однак залишається запитання - чому для того, щоб місцева влада побачила проблему, взяла участь у її розв'язанні, потрібно перекривати вулиці і лягати під автомобілі?

Чому мерія не реагує на соціально небезпечні ситуації сама і вчасно, хоча зобов'язана це робити? Столиця, мабуть, одне з небагатьох міст України може похвалитися величезною скарбницею і місцевим чиновникам регулярно виплачується зарплата не за пораду "розв'язати проблему самостійно".

Не розв'язує питання столична влада - розв'язуватиме Кабмін

Декілька десятків київських активістів 3 серпня прийшли і під стіни Кабміну. Цього разу вимагаючи зустрічі вже з прем'єр-міністром Володимиром Гройсманом. Вони зневірилися чекати допомоги від мера Віталія Кличка і столичної влади і вже просять уряд втрутитися.

«До столичної влади в першу чергу претензії, до Кличка, до його заступника Спасибка! Але особисто я втратила всю віру в те, що влада міста щось робитиме. Поспілкувавшись неодноразово з цими особами, звернувшись з десятками заяв, побачивши, що говорять одне і виносять навіть протоколи дозволу на зупинку робіт, а по факту ми бачимо, наприклад, на Ревуцького 8, роботи там продовжилися, Анрі Барбюса 28, де було доручення на зупинку робіт, Львівська, 15 - всюди роботи йдуть», - заявила голова громадської організації «Барви життя» Лідія Гончаренко.

будівництво,  КМДА, активісти, забудова, Кличко

будівництво,  КМДА, активісти, забудова, Кличко

Активісти просять прем'єра створити комісію, яка б проводила експертизи і розслідувала факти незаконних забудов. До її складу обов'язково повинні входити громадські організації, вважають кияни. За словами Гончаренко, ситуація з незаконним будівництвом у столиці зараз стала ще гірше, ніж у попередні роки.

«Ситуація переплюнула часи Войцеховського, який будував взагалі без документів. Зараз забудовники, на наше переконання, купують будь-які документи, які їм тільки заманеться», - заявила вона.

Як приклад наводить рішення суду щодо будівництва в Печерському районі неподалік  ботанічного саду імені Гришка - на так званій «Горі Мічуріна». У грудні минулого року суд наклав арешт на земельну ділянку, де відбувається будівництво. Однак вже 4 липня 2017 року суддя Печерського суду столиці зняла цей арешт.

будівництво,  КМДА, активісти, забудова, Кличко

«За один день суддя Васильєва винесла 14 постанов і зняла арешти з земельної ділянки, з техніки, де проходить незаконна забудова на вул. Мічуріна, 44 без будь-яких документів і де в 2014 році жінку просто викинули з дому», - обурюється Гончаренко.

А ось жителі Дарницького району бояться, що через сусідство незаконного будівництва їхні будинки тріснуть по швах. Замість того, щоб відновити роботу дитячого садка на вул. Сормовській, 3, чиновники часів Леоніда Черновецького дали дозвіл на знесення будівлі і будівництво на його місці 20-поверхового житлового будинку.

будівництво,  КМДА, активісти, забудова, Кличко «А навколо всі будинки 5-поверхові. На цій території, відповідно до чинного генплану Києва, можна будувати максимум 8-поверховий будинок. Фактично документи говорять про те, що це незаконне будівництво і є приклади, коли така щільна забудова руйнує прилеглі будинки. У нас відстань до будинків 30 метрів, а дозволяється мінімум 60», - пояснює місцевий житель Олег Кириченко.

Він говорить, що дозвіл на будівництво видавався під прикриттям комплексної реконструкції району і застарілого будівництва. Але, крім дозволу на будівництво будинку, жодних інших заходів з реконструкції не зроблено, запевняє Кириченко.

«Немає ні плану реконструкції, ні прорахунків реконструкції, ні планів на відселення - нічого! Це все фейк. Кличко говорив: все буде добре, приїжджав, дивився, сказав, що помічники займуться і на цьому - все!» - обурюється киянин.

будівництво,  КМДА, активісти, забудова, КличкоІ таких прикладів незаконного будівництва у Києві дуже багато. У столиці понад сорок багатоповерхівок ідентифіковані міською владою як самовільне будівництво, ще близько сотні - мають ті чи інші порушення з дозволами і документацією.

У КМДА навіть мапу незаконних забудов намалювали, де червоним кольором позначили будівництва, які відбуваються з порушенням. Правда, остання інформація там ще за 2013 рік.

будівництво,  КМДА, активісти, забудова, Кличко

За словами голови громадської організації «Барви життя» Лідії Гончаренко, переважно порушення стосуються висотності будинків, незаконної зміни цільового призначення землі або самовільного будівництва нерухомості на ділянках, де таке будівництво заборонено.

«Гарячих точок по Києву зараз близько 15. Це ті, де люди активно відстоюють свою позицію. Там, де люди виходять на протести, де є хоч якась реакція», - констатувала Гончаренко.

Зокрема, так сталося з будівництвом АЗС по вулиці Ревуцького. Місцеві мешканці та експерти впевнені - будівництво на цьому місці автозаправної станції незаконно.

будівництво,  КМДА, активісти, забудова, КличкоАле почули активістів лише після того, як вони організували під стінами КМДА безстрокове голодування і справа дійшла буквально до вуличних бійок. Тоді мер Києва Віталій Кличко побував на місці будівництва і пообіцяв надати місцевим жителям юридичну підтримку для звернення до суду.

При цьому він зазначив, що дозвіл на будівництво надавала не столична влада, а Державна архітектурно-будівельна інспекція, так що і скасовувати це рішення у нього права немає. Після візиту Кличка будівництво АЗС таки призупинили. Але чи надовго?

Активісти словам столичних чиновників не вірять, кажуть, що їхні обіцянки - порожній звук. І в підтвердження цьому - будівництво торгового центру на Героїв Дніпра.

«Ми бачили в прямому ефірі, як фальсифікувалися громадські слухання. Люди висловилися проти забудови. Мер обіцяв, що це буде тільки зміцнення станції, а ми за фактом бачимо - будується торговий центр», - констатувала Гончаренко

будівництво,  КМДА, активісти, забудова, Кличко

будівництво,  КМДА, активісти, забудова, Кличко

Вона додала, що випадків, щоб був покараний забудовник, а незаконна будівля знесена, в Києві немає. Так що єдина надія на керівництво країни, і активісти збираються далі звертатися за допомогою до вищої влади.

Заяву у активістів, які прийшли під Кабмін сьогодні, прийняли представники уряду. Але якщо їхні вимоги не будуть почуті - обіцяють повернутися на вулицю Грушевського вже з багатотисячними мітингами.

будівництво,  КМДА, активісти, забудова, Кличко

Тетяна Стець

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Як зрозуміти, що ваше життя скоро зміниться: 5 ознак
Як зрозуміти, що ваше життя скоро зміниться: 5 ознак
Час не стоїть на місці, як і наше життя Зміни неминучі, деякі з них здатні вказати початку нового етапу
Лунный день сегодня 23 апреля 2024 года
Лунный день сегодня 23 апреля 2024 года
Щодня на нас з вами чекають нові пригоди, і щоб вони були позитивними, важливо прислухатися до порад астрологі....
Сон у ніч з 22 на 23 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 22 на 23 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
23 квітня о 19:32 розпочнеться 16-й місячний день Фаза Місяця – зростаюча
Гороскоп від Анжели Перл на 23 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 23 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 23 квітня 2024 року, представлений Анжелою Перл, обіцяє успішний початок дня, наповненого продукти....
Гороскоп від Павла Глоби на 23 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 23 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Павло Глоба 23 квітня 2024 року наголошує, що важливо прислухатися до інтуїції Вона може вказати напрямок і до....
більше матеріалів
/-0,40353202819824-/ /-pc-/
Top