counter
Стрічка новин
Вибрати все
26 Квітня
25 Квітня
Всі новини...

В Україні епідпоріг захворюваності на туберкульоз перевищено на 35%. Чому боротьбу з недугою провалено


Переглядів: 114


В Україні епідпоріг захворюваності на туберкульоз перевищено на 35%. Чому боротьбу з недугою провалено

За останні 5 років на 124% збільшилася кількість хворих на туберкульоз медичних працівників тубдиспансерів, а хворі з нирковою недостатністю змушені проходити гемодіаліз вночі через дефіцит обладнання.

У Рахунковій палаті проаналізували ефективність програм і використання коштів, виділених з державного бюджету на лікування хворих з нирковою недостатністю і туберкульозом, і підсумки аналізу досить сумні.

Гемодіаліз обходиться в 260 тис. грн на рік

В Україні кількість хворих на хронічну ниркову недостатність зростає - на 1 млн населення на рік реєструється до 250 нових пацієнтів.

У 2015 році в країні таких пацієнтів було 7610 осіб. І з них більше 63% отримали лікування методом гемодіалізу.

Оскільки він проводиться виключно на апаратах імпортного виробництва і на імпортних медикаментах і витратних матеріалах, то потребує значних коштів. А якщо врахувати, що подібні процедури треба проходити тричі на тиждень, то середня вартість лікування методом гемодіалізу на одного громадянина становить близько 260 тис. грн на рік.

Але більшість українців, враховуючи рівень заробітної плати в країні, не може оплатити ці процедури, тому держава виділяє субвенції з бюджету на лікування таких хворих.

Однак через те, що більшість медичних установ отримують необхідне для процедури устаткування безкоштовно або у тимчасове користування, вони стають залежними від постачальників витратних матеріалів, оскільки змушені закуповувати тільки ті матеріали, які підходять саме до цього устаткування.

Згідно з результатами аудиту ефективності використання коштів субвенції на забезпечення лікування хворих методом гемодіалізу, який провела Рахункова палата, тільки в п'яти досліджених регіонах (Вінницька, Дніпропетровська, Полтавська, Львівська, Черкаська області) 87% з наявного в медустановах обладнання отримано безкоштовно або у тимчасове користування.

При цьому середня вартість однієї процедури через ціни витратних матеріалів може відрізнятися в кілька разів. Зокрема різниця між регіонами, де проводилося дослідження, становила від 1,2 тис. грн до 2,5 тис. грн.

Ще одна проблема - дефіцит необхідного гемодіалізного обладнання «штучна нирка» в комунальних лікарнях.

Зокрема, у Вінницькій обласній в клінічній лікарні ім. Пирогова відділення гемодіалізу працює 7 днів на тиждень у 4 зміни, з яких остання закінчується близько 3-ї години ночі.

В Україні захворюваність на туберкульоз на 35% перевищує епідемічний поріг

Разом з тим у Рахунковій палаті проаналізували ефективність і результативність використання бюджетних коштів, виділених на програму протидії захворюванню на туберкульоз на 2012-2016 роки.

Аудитори вважають, що Міністерство охорони здоров'я не змогло належним чином організувати і виконати всі необхідні заходи і показники програми.

Всього на її виконання було спрямовано понад 3,2 млрд грн, з яких 2,1 млрд грн - бюджетні кошти і 1,1 млрд грн - міжнародна допомога від Глобального фонду боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією.

За п'ять років вдалося знизити рівень загальної захворюваності на туберкульоз на 13,9%, а смертність від туберкульозу - на 37,5%.

Але на цьому позитивні результати закінчуються.

Рівень захворюваності на туберкульоз серед дітей віком до 14 років за цей період збільшився майже 9%. А разом з цим збільшилася також кількість випадків захворювання на особливо небезпечну, дорогу і тривалу в лікуванні форму туберкульозу - мультирезистентну. У 2014 році Україна увійшла до п'ятірки країн світу з найвищим рівнем захворюваності на цю форму.

Крім того, в 2016 році вимогам інфекційного контролю відповідало тільки 72,6% закладів первинної лікувально-профілактичної допомоги та 66,8% протитуберкульозних установ. Як наслідок - рівень захворюваності працівників цих установ у порівнянні з 2011 роком збільшився на 124%.

У Рахунковій палаті дійшли висновку, що заходи, які вживаються Міністерством охорони здоров'я для запобігання поширенню цього захворювання, є недостатніми.

Програма протидії захворюванню на туберкульоз закінчилася в 2016 році, однак МОЗ досі не затвердило ні концепцію, ні проект нової загальнодержавної програми.

І це при тому, що в Україні показник захворюваності на туберкульоз на 35% перевищує епідемічний поріг.

Національна стратегія інформаційної кампанії з питань протидії захворюванню на туберкульоз на кінець червня 2017 року відомством теж не затверджена.

Тетяна Стець

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Секрети хіромантії: чи щаслива у вас рука
Секрети хіромантії: чи щаслива у вас рука
Для того, щоб передбачити долю по лініях руки не обов'язково досконально вивчати хіромантію Досить просто погл....
Змови на робоче місце: на прибуток, успіх та везіння
Змови на робоче місце: на прибуток, успіх та везіння
Багато хто мріє про успішну кар'єру і хорошу заробітну плату Щоб ваші мрії стали реальністю, використовуйте пе....
Як очистити будь-яку річ від чужої енергетики
Як очистити будь-яку річ від чужої енергетики
Дуже часто різні речі переходять нам від інших людей: щось ми купуємо, щось знаходимо, щось отримуємо у спадок....
Ефективні шепітки на удачу та достаток
Ефективні шепітки на удачу та достаток
Короткі змови, звані шепітками, здавна використовувалися знахарями та цілителями для досягнення певних цілей Е....
6 перешкод, які заважають вам стати щасливими
6 перешкод, які заважають вам стати щасливими
Всі хочуть бути щасливими, але часом ми зустрічаємо на шляху перешкоди, що заважають нам це зробити Експерти р....
більше матеріалів
/-0,41078805923462-/ /-pc-/
Top