В Україні зафіксовано кілька нових випадків захворювання на ботулізм. В одному з випадків отруєння сталося через вживання рибної консерви. Про це на своїй сторінці у Facebook головний позаштатний інфекціоніст МОЗ України Ольга Голубовська.
«Прогрес не стоїть на місці, дорогі друзі - у нас кілька нових випадків ботулізмом, один з яких обумовлений вживанням рибної консерви промислового виробництва», - написала вона.
Голубовська нагадала, що протиботулінічної сироватки в лікарнях досі немає.
«Так що порятунок потопаючих - справа рук самих потопельників... Нам залишається тільки одне - профілактика», - зазначила вона.
Щоб уникнути отруєння, доктор рекомендує обмежити вживання консервованої продукції,купленої в магазинах і виробленої в промислових умовах. А якщо відмовитися від консервів не вдається, то перед вживанням таку продукцію необхідно термічно обробити, оскільки кип'ятіння протягом 10 хвилин руйнує збудник ботулізму - ботулотоксин.
Найчастіше цей збудник міститься в таких продуктах, як в'ялена, копчена або слабо просолена риба, ковбаса, шинка, м'ясні, рибні, овочеві, грибні консерви. Ознакою накопичення ботулотоксину в таких продуктах харчування може бути здуття герметично закритих банок.
Нагадаємо, за даними Міністерства охорони здоров'я в Україні в 2017 році від ботулізмом вже захворіло 76 осіб, з них 8 померли.