counter
Стрічка новин
Вибрати все
24 Квітня
23 Квітня
Всі новини...

У Рахунковій палаті розповіли, наскільки «ефективно» громади освоюють державні субвенції


Переглядів: 51


У Рахунковій палаті розповіли, наскільки «ефективно» громади освоюють державні субвенції

Поки уряд підкреслює важливість такого нововведення, як виділення субвенцій з держбюджету для об'єднань територіальних громад, на місцевому рівні тільки вчаться використовувати отримані гроші. І не завжди вдало.

У 2016 році понад 55 млн грн, призначених для субвенцій, освоїти не змогли, тому вони були повернуті до державного бюджету, а деякі громади більше 30% наданих їм коштів використовували неефективно.

Такі дані в своєму звіті про результати аудиту ефективності використання субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам на формування інфраструктури об'єднаних територіальних громад оприлюднила Рахункова палата.

На субвенції в 2016-му виділили 1 млрд грн

Надання місцевим бюджетам субвенції на формування інфраструктури об'єднаних територіальних громад почалося з 2016 року. Так у минулому році держава виділила на ці цілі 1 млрд грн, а розподілили ці гроші між 159 громадами.

За рахунок цих коштів у 2016 році було реалізовано 1328 проектів нового будівництва, реконструкції та капітального ремонту об'єктів інфраструктури, ще 77 проектів - до цього часу не завершені.

За даними Рахункової палати, деякі громади використовували надані їм кошти неефективно. Так, з 266 млн грн субвенцій, наданих низці громад, які перевірялися Рахунковою палатою, 76,4 млн грн, а це майже 30% - були використані з порушенням законодавства. Також виділені з бюджету гроші розподіляються між громадами не рівномірно, оскільки не існує єдиних критеріїв і формули розрахунку загального обсягу субвенцій для громад, вважають аудитори. Ось і виходить, що приблизно однакові за територією та кількістю населення громади отримують різні суми.

«Наприклад, Устилузькій територіальній громаді Волинської області передбачено на 2016 рік і надано субвенцію в сумі 8,8 млн грн. У той же час Прилісненській громаді цієї ж області, з майже однаковою територією і кількістю сільського населення, на 2017 рік, виходячи із затвердженого в держбюджеті обсягу, передбачається надати субвенцію в сумі 5,6 млн грн, що в цілому на 3,2 млн грн менше, ніж отримала Устилузька ТО в 2016 році», - йдеться в звіті.

Місцеві органи влади зволікають з узгодженням проектів

За висновком Рахункової палати, не сприяє освоєнню субвенцій і затягування з наданням висновків обласними державними адміністраціями на проектні заявки громад. Такі висновки ОДА повинні надавати протягом 5 днів після звернення і до того, як проект погоджує Мінрегіон.

Однак в одному з випадків Хмельницькою облдержадміністрацією такий висновок був наданий лише на 24 день після надання чиновникам проекту. Подібні ситуації траплялися також у Дніпропетровській, Донецькій та Тернопільській областях.

Крім того, не поспішають з узгодженням проектів і місцеві органи влади. Наприклад, Глобинською міською радою Полтавської області 4 з 11 проектів модернізації інфраструктури були узгоджені лише у вересні 2016 року. Тому процедура закупівель необхідного обладнання та матеріалів була відстрочена, і 4,4 млн грн субвенцій 5 місяців не використовувалися. Як наслідок, заплановані роботи не виконані, а 57% від обсягу надходжень повернуті до державного бюджету.

55,3 млн грн, передбачених на субвенції, повернуті до держбюджету

Всього з 1 млрд грн, передбачених у держбюджеті на субвенцій територіальним громадам, освоєно 944,7 млн ​​грн, інші 55,3 млн грн - були повернуті до держбюджету. З них у результаті ухвалення неефективних управлінських рішень громадами - 13 млн грн.

Також за результатами аудиту встановлено, що 20 млн грн субвенцій були використані з порушенням норм законодавства, ще 56,4 млн грн - освоєні неефективно. В обох випадках найгірші показники були виявлені у громад Хмельницької області.

Найпоширенішим порушенням стала оплата за рахунок субвенцій фактично невиконаних робіт, в результаті чого державі було завдано збитків на більш ніж 4 млн грн. А за фактом оплачених за рахунок субвенції, але не виконаних робіт з капітального ремонту однієї з шкіл в Дніпровській області Мінрегіон навіть звернувся в поліцію.

Крім того, Рахункова палата рекомендувала своїм територіальним управлінням у Вінницькій, Житомирській, Кіровоградській, Хмельницькій, Чернівецькій, Харківській, Сумській і Полтавській областях звернутися до правоохоронних органів щодо виявлених фактів оплати коштів за рахунок субвенцій за невиконані роботи, через що держава зазнала значних збитків .

Нагадаємо, що на 2017 рік в державному бюджеті закладено 1,5 млрд грн на виділення субвенцій 366 об'єднанням територіальних громад. В результаті одна громада в середньому зможе отримати 4,1 млн грн. А ось чи освоять вони ці кошти ефективно, дізнаємося вже в наступному році.

Тетяна Стець

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Симоронський обряд: малюнки на руках, що залучають успіх
Симоронський обряд: малюнки на руках, що залучають успіх
Симоронські обряди — це простий і позитивний спосіб залучити до життя позитивні зміни За допомогою невигадливи....
Як здійснити бажання. Пишемо листа до небесної канцелярії
Як здійснити бажання. Пишемо листа до небесної канцелярії
Техніка виконання бажань - це не чаклунство і не магія На жаль, ні в кого з нас немає чарівної палички, ні джи....
Грошові дні: коли фінансовий успіх сам піде до вас в руки
Грошові дні: коли фінансовий успіх сам піде до вас в руки
У кожному місяці є дні, сприятливі для будь-яких фінансових операцій Астрологи називають їх грошовими
7 защитных оберегов, которые доступны каждому
7 защитных оберегов, которые доступны каждому
У повсякденному житті нас часто чатують на клопоти та неприємності Використання оберегів та захисних талісмані....
Знаки Зодіаку: як зняти стрес, заспокоїти нерви та відновити сили
Знаки Зодіаку: як зняти стрес, заспокоїти нерви та відновити сили
Стрес і занепокоєння нині не рідкість Практично щодня ми потрапляємо у стресові ситуації, але, на жаль, не зна....
більше матеріалів
/-0,42545700073242-/ /-pc-/
Top