counter
Стрічка новин
Вибрати все
29 Березня
28 Березня
Всі новини...

США і РФ активно озброюють своїх союзників. Хто вони


Переглядів: 144


США і РФ активно озброюють своїх союзників. Хто вони

У стрічках новин все частіше з'являються повідомлення про збройові контракти то в одній, то іншій країні. Так Україна активно намагається купити ефективну летальну зброю, а США нещодавно пообіцяли Польщі та Румунії свої комплекси Patriot.

У російському політикумі все частіше звучать слова про холодну війну з США. Так, Володимир Путін на пленарному засіданні «Бізнес-діалог Росія - США» в рамках Петербурзького міжнародного економічного форуму в червні заявив, що відносини РФ і США перебувають на нижчій точці з часів холодної війни. Трохи раніше - в лютому 2017 року, голова комітету Держдуми з міжнародних справ Леонід Слуцький заявив, що позиція президента США Дональда Трампа про важливість лідерства його країни в ядерній сфері може повернути світ до холодної війни.

Експерти вважають, що холодна війна між РФ і США вже почалася. За словами політолога Тараса Березовця, Путін провалив саміт G20 і нічого суттєвого не домігся від президента Трампа. «Завербувати» Трампа, як свого часу Джорджа Буша-молодшого після дзвінка 11 вересня 2001 року, не вдалося. Головний маркер підсумку проваленої місії в Гамбурзі - підготовлене рішення Москви вислати з Росії 30 американських дипломатів і заарештувати майно посольства США... Надії більше немає, Кремль повертається до порядку денного нової холодної війни. Із запізненням, Вашингтон вже став на її рейки кілька місяців тому», - підкреслив Березовець.

Холодна війна традиційно супроводжується гонкою звичайних і ядерних озброєнь. І зараз США активно озброюють своїх союзників, а Росія - своїх, попутно звинувачуючи один одного в мілітаризації світу.

За статистикою, спільна частка США і Росії у світовому експорті зброї склала 56% в період з 2012 по 2016 роки. На частку США припадає 33%, а на частку Росії - 23% світового експорту зброї та військової техніки. Третє місце серед найбільших експортерів займає, як і раніше, Китай (6,2% в частці світового експорту).

Експерт Стокгольмського міжнародного інституту досліджень проблем миру з'ясували, що головними «клієнтами» США залишаються Саудівська Аравія (13% експорту з США), Об'єднані Арабські Емірати (8,7%) і Туреччина (6,3%). Однак США поставило озброєння в 100 держав.

Головними покупцями зброї Росії в останні роки стали Індія (38% експорту), В'єтнам (11%) і Китай (11%). В цілому в період з 2012 по 2016 роки Росія поставила своє озброєння 50 країнам.

Експорт американської зброї

12 липня стало відомо, що Держдепартамент схвалив продаж зенітно-ракетних комплексів Patriot Румунії. Бухарест запросив сім комплексів Patriot разом з комплектуючими. Загальна вартість ЗРК і обладнання становить $3,9 млрд. У Міноборони США цю інформацію прокоментували так: «Ця пропонована угода дозволить поліпшити (проведення) зовнішньої політики і національну безпеку США шляхом допомоги в поліпшенні безпеки союзника по НАТО».

Раніше Білий дім погодився продати зенітно-ракетні установки Patriot Польщі, яка хоче посилити свою оборону в зв'язку з військовою активністю Росії. За словами міністра оборони Польщі Антонія Мацеревича, уряд США погодився продати ракетні комплекси найсучаснішої конфігурації, такі ж, які будуть використовуватися військами США. Разом з ракетними комплексами Patriot Польща також закупить радари і інтегровану систему управління. Сума угоди - близько $8 млрд.

Комплекси Patriot потрапили і в Литву. Влада країни не приховує, що озброєння потрібне їм для стримування Росії, у якої є ракети «Іскандер». Разом з тим зброя перебуватиме в балтійській країні на час спільних навчань до 22 липня.

Про своє бажання купити американську зброю заявила і Грузія, армія якої активно переходить на стандарти НАТО. Міністерство оборони Грузії має намір купити у США кулемети M-240 і автоматичні гвинтівки M4. У травні 2017 року в Грузію вже доставили першу партію кулеметів, які замінять радянські «Калашникови».

Крім того, в кінці червня з'ясувалося, що США планують продати Тайваню озброєння на $1,42 млрд, повідомляє Reuters. Поставки повинні підтримати здатність Тайваню до самооборони, при цьому Вашингтон не відмовляється від «політики одного Китаю». Крім того, в травні Трамп підписав угоду з королем Саудівської Аравії Салманом ібн Абдул-Азіз Аль Саудом, згідно з якою відбудуться поставки зброї та військового обладнання на суму близько $100 млрд зараз, і ще $350 млрд - в найближчі 10 років.

Експорт російської зброї

Росія активно поширює озброєння до Ірану. Зокрема, в цю країну активно продаються системи ППО С-300. У березні 2017 року в Ірані провели успішні випробування російського зенітно-ракетних комплексів (ЗРК) С-300, поставка яких відбулася в жовтні 2016 року. Ембарго на поставки до Ірану С-300 Володимир Путін зняв у квітні 2015 року.

У червні 2017 року Росія погодила з Єгиптом поставки корабельних вертольотів Ка-52К для кораблів типу «Містраль». 

Основний дохід РФ у 2016 році принесли бойові літаки і вертольоти, а також комплекси ППО, бронетехніка і військово-морська продукція. З найбільших контрактів у 2016 році була поставка Су-30 в Алжир і до В'єтнаму, Су-35 в Китай, Су-25 - в Ірак, Су-30СМ - в Казахстан, Як-130 - в Бангладеш і Білорусь, винищувачів МіГ 29 - до Єгипту.

Крім того, зенітно-ракетні системи С-300 продали в Казахстан і Іран, а Білорусь забезпечили комплексами "Бук". У 2016 році Росія побудувала підводний човен і ракетний катер для В'єтнаму.

Звичайно, поставляє Москва зброю і в Сирію. Це і зенітно-ракетні комплекси «Панцир-С1», С-300 і С-400, танки Т-90, вертольоти і винищувачі.

Вікторія Антонюк

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Камені-талісмани для жіночого здоров'я
Камені-талісмани для жіночого здоров'я
Ще в давнину люди знали, що каміння має цілющі властивості На жаль, у сучасному світі багато хто скептично ста....
Камені-талісмани для залучення грошей та удачі
Камені-талісмани для залучення грошей та удачі
Поліпшити свій добробут і стати щасливою людиною можна за допомогою каменів-талісманів Давно доведено, що енер....
Енергетична гімнастика: спосіб зберегти молодість та красу
Енергетична гімнастика: спосіб зберегти молодість та красу
У сучасне століття підвищених енерговитрат відновлювати енергетичний баланс важливо кожній людині Нескладний к....
Гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні у вас може виникнути почуття втоми чи розчарування через несподіван....
Любовний гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) На сьогоднішній день ваші пристрасність та романтичні настрої будуть на піку....
більше матеріалів
/-0,32095789909363-/ /-pc-/
Top