counter
Стрічка новин
Вибрати все
20 Квітня
19 Квітня
Всі новини...

Росія відмовилась від "Новоросії", але конфлікт на Донбасі залишиться замороженим - посол ЄС у РФ


Переглядів: 313


Росія відмовилась від Новоросії, але конфлікт на Донбасі залишиться замороженим - посол ЄС у РФ

Багато експертів в Європі вже сьогодні називають конфлікт на Донбасі замороженим, проте відзначають, що завдяки європейським санкціям з промов керівництва Росії повністю зникла концепція «Новоросії», яку в Кремлі так плекали в 2014 році.

Як зазначив в інтерв'ю BNS посол ЄС в РФ Вігаудас Ушацкас, який завершує свою місію в Росії, ситуацію на Донбасі в Євросоюзі багато хто називає замороженим конфліктом. «Тому всю увагу слід приділяти довгостроковій підтримці з боку Європи справі створення в Україні більш прозорої політичної системи і модернізації економіки» - наголосив Ушацкас.

Литовський дипломат вважає, що відносини Заходу і Росії будуть неоднорідними, а консенсусу з питання про Україну незабаром не варто очікувати, так як «наші оцінки витоків конфлікту дуже різняться».

«Ми оцінюємо це як прояв недовіри демократії і людей до колишнього режиму (Віктора) Януковича, а в Росії до цих пір говорять про зміну політичного режиму, яку нібито провело ЦРУ з прапорцями ЄС. З боку Росії немає достатніх зусиль з проведення в життя Мінських угод», - зазначив Ушацкас.

Долю Донбасу активно обговорювали в ході минулого 7 і 8 липня саміту G20 в Гамбурзі. Вранці 8 липня в готелі Atlantic за робочим сніданком зустрілися лідери держав «нормандського формату» Німеччини, Франції і Росії - Ангела Меркель, Еммануель Макрон і Володимир Путін. Вони домовилися про важливість виконання угоди про припинення вогню на сході України, яку було раніше узгоджено в рамках Мінських домовленостей. Ці переговори, мабуть, не дуже сподобалися Путіну, так як за підсумками розмови з Меркель і Макроном лідер Кремля заявив журналістам, що Україна нібито «торгує русофобією».

«Я глибоко впевнений, просто переконаний, що інтереси Росії і України повністю збігаються. Не збігатися можуть тільки інтереси нинішнього керівництва України і деяких українських політичних кіл. На жаль, у наших українських колег зараз залишився тільки один товар, яким вони успішно торгують, - це русофобія. А ще вони торгують політикою поділу РФ і України, розтягуючи два народи. Комусь на Заході це дуже подобається, а хтось вважає, що не можна допустити зближення Росії і України. Тому сьогоднішнє керівництво України активно й успішно торгує цим товаром», - заявив Путін.

У свою чергу президент України Петро Порошенко був проінформований про переговори в Гамбурзі з питання війни на Донбасі, як і обіцяла Ангела Меркель. Вже 9 липня він заявив, що переговори лідерів у "нормандському форматі" можуть відбутися в телефонному режимі вже в липні. «Ми не виключаємо, що під час цієї телефонної розмови вдасться організувати саміт, і налаштовані на конструктивну розмову», - сказав президент України.

Зовсім по-іншому ставляться до майбутнього спілкування в рамках «нормандського формату» в Кремлі. Російській владі явно не особливо хочеться зайвий раз обговорювати те, що відбувається на Донбасі. Як заявив прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков, в Москві вважають майбутні переговори таким, що перебувають у стадії підготовки. Зокрема, Пєсков сказав про якесь «м'ясо», якого Кремлю не вистачає для початку переговорів.

«Зараз проводиться підготовка можливої телефонної розмови в форматі «нормандської четвірки». Підготовка ведеться експертами. Щоб розмова відбулася, звичайно, треба напрацювати «м'ясо» для цього. Поки «м'яса», швидше за все, недостатньо», - сказав Пєсков.

Порушувалося питання війни на Донбасі і в ході першої зустрічі президента США Дональда Трампа і Володимира Путіна в Гамбурзі. Як пізніше розповів міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров, президенти США і Росії домовилися прискорити виконання Мінських домовленостей.

У цьому питанні, як зазначив посол ЄС в РФ Вігаудас Ушацкас, російське керівництво після виборів у США плекало надії щодо переділу зон впливу, адже ґрунт для таких очікувань створювали і деякі заяви Трампа до і відразу ж після виборів. Однак «ЄС публічно і непублічно продемонстрував лідерство, акцентуючи на важливості втілення в життя Мінських угод».

В Україні тим часом активно готуються до повернення Донбасу. Тема реінтеграції окупованих українських територій уже місяць обговорюється вищим керівництвом країни. Так у червні Порошенко доручив розробити законопроект «Про особливості державної політики щодо відновлення державного суверенітету України над тимчасово окупованою територією Донецької та Луганської областей України». Цей проект закону вже сьогодні, 10 липня, буде розглянутий Радою національної безпеки і оборони України.

Вігаудас Ушацкас - 1964 року народження, є литовським державним діячем, дипломатом. У 90-х роках Ушацкас працював радником місії Литви при Європейських співтовариствах і НАТО, керував департаментом політики в МЗС Литви. Саме він керував переговорами Литви при вступі в ЄС в 2000-2001 роках.

До 2006 року Ушацкас був надзвичайним і повноважним послом Литви в США, а також Мексиці. У 2006-2008 роках дипломат став послом Литви у Великій Британії і Північній Ірландії. 2,5 року (2008-2010) Ушацкас займав пост міністра закордонних справ Литви, однак подав у відставку в зв'язку з недовірою, вираженою йому президентом Литви Далею Грибаускайте. Вона тоді заявила, що міністр втратив її довіру і більше вона з ним працювати не має наміру.

У 2010-2013 роках Ушацкас був спеціальним представником ЄС в Афганістані, а з 10 вересня 2013 року - головою представництва Євросоюзу в Росії. 1 жовтня 2017 року Ушацкас закінчить дипломатичну службу в Москві і повернеться в Литву, де він має намір зайнятися аналітичною роботою і політикою.


Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Талісман фен-шуй для залучення грошей, кохання та удачі
Талісман фен-шуй для залучення грошей, кохання та удачі
Одним із найсильніших талісманів фен-шуй є дзвіночок Цей домашній оберіг не лише привабить успіх у справах, а ....
Гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні може бути днем, коли ви відчуєте себе особливо енергійно та активно....
Сон у ніч з 19 на 20 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 19 на 20 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
20 квітня о 15:42 розпочнеться 13-й місячний день Фаза Місяця - зростаюча
Любовний гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваше почуття авантюризму та прагнення нових вражень можуть призвест....
Гороскоп від Анжели Перл на 20 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 20 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 20 квітня 2024 року передбачає можливість вирішити безліч проблем і упорядкувати с....
більше матеріалів
/-0,37580394744873-/ /-pc-/
Top