counter
Стрічка новин
Вибрати все
26 Квітня
25 Квітня
24 Квітня
Всі новини...

Івана Купала в Україні: стародавні вірування, легенди, прикмети та обряди


Переглядів: 894


Івана Купала в Україні: стародавні вірування, легенди, прикмети та обряди

7 липня в Україні святкуватимуть відразу два свята - християнське свято Різдво святого Пророка та Предтечі Господнього Івана Хрестителя , а також давньослов'янське свято Івана Купала. У стародавні часи слов'яни святкували Івана Купала 21 червня - в день сонцестояння. Він присвячений культу Сонця, підготовці до збирання врожаю, супроводжувався очисною та шлюбної магією. Однак з приходом християнства свято перенесли на 7 липня, поєднавши з днем ​​народження Івана Хрестителя. Свято Івана Купала оповите таємницею і містицизмом, цієї ночі цвіте папороть і відкриваються скарби, прокидається лісова нечисть - лісовики, відьми і русалки.

Про свято писали в стародавніх літописах - Іпатіївському  ХV століття і Густинському ХVІ століття. Це свято відзначають не тільки в Україні, а й у Сербії, Чехії, Болгарії та Польщі.

Івана Купала, традиції, вірування, обряди, вогнище, ворожіння, русалки, лісовик, українці, Україна, Іван Хреститель

Існує легенда, що в дитинстві Купало був розлучений зі своєю рідною сестрою, а потім, перетворившись на прекрасного юнака, взяв її за дружину, не підозрюючи про кровну спорідненість. Згодом, дізнавшись про це, брат і сестра не змогли винести правди і потонули. Мабуть, тому з цим днем ​​пов'язано чимало повір'їв, що можна робити, а чого не можна.

Наші предки вірили, що на Івана Купала не можна спати і купатися, інакше водяник може затягнути в воду. Особливо подалі від води варто триматися вагітним, дітям і людям похилого віку, щоб нечисть, яка прокинулась, не нашкодила слабкому організму. За повір'ям, відьми зберігали воду, яка кипіла з попелом купальського вогню. Ця вода згодом допомагала їм літати.

Цього дня українці намагалися нічого не віддавати, не продавати і не позичати, щоб не стати бідняком. З тієї ж причини ніхто цього дня не піднімав з дороги знайдені гроші. До вечірнього багаття сходилися всі, а якщо якась жінка не змогла прийти, її вважали відьмою. У ліс ходили шукати чарівну вогняну квітку папороті - квітку щастя. Вважалося, що той, хто її зірве, отримає всі скарби, зачарує найкращу дівчину, матиме найвищий урожай, не боятиметься лихих сил, отримає чудодійну силу.

Обряди Іванового дня пов'язані з вогнем, водою і травами. До свята починали готуватися заздалегідь: готували опудало Купала, яке потім встановлювалося на узвишші, йому приносили частування, водили навколо нього хороводи і співали пісень. Після свята його або спалювали, або топили у водоймі. У свято дівчата пускали в річкову воду вінки з трав. Багато обрядів пов'язані з багаттям, через яке стрибали, навколо якого танцювали і спалювали знятий з хворих дітей одяг.

Івана Купала, традиції, вірування, обряди, вогнище, ворожіння, русалки, лісовик, українці, Україна, Іван Хреститель

З днем ​​Івана Купала пов'язано багато  прикмет. Вважалося, якщо в Іванів день піде дощ, то все літо буде жарким. Якщо вночі небо буде щедро всіяне зірками, а вранці роса - буде хороший урожай огірків, грибів і всіх овочів. Після збору трав жінки уважно перераховували їх: якщо набереться 12 видів рослин, то в родині обов'язково майбутнього року буде весілля.

Жінки, у яких довго не було дітей, стрибали через багаття, щоб вилікуватися від безпліддя. Поганим знаком вважається побачити в свято змію - до втрати близької людини. Крім того, якщо в будинку на Івана Купала побачили павука - скоро відбудеться велика радісна подія в родині - весілля, народження дитини, приїзд бажаного гостя.

Вважалося, що якщо не зачинити коней, то їх може забрати нечиста сила. Якщо гості прийдуть - до щасливих вістей, вранці після свята почути крик півня - до швидкого одужання.

У Києві традиційні гуляння на Івана Купала пройдуть у Національному музеї народної архітектури та побуту в Пирогові. Дійство розпочнеться 6 червня о 17:00, на нього приїдуть фольклорні колективи з усієї України. Кульмінацією свята стане запалювання купальського вогню о 19:30, після чого буде пускання на воду вогненних коліс, ворожіння на вінках і сучасне фолк-шоу за участю української етно-групи The Doox і молодих виконавців - з 20:00. Завершиться святкування о 22:00. Квиток для дорослих коштує 50 грн.

Пройде святкування і в парку «Феофанія». Тут також відбудуться  ворожіння, спалять опудало Купала, пускатимуть на воду вінки, водитимуть хороводи, закінчиться захід веселою етно-дискотекою. Участь у програмі безкоштовна, але треба заплатити за вхід у парк: 20 грн для дорослих, 5 грн - школярі та студенти. А ось пенсіонерам все - безкоштовно.

Вікторія Антонюк

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Як зберегти життєву енергію та сили
Як зберегти життєву енергію та сили
Апатія, депресія та роздратування — все це є першою ознакою витоку життєвої сили Захистити себе від цього, а т....
4 прикмети щасливого дня: як зробити щоранку добрим
4 прикмети щасливого дня: як зробити щоранку добрим
Прикмети допомагають нам робити наше життя кращим і яскравішим Найважливіше у кожному новому дні — його почато....
Гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні варто звернути увагу на свої внутрішні відчуття та інтуїцію Можливо....
Сон у ніч з 25 на 26 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 25 на 26 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
25 квітня о 23:45 розпочнеться 19-й місячний день Фаза Місяця – спадна
Любовний гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ви можете відчувати особливе хвилювання та енергію у стосунках Це п....
більше матеріалів
/-0,50936007499695-/ /-pc-/
Top