counter
Стрічка новин
Вибрати все
20 Квітня
19 Квітня
Всі новини...

"Чудова" сімка. У чому підозрюють нардепів і ким ще скоро зацікавиться ГПУ


Переглядів: 113


Чудова сімка. У чому підозрюють нардепів і ким ще скоро зацікавиться ГПУ

Комітет Верховної Ради з питань регламенту і депутатської етики з 3 липня розглядає подання на п'ятьох народних обранців, діяльністю яких зацікавилася Генеральна прокуратура України і Спеціальна антикорупційна прокуратура. Ще 21 червня в ВР надійшли подання генпрокурора Юрія Луценка на зняття недоторканності з п'яти нардепів: Андрія Лозового, Олеся Довгого, Євгенія Дейдея, Борислава Розенблата і Максима Полякова.

Як відзначив 5 липня Юрій Луценко, комітет ВР не відхилив жодного з подань ГПУ на зняття недоторканності з нардепів, а оцінка обґрунтувань у поданнях є в компетенції суду, а не регламентного комітету. Ми вирішили вивчити, в чому прокуратура звинувачує кожного з нардепів, а також, які ще нардепи і політики в майбутньому можуть зацікавити правоохоронців.

Євген Дейдей

Нардепа від «Народного фронту» звинувачують за ст. 368-2 Кримінального кодексу України. Санкція цієї статті передбачає позбавлення волі на строк до 2 років з позбавленням обіймати певні посади строком до 3 років з конфіскацією майна.

Суть звинувачення нардепа полягає в тому, що дружина нардепа - Інга Дейдей, нібито отримала фіктивну позику, а сім'я політика не може довести походження майже 5 млн грн. Під час слідства з'ясували, що законні доходи Дейдеїв становлять 1 млн 440 тисяч 705 грн, проте вони змогли придбати майно на 6 млн 393 тис. 993 грн. У цю суму увійшла квартира вартістю 2 млн 893 тис. грн, а також автомобіль Audi Q7 (1 млн 574 тис. Грн) і ще одна Audi Q7 (1 млн 664 тис. грн).

Олесь Довгий

Депутата від групи «Воля народу» прокурори звинувачують за ч.2 ст.28, ч.2 ст.364 Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає позбавлення волі на термін від 3 до 8 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років, з штрафом від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (8500 - 17000 гривень).

Луценко заявив, що колишній секретар Київської міської ради і нинішній парламентарій Довгий міг зловживати службовим становищем, в результаті чого громада Києва втратила колосальну кількість земель, громаді завдали збитків на 81,7 млн ​​гривень. «Секретар Київради грубо порушив регламент. Бо добре усвідомлював, що стоїть на кону: на кону стоїть не просто ЖК «Технолог» зі 100 га, на кону стояли 20 житлових кооперативів, через які... роздерибанили тисячі гектарів столиці в один день шляхом порушення регламенту, на яке свідомо пішов Довгий», - розповів Луценко нардепам на засіданні комітету.

Андрій Лозовий

Нардеп від Радикальної партії звинувачується за ч.2 статті 212 Кримінального кодексу України. Стаття передбачає штраф від 500 до 2000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (8500 - 34 000 гривень), або виправні роботи на строк до 2 років, або обмеження волі строком на 5 років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до 3 років .

Лозовий звинувачується у несплаті податків на суму в 1 млн 700 тис. грн. Досудове розслідування встановило, що Лозовий з 1 січня 2007 по 31 грудня 2015 року «умисно ухилився від сплати податків і зборів». Нардеп занизив суму оподатковуваного доходу на 8 622 647,4 гривень, що призвело до несплати до бюджету податку на доходи фізичних осіб за певний період в розмірі 1 717 221,4 гривень і військового збору в розмірі 129 339,71 гривень.

Борислав Розенблат

Парламентарія від Блоку Петра Порошенка звинувачують за ч. 2 ст. 368 Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від 8 до 12 років з конфіскацією майна.

У ГПУ підозрюють, що депутат Розенблат причетний до «бурштинової мафії» і просував у Раді закони в її інтересах. Подання генпрокурора стосується розслідування факту отримання Розенблатом хабара за внесення до парламенту законопроектів, а також здійснення інших дій, пов'язаних з видобутком бурштину. В рамках розслідування кримінальної справи про незаконний видобуток бурштину затримані вже шість осіб.

Максим Поляков

Нардепа від «Народного фронту» звинувачують за ч. 2 ст. 240, ч. 4 ст. 368, ч. 2 ст. 369-2, ч. 3 ст. 28, ч.3 ст. 369-2 Кримінального кодексу України. Якщо звинувачення буде доведено в суді, депутату загрожує позбавлення волі на строк від 8 до 12 років з конфіскацією майна.

Полякова підозрюють в отриманні хабара на суму $7500. На думку САП, народні депутати Борислав Розенблат і Максим Поляков вносили за хабарі зміни в законодавство з видобутку бурштину. Прокурори вважають, що депутати отримували грошові кошти від представника підприємства-нерезидента України, який вийшов на депутатів для налагодження видобутку бурштину, причому запропонувавши змінити податковий і митний кодекс. У САП відзначають, що за вигоду Розенблат і Поляков внесли правки до законопроектів. Це правки щодо зменшення ренти за видобуток бурштину.

Разом з тим цими п'ятьма народними обранцями ГПУ не обмежилась. 3 липня Юрій Луценко заявив, що стосовно народного депутата з фракції «Опозиційний блок» Вадима Новинського буде подано нове подання до Верховної Ради, тепер щодо економічних злочинів. Він зазначив, що триває досудове слідство стосовно Новинського.

Крім того, 29 червня Луценко вніс до Верховної Ради подання про дозвіл на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання і арешт народного депутата Михайла Добкіна. За словами Луценка, в діях Добкіна «вбачаються ознаки умисної змови групи осіб для зловживання службовим становищем та сприяння шахрайству з метою заволодіння 78 га земельних ділянок Харкова нормативною вартістю понад 220 млн грн». Цими діями територіальній громаді Харкова було завдано збитків у розмірі 178 624 598 грн.

Сьогодні ж, 5 липня, Луценко заявив, що готується нове подання на нардепа Геннадія Бобова за несплату 75 млн грн. Луценко зазначив, що Бобов «спить спокійно, сплативши набагато більше». Генпрокурор також закликав нардепів сплатити податки.

Крім того, Луценко не виключив, що наступне кримінальне провадження буде щодо екс-мера Києва Леоніда Черновецького. Зараз слідство вивчає причетність колишнього мера столиці до виведення земель заказника «Жуків острів» з власності громади Києва вартістю 81 млн гривень.

Анна Стешенко, Вікторія Антонюк

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні може бути днем, коли ви відчуєте себе особливо енергійно та активно....
Сон у ніч з 19 на 20 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 19 на 20 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
20 квітня о 15:42 розпочнеться 13-й місячний день Фаза Місяця - зростаюча
Любовний гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваше почуття авантюризму та прагнення нових вражень можуть призвест....
Гороскоп від Анжели Перл на 20 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 20 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 20 квітня 2024 року передбачає можливість вирішити безліч проблем і упорядкувати с....
Гороскоп на 20 квітня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 20 квітня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
На думку астролога Тамари Глоби, важливо уникати прийняття ключових рішень у першій половині 20 квітня 2024 ро....
більше матеріалів
/-0,49935102462769-/ /-pc-/
Top