counter
Стрічка новин
Вибрати все
28 Березня
Всі новини...

«УДАР» від Кличка, удар від Яценюка


Переглядів: 36


«УДАР» від Кличка, удар від Яценюка

Одна з найголовніших інтриг майбутньої місцевої передвиборної кампанії розкрилася на позачерговому з’їзді Блоку Петра Порошенка «Солідарність», який пройшов 28 серпня. Завойовуватиме електорат БПП «Солідарність» під однією парасолькою з «УДАРом». Пропрем’єрський «Народний фронт» на місцеві вибори «не піде».

Союз на словах

З’їзд пропрезидентської політичної сили традиційно вирішили провести в «Холі Чемпіонів» НСК «Олімпійський». Організовували захід скрупульозно, але без зайвого галасу. Журналістів і багатьох депутатів від фракції БПП у Верховній Раді (!) запросили на «політичне весілля» за день до його проведення (зазвичай повідомляють за тиждень), і це багатьох обурило. «Це фікція, а не створення єдиної потужної партії. Так партійний процес не повинен проходити. Як можна організовувати об’єднавчий з’їзд, якщо не проведено місцеві партійні конференції з цього питання? Я особисто вступати в цю партію не маю наміру», — сказав народний депутат Віктор Чумак.

Загалом у кулуарах з’їзду царював розгардіяш. Мало хто міг чітко пояснити, для чого, як і наскільки законно об’єднуються «Солідарність» і «УДАР». Кривили душею навіть партійні лідери. Лідер «Солідарності» (глава партії до 28 серпня, — авт.) Юрій Луценко віджартовувався. «Мені син, який був у АТО, сказав такі мудрі слова: «Якщо хочеш перемогти, то викопай такий окоп, в якому помістився б і твій друг». Звичайно, для Віталія Кличка потрібен глибокий окоп», — красномовно вказував на важливість об’єднання політиків в умовах воєнних дій Луценко.

Кличко, Солидарность, БПП

Цікаву позицію з цього приводу озвучив лідер «УДАРу» Віталій Кличко. Він запевняв, що його партія не припиняє свого існування. «Партія «УДАР» діятиме й надалі, але в новому форматі — разом із «Солідарністю», — прорік Віталій Кличко, до того ж так переконливо, що склалося враження: він справді вірить у те, що не «злив» свою партію під Президента.

Далі був цирк з обранням глави оновленої партії. Луценко «несподівано» запропонував на цю посаду Віталія Кличка. «Я не знаю, яке відбуватиметься голосування, але якщо ви довіряєте мені, моє завдання — справдити довіру всіх українців», — театрально прорік Кличко і вже за десять хвилин отримав кермо влади партією без певної назви.

Партійні активісти ще півроку думатимуть, як назвати нове дітище. Поки що політсила називатиметься по-старому — «БПП «Солідарність». Причин цьому дві. Перша — 25 серпня Мін’юст подав до ЦВК перелік зареєстрованих партій (тобто партія з новою назвою «пролітає» з участю у виборах). Друга — політичні амбіції: для «кличківців» принципово, щоб «Удар» був у назві.

«Вже після місцевих виборів ми дискутуватимемо про назву партії. Чому це неможливо зробити сьогодні? Тому що у нас 650 осередків партії «Солідарність» і близько 350 — партії «УДАР». Це 650 юридичних осіб з відповідною реєстрацією, печатками тощо. Встигнути все поміняти до місцевих виборів неможливо фізично», — уточнив народний депутат Ігор Кононенко.

Благословення від Президента

Щойно після голосування за об’єднання партій і обрання глави оновленої політсили на з’їзд завітав Президент Петро Порошенко — мабуть, щоб переконати, як важливо сьогодні об’єднуватися, що він і робив впродовж майже 20 хвилин. «Ми повинні зробити висновки з досвіду УНР. Якби тоді всі об’єдналися, жоден більшовизм не відбувся б. Ми жили б в іншій державі, і не було б Пакту Молотова — Ріббентропа, не було б моторошних до- і післявоєнних подій, і Україна була б іншою», — заявив Петро Порошенко, подякувавши «Удару» і «Солідарності» за те, що вони почули заклик про об’єднання.

Порошенко, съезд Солидарности

До слова, в унісон з главою держави (у будівлі уряду) заяву зробив і прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. Він зізнався, що «Народний фронт» відмовився від участі у місцевих виборах. Зазначимо, раніше в ЗМІ активно мусували інформацію про те, що під прапори «Солідарності» стане не лише «УДАР», а й «Народний фронт». Консультації з цього приводу вели навіть у ніч на 28 серпня. Вранці в п’ятницю Яценюк таки сказав «ні».

«Партія «Народний фронт» не висуває своїх кандидатів на місцевих виборах. Це не національні, а місцеві вибори, і народ України повинен обрати нових представників до органів місцевого самоврядування», — рішуче заявив Яценюк.

У команді Порошенко до останнього ймовірність єдиного списку з «фронтовиками» не  унеможливлюють. «Згадав анекдот до слова: «Чи правда, що ви живете з донькою Циперовича? Ой, раз-двічі підживав, а ви вже й кажете — живете», — сказав Луценко, натякнувши, що в парламенті фракція БПП і «Народний фронт»  таки «підживатимуть».

Луценко

«Оф-рекордс» депутати з БПП кажуть, що таке собі «співмешкання» відбуватиметься в двох площинах. Власне, створення де-факто єдиної фракції (юридично об’єднати фракції неможливо) і внесення деяких «фронтовиків» до списку «Солідарності».

А що в сухому залишку?

Позачерговий з’їзд «БПП «Солідарність» вкотре довів інтриганську сутність української політики, в якій політична доцільність окремих персон переважає над буквою закону. Виборцям знову показали красиве шоу під назвою «Об’єднання демократичної команди». Та насправді жодного об’єднання не відбулося. Юридично цей «політичний шлюб», можливо, і оформлять після виборів. Але, найпевніше, лише тоді, якщо не підведе електоральний урожай.

Олена Галаджій, АСН

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп від Анжели Перл на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Таролог Анжела Перл підготувала гороскоп на 29 березня 2024 року, закликаючи деяких представників знаків зодіа....
Гороскоп від Павла Глоби на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
29 березня астролог Павло Глоба радить приділити увагу особистим питанням Можливі розчарування та непорозумінн....
Гороскоп на 29 березня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 29 березня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
29 березня на багатьох чекає насичений, але неоднозначний день згідно з прогнозом астролога Тамари Глоби Ділов....
Любовний приворот: як закохати в себе чоловіка
Любовний приворот: як закохати в себе чоловіка
За допомогою любовного привороту можна довго прив'язати чоловіка до себе, закохати його в себе і навіть поверн....
Як розірвати енергетичний зв'язок із чоловіком
Як розірвати енергетичний зв'язок із чоловіком
Енергетичний зв'язок із чоловіком після розставання не зникає безвісти Жінка продовжує підживлювати свою енерг....
Хіромантія: як по лініях руки знайти свою другу половинку
Хіромантія: як по лініях руки знайти свою другу половинку
В одній відомій пісні співається: з любов'ю зустрітися — проблема складна Але нині немає нічого неможливого! С....
Енергетика людини: що таке емпатія
Енергетика людини: що таке емпатія
Всі ми хочемо, щоб нас розуміли і приймали такими, якими ми є Зрозуміти іншу людину та стати на її місце у скл....
більше матеріалів
/-1,1212940216064-/ /-pc-/
Top