counter
Стрічка новин
Вибрати все
25 Квітня
24 Квітня
23 Квітня
Всі новини...

Суворий нафтовик, рибалка або доглядальниця. Яку роботу пропонують українцям у Норвегії


Переглядів: 899


Суворий нафтовик, рибалка або доглядальниця. Яку роботу пропонують українцям у Норвегії

Сьогодні в Україні офіційно в центрах зайнятості зареєстровано понад 400 тис. безробітних. У той же час, за неофіційними даними, без роботи залишається майже два мільйони українців. Не маючи можливості працевлаштуватися в рідній країн, або ж не бажаючи працювати за дуже маленьку зарплату, люди шукають заробіток за кордоном.

Робота на нафтових платформах

Однією з європейських країн, робота в якій цікавить українців, є Норвегія. Найбільш затребувані в цій країні - працівники нафтових вишок, оскільки королівство займає лідируючу позицію серед світових видобувачів нафти. Місцеві жителі не охоче йдуть працювати на важку і брудну роботу. Так що іноземців тут раді бачити.

Кожен сезон норвезькі компанії запрошують на роботу на нафтові платформи близько 16 тис. осіб. При цьому роботодавець оплачує проїзд, житло, харчування, навчання та страховку.

У Норвегії саме ця робота вважається найприбутковішою для іноземців, зарплата становить 200-400 доларів на день. Причому тут потрібні не тільки нафтовики, але і прибиральники, підсобники на кухню, прибиральники приміщень, різноробочі.

Однак і на цю роботу потрапити непросто. Для працевлаштування потрібні знання норвезької та англійської мов, відсутність серйозних проблем зі здоров'ям і судимостей. Чоловіків старше 55 років на роботу вже не приймуть. Максимальний термін контракту на такій роботі 1 рік. За цей час в середньому треба відчергувати до 160 діб вахти. Тобто за сезон можна отримати від 32 тис. доларів.

Помічники по господарству потрібні і в Норвегії

Однак нафтові платформи не єдине місце для працевлаштування іноземців. Громадяни інших країн можуть знайти також роботу на рибному заводі або в сільському господарстві. Наприклад, для збору врожаю норвежці вважають за краще наймати фізично міцних молодих людей. Платять за таку роботу на місяць в середньому 3 тис. норвезьких крон (більше 9000 грн), а контракт укладається максимум на 3 місяці.

Якщо йдеться про роботу на заводі або помічником по господарству в сім'ю, то в такому випадку контракт укладається на 6 місяців або рік і іноземця забезпечують житлом з харчуванням. Зарплата складе близько 2 тис. норвезьких крон.

У Норвегії можна влаштується соціальним працівником

У королівстві популярна також і соціального роду праця. У цю сферу можна влаштуватися на наступні посади:

- соціоном - робота в соціальних службах;

- няня, педагог;

- турбота і догляд за людьми з обмеженими можливостями.

При цьому, щоб потрапити на таку роботу, кандидату потрібно знати добре англійську мову і мати профільну освіту, бажано пройти в Норвегії навчальні курси. Також затребувані в Норвегії медичні фахівці та IT-шники.

Дозвіл на роботу видадуть максимум на 1 рік

Знайти підходящі вакансії в Норвегії можна за допомогою сайтів для працевлаштування або звернувшись до фірм-посередників. В останньому випадку треба бути дуже обережним, оскільки часто працівники таких фірм виявляються шахраями - гроші з клієнта беруть, а роботу не пропонують.

Якщо працевлаштуватися вирішили самі, після того як знайшли підходяще місце роботи, постарайтеся отримати від роботодавця запрошення. Поза чергою запрошення видається тільки в рамках відновлення сім'ї.

Далі доведеться оформити дозвіл на роботу, звернувшись до посольства Норвегії, а також - робочу візу. Для кожного конкретного випадку оформляються різні дозволи. У той же час для висококваліфікованих технічних фахівців дозвіл не потрібен, якщо вони працевлаштовуються не більше ніж на 3 місяці.

Дозвіл на роботу видається максимум на 1 рік. Потім його можна продовжити ще на рік, але не більше. Справа в тому, що, згідно з норвезьким законодавством, після 3-річного перебування в країні іноземець може вимагати отримання ПМЖ. А оскільки місцева влада в цьому не зацікавлена, то ви дуже ризикуєте отримати відмову. Краще зробіть перерву і повертайтеся через рік.


Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні може бути днем, коли вам варто виявити більше терпіння та витримки ....
Любовний гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваша пристрасть та енергія будуть на високому рівні, що зробить вас....
Сон у ніч з 24 на 25 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 24 на 25 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
25 квітня о 22:19 розпочнеться 18-й місячний день Фаза Місяця – спадна
Гороскоп від Павла Глоби на 25 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 25 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Павло Глоба 25 квітня 2024 року радить виявляти обережність, контролювати свої емоції та дії, оскільки необдум....
Гороскоп від Анжели Перл на 25 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 25 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Четвер, 25 квітня 2024 року, був оголошений відомим астрологом Анжелою Перл днем чудес та вигідних пропозицій ....
більше матеріалів
/-0,36664509773254-/ /-pc-/
Top