counter
Стрічка новин
Вибрати все
26 Квітня
25 Квітня
24 Квітня
Всі новини...

Як українцям легально працевлаштуватися в ЄС і чи допоможе в цьому безвіз


Переглядів: 1364


Як українцям легально працевлаштуватися в ЄС і чи допоможе в цьому безвіз

З 11 червня українці зможуть їздити в Європу без віз, але тільки при наявності біометричного паспорта і максимум на 90 днів протягом півроку. Водночас безвіз не дає права на працевлаштування, для цього потрібно оформити робочу візу.

Нелегальних мігрантів з України в ЄС стане більше

За даними Інституту демографії та соціальних досліджень ім. Птухи НАН України, станом на 2016 рік 2,3 млн громадян України виїхали за кордон на заробітки.

«Серед трудових мігрантів зросла частка молоді і людей високого освітнього рівня і відбулася переорієнтація мігрантів з Росії на країни ЄС», - зазначив завідувач відділу міграційних досліджень інституту Олексій Позняк.

Частина українців ігнорує правила офіційного працевлаштування за кордоном. У громадській організації «Європа без бар'єрів» вважають, що з введенням безвізового режиму з країнами ЄС кількість нелегальних мігрантів з України в Євросоюз може збільшитися.

«Це відбуватиметься не тільки через те, що деякі українці будуть продовжувати цю практику, а й тому що рівень інформування громадян про правила користування безвізовим режимом не є достатньо високим», - зазначила аналітик громадської організації Катерина Кульчицька.

Хоча офіційні показники кількості нелегальних мігрантів з України в країни ЄС не такі вже високі. Наприклад, за 2016 рік у країнах Європейського союзу було виявлено лише 27 тис. нелегалів з України.

При цьому значну їх кількість було зафіксовано саме на прикордонних пунктах, коли українці вже поверталися додому. Водночас офіційних дозволів на працевлаштування в європейських країнах українці в 2016 році отримали майже півмільйона.

Польща вводить обмеження

На сьогодні найбільше зросла кількість українських мігрантів у Польщі. І, починаючи з 2014 року, потік українців до цієї країни з кожним роком збільшується. Тільки за 2016 рік громадяни України отримали 1,2 млн дозволів на короткострокове працевлаштування в Польщі.

«Тема з залученням трудових мігрантів із України в Польщі, Чехії, Угорщини склала таку пропозицію на ринку праці нашої країни, що навіть ті агентства, які займалися раніше туристичним бізнесом, сьогодні почали займатися працевлаштуванням. Польща вжила заходів, і на кордоні з цією країною, якщо роботодавець не може підтвердити, що ви їдете саме до нього, вам відмовляють у візі», - зазначив заступник голови Державної служби зайнятості Сергій Кравченко.

Однак це не всі обмеження. Через такий наплив мігрантів з 2018 року Польща може змінити законодавство про надання дозволів на короткострокове працевлаштування іноземців, зробивши умови отримання таких дозволів більш жорсткими.

«У Польщі можна швидко отримати дозвіл на короткочасне працевлаштування. І Польща думає, що 1,2 мільйона дозволів тільки для українців - це дуже багато і, можливо, з наступного року потрібно буде поміняти правила і посилити їх», - припускає координатор міграційних проектів Центру східних досліджень Марта Ярошевич.

Для офіційного працевлаштування потрібна робоча віза

Але, крім Польщі, є ще чимало привабливих для українців країн ЄС, куди можна поїхати на заробітки. Зокрема популярними залишаються Чехія, Італія, Угорщина, де найчастіше громадяни України влаштовуються на роботу в галузях будівництва, промисловості, ресторанно-готельного бізнесу, домашнього догляду і сільського господарства.

Для того щоб влаштуватися на роботу в країнах Європейського союзу, громадянину України треба отримати національну робочу візу або дозвіл на проживання в конкретній країні.

Це стосується будь-якої оплачуваної роботи, включно з сезонною роботою, яка формально вкладається у дозволені в рамках безвізових 90 днів перебування в Шенгенській зоні.

Переваги безвізу

Однак безвіз все-таки дає деякі переваги для тих, хто хоче офіційно працевлаштуватися в Європі. Українці зможуть поїхати в ЄС на умовах безвізового режиму і знайти роботу самостійно, провести переговори з працевлаштування, самостійно, а не через посередників, узгодити майбутній контракт і робоче запрошення, а ще можна ознайомитися з умовами можливої ​​роботи.

Безвіз також дозволяє без проблем брати участь у короткострокових навчальних програмах і тренінгах, що надаються потенційними роботодавцями. Знайшовши роботу, вам потрібно повернутися в Україну й оформити робочу візу. Тільки тоді їхати працювати.

Більше про офіційне працевлаштуванні можна дізнатися в рекомендаціях, підготовлених ГО «Європа без бар'єрів».

Соцмережі і портали вакансій у допомогу

Зокрема представники організації радять тим, хто володіє іноземною мовою, шукати роботу за кордоном самостійно через портали вакансій. Одними з найпопулярніших сайтів є:

- для всіх країн ЄС EURES2, https://www.monster.com 

- для Польщі: http://pracuj.pl, http://infopraca.pl, http://gazetapraca.pl 

- для Чехії: http://www.jobs.cz/, https://www.prace.cz/, http://www.hotjobs.cz/ 

- для Італії: https://www.infojobs.it/, http://it.jobrapido.com/, http://www.subito.it/ 

Також можна стежити за офіційними сторінками в соціальних мережах Facebook, Twitter, LinkedIn, легальних агентств з працевлаштування або компаній, в яких ви хотіли б працювати.

Нелегальні посередники не мають дозвільних документів

Однак найпоширенішим серед українців способом знайти роботу в ЄС є звернення до фірм-посередників. Останні пропонують швидко знайти роботу й оформити візу або дозвіл на працевлаштування.

Але в такому випадку треба бути дуже обережним, оскільки часто під виглядом таких фірм орудують шахраї, які намагаються стягнути плату за працевлаштування з майбутніх працівників і продають запрошення на роботу та інші документи, необхідні для оформлення національної візи і дозволу на роботу.

Більше того, часто такі нелегальні посередники переконують українців їхати в Європу нелегально, приховують реальну заробітну плату й реальні умови праці і проживання за кордоном. А деякі з них взагалі займаються торгівлею людьми.

За оцінками Міжнародної організації міграції, тільки в 2012-2014 роках при виїзді за кордон від торгівлі людьми могли постраждати понад 40 тис. українців.

Відрізнити легальних посередників від шахраїв просто. У перших обов'язково є всі реєстраційні документи та ліцензії на посередницькі послуги з працевлаштування від Міністерства соціальної політики України та інших країн, в яких вони працюють, а плату за свої послуги вони найчастіше отримують від роботодавців.

Нелегала депортують і заборонять в'їзд

У трудовому договорі з роботодавцем варто звернути увагу на виноски, написані дрібним шрифтом, там можуть бути прописані умови, невигідні для працівника.

Також в угоді обов'язково має бути вказана повна інформація про характер роботи, тривалість робочого дня, умови праці та проживання, оплату праці, соціальний захист, термін дії та умови припинення угоди, а також повна назва і адреса роботодавця.

В жодному разі не потрібно віддавати оригінали документів, особливо паспорта, представникам фірми-посередника.

Для того щоб отримати візу для працевлаштування, треба подати в посольство відповідної країни наступні документи:

- заповнена візова форма і фото;

- внутрішній і закордонний паспорт;

- консульський збір (в деяких країнах не стягується);

- страховий медичний поліс;

- контракт з роботодавцем або зареєстровану відповідним органом країни ЄС заяву про намір працевлаштування (запрошення або дозвіл на працевлаштування);

- підтвердження кваліфікації.

Якщо всіх цих процедур не пройти і працевлаштуватися в країні ЄС незаконно, це загрожує нелегалу депортацією і забороною на повторний в'їзд у країни ЄС на кілька років.

Тетяна Стець

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні варто звернути увагу на свої внутрішні відчуття та інтуїцію Можливо....
Сон у ніч з 25 на 26 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 25 на 26 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
25 квітня о 23:45 розпочнеться 19-й місячний день Фаза Місяця – спадна
Любовний гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ви можете відчувати особливе хвилювання та енергію у стосунках Це п....
Попереду діамантова смуга: Тамара Глоба назвала знаки, які збільшать доходи з 26 квітня.
Попереду діамантова смуга: Тамара Глоба назвала знаки, які збільшать доходи з 26 квітня.
Для Стрільців 2024 обіцяє бути періодом значних змін, включаючи можливість досягнення великого успіху та багат....
Шепотки на чоловіка: 3 способи залучити кохання
Шепотки на чоловіка: 3 способи залучити кохання
Щоб залучити чоловіка, достатньо лише шепнути кілька фраз, проходячи повз нього Він відразу зверне на вас уваг....
більше матеріалів
/-0,39865112304688-/ /-pc-/
Top