counter
Стрічка новин
Вибрати все
27 Жовтня
26 Жовтня
Всі новини...

Сієста в Україні: хто буде заробляти на відпочинку українців


Переглядів: 1046


Сієста в Україні: хто буде заробляти на відпочинку українців

Верховна Рада України планує вже в червні 2017 року вжити нову редакцію Трудового кодексу. В такому випадку діяти норми нового кодексу законів про працю почнуть 1 січня 2018 року.

Стаття 155 нового кодексу передбачає внести поправку, яка дозволить українцям робити перерву на спеку - сієсту. На літній період українцям запропонують тривалу перерву з 14:00 до 16:00. Також пропонують збільшити відпустку для українців до 28 днів (наразі 24 дні). Крім того, якщо працівник за рік відпрацював понад 120 годин понаднормових, то час, який перевищує встановлену норму, оплачується в трикратному розмірі.

За чинним КЗпП 1971 року, працівник може відпочити протягом години. Причому перерва на обід і відпочинок дається після чотирьох годин безперервної роботи (ст. 66 КЗпП). Час перерви на кожному підприємстві встановлюють відповідно до умов виробництва і внутрішніх трудових правил.

Користь сієсти

Сієстою називається післяобідній сон, який є традиційним у деяких країнах із спекотним кліматом. Лікарі стверджують, що дорослим людям варто спати вдень, але не більше 30 хвилин. Якщо сон буде більш тривалим, то може збити природний біологічний годинник і викликати безсоння вночі.

Користь сієсти в тому, що вона покращує загальний стан здоров'я, допомагає циркуляції крові, попереджає пригніченість, знімає депресію і стрес. Крім того, денний сон покращує пам'ять і процес навчання, подовжує працездатність і дає можливість не спати до пізнього вечора.

Наслідки перебування на спеці

Ще одним аргументом на користь сієсти є той факт, що спека негативно позначається на фізіології і психіці людини. Медики відзначають, що найбільше від спеки страждає серцево-судинна система людини. Зокрема, інтенсивніше починає працювати серце, частішає пульс, розширюються судини, знижується кров'яний тиск.

Крім того, внаслідок спеки людина активно пітніє, втрачає багато рідини, а значить - і мінеральних солей, таких важливих для життєдіяльності організму. Саме нестача солей впливає на серцево-судинну систему і на функціональність роботи мозку. Зневоднення згущує кров і збільшує ризик утворення тромбів. Під час спеки на самопочуття впливає не тільки висока температура, але і вологість. Так, +40° С при вологості у 30% сприймається організмом так само, як +30°С при вологості у 80%.

У спекотну пору людина страждає не тільки фізіологічно, а й психологічно. Проведені дослідження доводять, що підвищення температури всього на два градуси збільшує агресію в суспільстві.
Вчені також встановили, що людина здатна протягом 1 години витримувати температуру в 71°С. 49 хвилин - температуру 82°С, 33 хвилини - 93°С і тільки 26 хвилин - 104°С.

Традиції сієсти в країнах Європи і світу

Традиція відпочивати після їжі була ще у древніх римлян. Саме від них і пішла назва такого відпочинку, адже siesta і sestear схоже з латинським hora sexta - час між 14:00 і 16:00. Сієста з'явилася в Іспанії 17 століття і поширилася на всі колишні іспанські колонії: Мексику, Португалію, Бразилію, Аргентину, Майорку і країни Латинської Америки. Крім того, денний сон досить популярний в Африці, Індії, Філіппінах і на Близькому Сході. У цих країнах можливий нетривалий відпочинок під час спеки, але не є частиною культури.

Офіційно ж сієста існує в Іспанії, Італії та Греції. Однак у кожній із країн встановлено різні часові межі післяобіднього відпочинку, що пов'язано з кліматичними особливостями і географічним розташуванням країн. Так, у Греції відпочивають з 14:00 до 15: 00-17: 00. В Іспанії «велика сієста» - з 13:00 до 17:00, в Італії - з 13:00 до 15: 00-16: 00.

В Іспанії головною причиною появи сієсти стала сильна спека, пік якої припадає саме на післяобідній час. Так, у Валенсії температура вдень часто піднімається вище 40°С. Там, а також у Реусі, Таррагоні і Вільяхойосі сієстою користуються практично всі жителі, в той час як у Барселоні і Салоу заклади практично не закриваються в післяобідній час.

Відзначимо, що на найбільшому мадридському залізничному вокзалі Аточа з квітня 2017 року були встановлені безкоштовні капсули для відпочинку під час сієсти. Адже за останніми опитуваннями, 92% іспанців вважає, що сієста - дійсно національна традиція, яку необхідно зберегти. Близько 80% опитаних заявили, що готові дотримуватися сієсти, якщо спеціальні зони для сну з'являться в місцях поруч із місцем роботи.

Хто заробить на спеці

Після прийняття нового Трудового кодексу в Україні і введення поняття «сієста» під час відпочинку найбільш актуальним для українців буде угамування спраги. А значить, заробити на сієсті зможуть продавці напоїв і морозива. Експерти не сумніваються, що «водохльоби» вже цього літа наповнять кишені продавців.

Крім того, поправити свої фінансові справи зможуть маршрутники і таксисти. Адже якщо обідня перерва триватиме кілька годин, працівники можуть встигнути з'їздити додому, перевірити, чи прийшла зі школи дитина, а також поїсти і відпочити вдома. У зв'язку з цим можливе зростання тарифів на таксі. Рятуючись від аномальної спеки, люди мінімум удвічі більше купують морозива. Свої продажі в будь-якому випадку збільшать як величезні супермаркети, так і невеликі ларки і магазини. Крім того, можливе зростання продажів холодильників і морозильних камер, які так важливі для зберігання того ж морозива та інших продуктів у спеку. Більше інших на введенні сієсти в Україні можуть заробити власники кафе, ресторанів і барів, особливо обладнаних літніми майданчиками, торгових центрів і зон відпочинку.

Вікторія Антонюк

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Сон у ніч з 26 на 27 жовтня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 26 на 27 жовтня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
У ніч з 26 на 27 жовтня під впливом 25-го місячного дня сни можуть бути промовистими, але лише за умови, що во....
Гороскоп на 27 жовтня 2024 року від Павла Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 27 жовтня 2024 року від Павла Глоби для всіх знаків Зодіаку
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогоднішній день може вимагати від вас прийняття важливого рішення щодо осо....
Гороскоп від Анжели Перл на 27 жовтня 2024 для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 27 жовтня 2024 для всіх знаків Зодіаку
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні вам захочеться проявити себе на роботі чи в особистих стосунках Ваш....
Гороскоп на 27 жовтня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 27 жовтня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогоднішній день буде насиченим подіями, які можуть вплинути на ваше майбут....
Сон у ніч з 25 на 26 жовтня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 25 на 26 жовтня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сни в ніч з 25 на 26 жовтня, під впливом 24-го місячного дня, будуть яскравими та позитивними, і можуть зіграт....
більше матеріалів
/-0,44058990478516-/ /-pc-/
Top