counter
Стрічка новин
Вибрати все
26 Квітня
25 Квітня
24 Квітня
Всі новини...

Сієста в Україні: хто буде заробляти на відпочинку українців


Переглядів: 1046


Сієста в Україні: хто буде заробляти на відпочинку українців

Верховна Рада України планує вже в червні 2017 року вжити нову редакцію Трудового кодексу. В такому випадку діяти норми нового кодексу законів про працю почнуть 1 січня 2018 року.

Стаття 155 нового кодексу передбачає внести поправку, яка дозволить українцям робити перерву на спеку - сієсту. На літній період українцям запропонують тривалу перерву з 14:00 до 16:00. Також пропонують збільшити відпустку для українців до 28 днів (наразі 24 дні). Крім того, якщо працівник за рік відпрацював понад 120 годин понаднормових, то час, який перевищує встановлену норму, оплачується в трикратному розмірі.

За чинним КЗпП 1971 року, працівник може відпочити протягом години. Причому перерва на обід і відпочинок дається після чотирьох годин безперервної роботи (ст. 66 КЗпП). Час перерви на кожному підприємстві встановлюють відповідно до умов виробництва і внутрішніх трудових правил.

Користь сієсти

Сієстою називається післяобідній сон, який є традиційним у деяких країнах із спекотним кліматом. Лікарі стверджують, що дорослим людям варто спати вдень, але не більше 30 хвилин. Якщо сон буде більш тривалим, то може збити природний біологічний годинник і викликати безсоння вночі.

Користь сієсти в тому, що вона покращує загальний стан здоров'я, допомагає циркуляції крові, попереджає пригніченість, знімає депресію і стрес. Крім того, денний сон покращує пам'ять і процес навчання, подовжує працездатність і дає можливість не спати до пізнього вечора.

Наслідки перебування на спеці

Ще одним аргументом на користь сієсти є той факт, що спека негативно позначається на фізіології і психіці людини. Медики відзначають, що найбільше від спеки страждає серцево-судинна система людини. Зокрема, інтенсивніше починає працювати серце, частішає пульс, розширюються судини, знижується кров'яний тиск.

Крім того, внаслідок спеки людина активно пітніє, втрачає багато рідини, а значить - і мінеральних солей, таких важливих для життєдіяльності організму. Саме нестача солей впливає на серцево-судинну систему і на функціональність роботи мозку. Зневоднення згущує кров і збільшує ризик утворення тромбів. Під час спеки на самопочуття впливає не тільки висока температура, але і вологість. Так, +40° С при вологості у 30% сприймається організмом так само, як +30°С при вологості у 80%.

У спекотну пору людина страждає не тільки фізіологічно, а й психологічно. Проведені дослідження доводять, що підвищення температури всього на два градуси збільшує агресію в суспільстві.
Вчені також встановили, що людина здатна протягом 1 години витримувати температуру в 71°С. 49 хвилин - температуру 82°С, 33 хвилини - 93°С і тільки 26 хвилин - 104°С.

Традиції сієсти в країнах Європи і світу

Традиція відпочивати після їжі була ще у древніх римлян. Саме від них і пішла назва такого відпочинку, адже siesta і sestear схоже з латинським hora sexta - час між 14:00 і 16:00. Сієста з'явилася в Іспанії 17 століття і поширилася на всі колишні іспанські колонії: Мексику, Португалію, Бразилію, Аргентину, Майорку і країни Латинської Америки. Крім того, денний сон досить популярний в Африці, Індії, Філіппінах і на Близькому Сході. У цих країнах можливий нетривалий відпочинок під час спеки, але не є частиною культури.

Офіційно ж сієста існує в Іспанії, Італії та Греції. Однак у кожній із країн встановлено різні часові межі післяобіднього відпочинку, що пов'язано з кліматичними особливостями і географічним розташуванням країн. Так, у Греції відпочивають з 14:00 до 15: 00-17: 00. В Іспанії «велика сієста» - з 13:00 до 17:00, в Італії - з 13:00 до 15: 00-16: 00.

В Іспанії головною причиною появи сієсти стала сильна спека, пік якої припадає саме на післяобідній час. Так, у Валенсії температура вдень часто піднімається вище 40°С. Там, а також у Реусі, Таррагоні і Вільяхойосі сієстою користуються практично всі жителі, в той час як у Барселоні і Салоу заклади практично не закриваються в післяобідній час.

Відзначимо, що на найбільшому мадридському залізничному вокзалі Аточа з квітня 2017 року були встановлені безкоштовні капсули для відпочинку під час сієсти. Адже за останніми опитуваннями, 92% іспанців вважає, що сієста - дійсно національна традиція, яку необхідно зберегти. Близько 80% опитаних заявили, що готові дотримуватися сієсти, якщо спеціальні зони для сну з'являться в місцях поруч із місцем роботи.

Хто заробить на спеці

Після прийняття нового Трудового кодексу в Україні і введення поняття «сієста» під час відпочинку найбільш актуальним для українців буде угамування спраги. А значить, заробити на сієсті зможуть продавці напоїв і морозива. Експерти не сумніваються, що «водохльоби» вже цього літа наповнять кишені продавців.

Крім того, поправити свої фінансові справи зможуть маршрутники і таксисти. Адже якщо обідня перерва триватиме кілька годин, працівники можуть встигнути з'їздити додому, перевірити, чи прийшла зі школи дитина, а також поїсти і відпочити вдома. У зв'язку з цим можливе зростання тарифів на таксі. Рятуючись від аномальної спеки, люди мінімум удвічі більше купують морозива. Свої продажі в будь-якому випадку збільшать як величезні супермаркети, так і невеликі ларки і магазини. Крім того, можливе зростання продажів холодильників і морозильних камер, які так важливі для зберігання того ж морозива та інших продуктів у спеку. Більше інших на введенні сієсти в Україні можуть заробити власники кафе, ресторанів і барів, особливо обладнаних літніми майданчиками, торгових центрів і зон відпочинку.

Вікторія Антонюк

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні варто звернути увагу на свої внутрішні відчуття та інтуїцію Можливо....
Сон у ніч з 25 на 26 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 25 на 26 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
25 квітня о 23:45 розпочнеться 19-й місячний день Фаза Місяця – спадна
Любовний гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ви можете відчувати особливе хвилювання та енергію у стосунках Це п....
Попереду діамантова смуга: Тамара Глоба назвала знаки, які збільшать доходи з 26 квітня.
Попереду діамантова смуга: Тамара Глоба назвала знаки, які збільшать доходи з 26 квітня.
Для Стрільців 2024 обіцяє бути періодом значних змін, включаючи можливість досягнення великого успіху та багат....
Шепотки на чоловіка: 3 способи залучити кохання
Шепотки на чоловіка: 3 способи залучити кохання
Щоб залучити чоловіка, достатньо лише шепнути кілька фраз, проходячи повз нього Він відразу зверне на вас уваг....
більше матеріалів
/-0,40991592407227-/ /-pc-/
Top