counter
Стрічка новин
Вибрати все
25 Квітня
24 Квітня
Всі новини...

370 грн за пацієнта на рік. У МОЗ розповіли, як з 2018 року лікуватимуть українців


Переглядів: 345


370 грн за пацієнта на рік. У МОЗ розповіли, як з 2018 року лікуватимуть українців

Якщо народні депутати проголосують за законопроекти, що стосуються медичної реформи, вже з 1 січня 2018 року українців лікуватимуть по-новому.

В першу чергу зміни торкнуться первинної ланки медицини, а саме лікування на рівні сімейних лікарів, фельдшерів, терапевтів, педіатрів. З наступного року цим лікарям платитимуть гроші за кожного пацієнта, а не фіксовану зарплату.

За попередніми розрахунками Міністерства охорони здоров'я, сума, яку має виділяти держава на одного пацієнта для лікування на первинній ланці, становила 240 грн на рік. Однак 14 червня уряд затвердив Бюджетну резолюцію на 2018-2020 роки, якою збільшив рівень фінансування лікування однієї людини.

Так в 2018 році тариф на первинній ланці на одну людину на рік складе 370 грн, а в 2019 році - 450 грн.

Це означає, що лікарі, які зможуть обслуговувати не більше 2000 пацієнтів, зможуть заробити близько 740 тис. грн за 2018 рік і близько 900 тис. грн - за 2019 рік. Однак це за умови, що з ними укладе договір максимально дозволена кількість клієнтів.

медична реформа, первинну ланку, лікування пацієнтів, тариф на пацієнта, МОЗ, заробіток лікарів, платне лікування

Разом з тим у МОЗ пояснили, що саме покриватиме вищевказаний тариф.

«Це робота лікаря, медсестри, фельдшери, це всі необхідні витратні матеріали, це всі необхідні медикаменти, крім тих, які є в аптеці і видаються за рецептами, це і базовий набір аналізів, який з таким фінансуванням зможе бути достатньо широким», - зазначив заступник міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк під час прес-конференції 15 червня.

Ліки ж, які продаються в аптеках за рецептом, частково теж буде фінансувати держава через програму "Доступні ліки", яка діє в Україні з квітня цього року. До речі, за словами заступника міністра охорони здоров'я, в 2018 році на цю програму планується виділити 1 млрд грн. 

Бюджетною резолюцією було також затверджено і збільшено на 10 млрд грн загальне фінансування первинної ланки. Тому в 2018 році на реформовану «первинку» планується виділити 65,7 млрд грн, а до 2020 року фінансування медичної реформи досягне 81,2 млрд грн.

медична реформа, первинну ланку, лікування пацієнтів, тариф на пацієнта, МОЗ, заробіток лікарів, платне лікування 

«Ці цифри саме під медичну реформу, і вони призначені для оплати медичних послуг за новим принципом - гроші йдуть за пацієнтом. Це цифри, яких первинна допомога раніше не бачила, особливо якщо ми говоримо про сільські райони, для яких будуть тарифи такими ж, а якщо ми говоримо про гори, то там буде ще додатковий коефіцієнт», - підкреслив Ковтонюк.

Згідно з медичною реформою, держава на 100% фінансуватиме витрати на екстрену медичну допомогу, первинну, паліативну допомогу та лікування дітей. За спеціалізовану допомогу пацієнтові доведеться доплачувати.

«Будуть такі послуги, де покриття держави буде не 100% і частину вартості цієї послуги потрібно буде покривати з інших джерел. Докладні цифри ми скоро озвучимо. Там, де є дороге лікування, безумовно, джерело його покриття буде не одне: буде покриття з державного гарантованого пакету медичних послуг, буде покриття з цільової програми під цей медичний стан, щоб зменшити фінансове навантаження на пацієнта», - пояснив Ковтонюк.

За попередніми розрахунками, до 2021 року рівень соплатежів пацієнтів складе близько 13% загальних витрат на охорону здоров'я.

 

Тетяна Стець

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Як за допомогою перестановки меблів покращити взаємини у сім'ї
Як за допомогою перестановки меблів покращити взаємини у сім'ї
Правильна енергетична обстановка в будинку понад усе Якщо ви відчуваєте, що у вас починалися якісь проблеми з ....
Створювальне мислення: як притягувати бажане силою думки
Створювальне мислення: як притягувати бажане силою думки
Наші думки та психологічні настанови впливають на події, які відбуваються в нашому житті Викорінити негатив і ....
Як залучити гроші: три ефективні способи
Як залучити гроші: три ефективні способи
Якщо ви хочете вирішити всі свої фінансові труднощі та залучити гроші в будинок, то рекомендуємо вам три надій....
Робоче місце з фен-шуй: створюємо свій успіх
Робоче місце з фен-шуй: створюємо свій успіх
На роботі людина проводить майже 30 відсотків усього життя Щоб забезпечити себе удачею, необхідно правильно на....
Змова на гроші та удачу
Змова на гроші та удачу
Змови на залучення грошей та удачі читаються у тому випадку, коли людина зазнає матеріальних труднощів і хоче ....
більше матеріалів
/-0,41324520111084-/ /-pc-/
Top