counter
Стрічка новин
Вибрати все
19 Квітня
18 Квітня
Всі новини...

Медреформу майже ухвалено. Кого будуть лікувати безкоштовно, а кому доведеться доплатити


Переглядів: 219


Медреформу майже ухвалено. Кого будуть лікувати безкоштовно, а кому доведеться доплатити

Рада ухвалила в першому читанні проект Закону України "Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів", за що на ранковому засіданні 8 червня з четвертої спроби проголосували 227 нардепів, передає кореспондент АСН.

"Щодня в Україні помирає 1600 людей. Система охорони здоров'я, яка мала б їх рятувати, просто не працює. Щорічно в Україні помирає 136 тис. осіб, яких можна було б врятувати... Тому ми пропонуємо таку реформу охорони здоров'я, коли забезпечується перехід на європейські принципи, забезпечення для всіх, незалежно від матеріальних можливостей, гарантованого державою пакету медичних послуг... Ми пропонуємо принцип, коли гроші "ходитимуть за пацієнтом", - виступала в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

У відповідь голова профільного Комітету з питань охорони здоров'я Ольга Богомолець розкритикувала закон і закликала дати місяць на його доопрацювання. Вона підкреслила, що її комітет, в порушення регламентних норм, не розглядав на засіданні цей документ. Висновки дав Комітет з питань соціальної політики, що неприпустимо, за її словами.

"У законопроекті не прописана жодна цифра: скільки будуть змушені платити люди за ту чи іншу медичну послугу, яка вже не входить у гарантований пакет... Потрібно доопрацювати законопроект, щоб потім вам не було соромно їхати до людей в округи", - підкреслила вона.

У свою чергу, нардеп і екс-міністр охорони здоров'я Олег Мусій закликав не голосувати за закон, оскільки, за його прогнозами, "перехід на так званий гарантований пакет медпослуг призведе до того, що люди на місцях взагалі не отримуватимуть елементарну медичну допомогу".

При цьому голова фракції "Батьківщина" Юлія Тимошенко зазначила, що в результаті так званої реформи "в реальності з регіонів спишуть 80 млрд грн, сконцентрують їх в одних руках у центрі, а люди на місцях не отримають ніякої медичної допомоги. За таку нібито реформу голосувати не можна".

Проти законопроекту виступила і Радикальна партія Олега Ляшка. За оцінками нардепа Віктора Галасюка, "в реальності закон створює нові основи для корупції в системи медицини, адже весь бюджет у 80 млрд грн буде в одних руках".

Критику озвучував і "Опозиційний блок". Так, нардеп Ігор Шурма зазначив, що закон не можна ухвалювати, "адже він скасовує з 1 січня 2020 року державне фінансування комунальних і державних лікарень".

"Почитайте! Про це чітко написано в остаточних положеннях закону. До чого це призведе? Люди просто будуть позбавлені можливості елементарної допомоги", - прогнозує він.

Після тривалих дискусій і суперечок депутати прийняли закон за основу з урахуванням поправок нардепа групи "Відродження" Андрія Шибка.

"Ми вимагали, щоб у законі хоча б були враховані норми, коли держава гарантує безкоштовну медицину на вторинному і третинному рівнях для дітей до 14 років, а також жінкам під час пологів. Робоча група і президент це підтримали, але в підсумковій редакції закону ці норми не враховані! Цього немає! Ми викреслюємо майбутнє дітей, матерів і пенсіонерів, які взагалі будуть позбавлені можливості лікуватися!" - сказав він.

В результаті поправки Шибка, насамперед про безкоштовне лікування дітей до 14 років, як і безкоштовні пологи, були враховані.

А нардепи фракції "Радикальної партії" заблокували трибуну, посилаючись на те, що за закон в першому читанні багато хто голосував не персонально, а картками інших депутатів.

Що в законопроекті

У законопроекті визначається "обсяг медичних послуг і лікарських засобів, вартість яких покривається страхуванням, і ступінь покриття закріплюється на рівні закону в державному гарантованому пакеті", - написано в пояснювальній записці.

В рамках державного гарантованого пакету держава гарантує повну оплату за рахунок коштів державного солідарного медичного страхування необхідних медичних послуг і лікарських засобів на екстреному, паліативному і первинному рівні, і частково на вторинному (спеціалізованому) і третинному (високоспеціалізованому) рівні наданих постачальниками медичних послуг. При цьому компонент медичної допомоги на всіх рівнях завжди буде оплачуватися державою в повному обсязі.

Застрахованими особами, незалежно від будь-яких додаткових критеріїв, є:
• всі громадяни України,
• іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають на території України;
• особи, які в установленому порядку визнані біженцями або які потребують додаткового захисту.

Застраховані особи можуть отримати медичні послуги і лікарські засоби повністю або частково за рахунок коштів державного солідарного медичного страхування в установах охорони здоров'я будь-якої форми власності та у фізичних осіб - підприємців, які отримали ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики й уклали договори про медичне обслуговування населення.

Також вводиться реімбурсація (повна або часткова компенсація) вартості рецептурних лікарських засобів відповідно до призначення лікаря, внесених до відповідного списку.

Анна Стешенко

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Любовний гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваша енергія та пристрасть будуть на найвищому рівні, що зробить ва....
Гороскоп від Павла Глоби на 19 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 19 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Павло Глоба закликає 19 квітня приділити увагу здоров'ю та провести профілактичні процедури, які зміцнюють орг....
Гороскоп від Анжели Перл на 19 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку.
Гороскоп від Анжели Перл на 19 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку.
Анжела Перл повідомила, що 19 квітня 2024 року надається можливість дізнатися про цінну інформацію, яка може с....
Гороскоп на 19 квітня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 19 квітня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Згідно з гороскопом Тамарою Глобою на 19 квітня 2024 року, важливо проявити серйозність і уникати витрати часу....
Гороскопи на 19 квітня 2024 року від Павла та Тамари Глоби, а також прогноз від Анжели Перл.
Гороскопи на 19 квітня 2024 року від Павла та Тамари Глоби, а також прогноз від Анжели Перл.
19 квітня обіцяє бути днем, наповненим енергією та можливостями для всіх знаків зодіаку Можливо, ви відчуватим....
більше матеріалів
/-0,43336510658264-/ /-pc-/
Top