counter
Стрічка новин
Вибрати все
23 Квітня
22 Квітня
Всі новини...

Ботулізм повернувся. Що це таке і як вберегтися


Переглядів: 1495


Ботулізм повернувся. Що це таке і як вберегтися

Що відбувається: В кінці травня у Києві виявили випадки зараження ботулізмом. За останні кілька днів небезпечною хворобою заразилися 4 людини. Одна з них загинула.

Через що: Джерелом зараження стала в'ялена риба, яку реалізовували в великих супермаркетах Києва. Небезпечний продукт в магазини поставляв підприємець зі Свердловська Кіровоградської області.

Яка ситуація: Начальник Головного управління Держпродспоживслужби в м.Києві Олег Рубан запевняє, що ситуація з захворюванням на ботулізм сьогодні некритична і відповідає сезонності.

А насправді: Сироватки від ботулізму в Україні немає. З огляду на те, що держоргани заворушилися тільки після смерті людини, зараз їмо рибу на свій страх і ризик.

Статистика: Всього в Києві цього року зафіксували вже 6 випадків зараження ботулізмом. Минулого року таких було 8, як і в 2014-му. У більшій частині випадків зараження відбувалося після вживання в їжу риби і сирокопчених продуктів.

Що таке ботулізм: Нам це слово знайоме з уколів ботоксу - так, в них використовуються ті ж нейротоксини, тільки в безпечних для людини кількостях.

Ботулізм - це хвороба, яка виникає в результаті отруєння токсинами бактерій і характеризується важким ураженням центральної і вегетативної нервової системи. Найчастіше бактерії потрапляють в організм людини зі спожитої зараженої їжі. Це потенційно смертельна, але відносно рідкісна хвороба. Ботулізм не передається від людини до людини.

Симптоми захворювання: Протягом першої доби після зараження у хворого спостерігається нудота, блювота, біль у животі. Одна з найперших ознак ботулізму - порушення зору (хворого турбує "сітка" перед очима, двоїння предметів). Надалі у хворих починає дерти горло, стає важко ковтати, тому у таких хворих помилково можуть діагностувати ангіну. Згодом заражені ботулізмом скаржаться на сильні головні болі, безсоння, слабкість.

Як лікувати: Для нейтралізації в організмі бактерії, що призводить до захворювання на ботулізм, протягом 1-4 діб вводять спеціальні сироватки. Однак наявність таких сироваток в українських лікарнях обмежена.

Як вберегтися: Експерти визнають - визначити, чи є в продукті високоактивні нейротоксини, які призводять до захворювання, за зовнішнім виглядом не можна.

"Тому в літній час рекомендується уникати вживання в їжу консервів і копчених, в'ялених рибних продуктів", - закликала керівник відділу тестувань "Науково-дослідного Центру Незалежних Споживчих Експертиз ТЕСТ» Ніна Кільдій.

Також вона порекомендувала споживачам самостійно перевіряти холодильники в магазинах, де в літній час зберігаються продукти харчування, оскільки порушення температурного режиму фіксуються дуже часто.

У свою чергу, лікар-інфекціоніст Ольга Голубовська нагадала, що всі консерви, наприклад - овочеві або фруктові, а не тільки рибні, потенційно несуть небезпеку зараження ботулізмом.

За її оцінками, відповідальність лежить не тільки на постачальниках і недобросовісних реалізаторах, а й на держорганах, які не контролюють розповсюдження небезпечних бактерій, зокрема - не контролюють зараженість водойм бактеріями.

Тетяна Стець, Анна Стешенко

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Формула успіху: як цифри допомагають стати багатшими
Формула успіху: як цифри допомагають стати багатшими
Магія чисел дозволяє людям ставати багатшими Головне — правильно її використати
Як перемогти страх: корисні поради, обряди та практики
Як перемогти страх: корисні поради, обряди та практики
Страхи, комплекси та фобії переслідують багатьох із нас, але вам абсолютно нема чого жити з цим Експерти в гал....
Як дізнатися своє призначення: поради та практики для розкриття внутрішнього потенціалу
Як дізнатися своє призначення: поради та практики для розкриття внутрішнього потенціалу
Всі ми приходимо в цей світ з певними цілями та завданнями У зв'язку з цим у кожної людини є певний внутрішній....
Як правильно давати гроші у борг, щоб вони завжди поверталися
Як правильно давати гроші у борг, щоб вони завжди поверталися
Енергетика грошей — штука дуже тонка, для керування якої потрібно розуміння її механізму та дії З точки зору е....
10 слів, які притягують успіх
10 слів, які притягують успіх
Для того, щоб отримати радість життя, позбутися проблем і досягти успіху, не потрібно прикладати титанічних зу....
більше матеріалів
/-0,39619493484497-/ /-pc-/
Top