Що відбувається: В кінці травня у Києві виявили випадки зараження ботулізмом. За останні кілька днів небезпечною хворобою заразилися 4 людини. Одна з них загинула.
Через що: Джерелом зараження стала в'ялена риба, яку реалізовували в великих супермаркетах Києва. Небезпечний продукт в магазини поставляв підприємець зі Свердловська Кіровоградської області.
Яка ситуація: Начальник Головного управління Держпродспоживслужби в м.Києві Олег Рубан запевняє, що ситуація з захворюванням на ботулізм сьогодні некритична і відповідає сезонності.
А насправді: Сироватки від ботулізму в Україні немає. З огляду на те, що держоргани заворушилися тільки після смерті людини, зараз їмо рибу на свій страх і ризик.
Статистика: Всього в Києві цього року зафіксували вже 6 випадків зараження ботулізмом. Минулого року таких було 8, як і в 2014-му. У більшій частині випадків зараження відбувалося після вживання в їжу риби і сирокопчених продуктів.
Що таке ботулізм: Нам це слово знайоме з уколів ботоксу - так, в них використовуються ті ж нейротоксини, тільки в безпечних для людини кількостях.
Ботулізм - це хвороба, яка виникає в результаті отруєння токсинами бактерій і характеризується важким ураженням центральної і вегетативної нервової системи. Найчастіше бактерії потрапляють в організм людини зі спожитої зараженої їжі. Це потенційно смертельна, але відносно рідкісна хвороба. Ботулізм не передається від людини до людини.
Симптоми захворювання: Протягом першої доби після зараження у хворого спостерігається нудота, блювота, біль у животі. Одна з найперших ознак ботулізму - порушення зору (хворого турбує "сітка" перед очима, двоїння предметів). Надалі у хворих починає дерти горло, стає важко ковтати, тому у таких хворих помилково можуть діагностувати ангіну. Згодом заражені ботулізмом скаржаться на сильні головні болі, безсоння, слабкість.
Як лікувати: Для нейтралізації в організмі бактерії, що призводить до захворювання на ботулізм, протягом 1-4 діб вводять спеціальні сироватки. Однак наявність таких сироваток в українських лікарнях обмежена.
Як вберегтися: Експерти визнають - визначити, чи є в продукті високоактивні нейротоксини, які призводять до захворювання, за зовнішнім виглядом не можна.
"Тому в літній час рекомендується уникати вживання в їжу консервів і копчених, в'ялених рибних продуктів", - закликала керівник відділу тестувань "Науково-дослідного Центру Незалежних Споживчих Експертиз ТЕСТ» Ніна Кільдій.
Також вона порекомендувала споживачам самостійно перевіряти холодильники в магазинах, де в літній час зберігаються продукти харчування, оскільки порушення температурного режиму фіксуються дуже часто.
У свою чергу, лікар-інфекціоніст Ольга Голубовська нагадала, що всі консерви, наприклад - овочеві або фруктові, а не тільки рибні, потенційно несуть небезпеку зараження ботулізмом.
За її оцінками, відповідальність лежить не тільки на постачальниках і недобросовісних реалізаторах, а й на держорганах, які не контролюють розповсюдження небезпечних бактерій, зокрема - не контролюють зараженість водойм бактеріями.