counter
Стрічка новин
Вибрати все
28 Березня
27 Березня
Всі новини...

Їжа як профілактика хвороб. Українцям радять відмовитись від картоплі і їсти менше червоного м'яса


Переглядів: 146


Їжа як профілактика хвороб. Українцям радять відмовитись від картоплі і їсти менше червоного м'яса

В Україні 2/3 від загальної захворюваності складають хворі на діабет, рак, серцево-судинні захворювання і хронічні хвороби органів дихання. Смертність від цих хвороб становить близько 86% від загальної смертності українських громадян, повідомляють у Міністерстві охорони здоров'я України.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, до виникнення і розвитку неінфекційних захворювань, зокрема і перерахованих вище, насамперед призводить нераціональне харчування, адже здоров'я людини на 70% залежить від того, що вона їсть.

За словами гастроентеролога Наталії Харченко, щодня пересічний українець має їсти не менше 500-800 грамів овочів і фруктів, продукти тваринного походження, зернові, бобові, жири рослинного походження і прості вуглеводи.

Дитячий раціон - найголовніше

Особливо ретельно треба підходити до раціону в дитячому віці. Однак, за даними опитування, проведеного в рамках міжнародного проекту «Здоров'я та поведінкові орієнтації учнівської молоді», в Україні за період навчання в школі кількість учнів, які в будні повністю відмовляються від сніданку, збільшується майже втричі, і більше 17% старшокласників не обідають перед заняттями і їдять не дуже корисні продукти. А третина всіх опитаних школярів їдять фрукти та овочі не більше 4 разів на тиждень.

«Це призводить до виникнення нової загрози для здоров'я суспільства - ожиріння і діабету», - прокоментував експерт з напрямку "дієтологія" МОЗ Олег Швець.

Половина з'їденого - овочі і фрукти

Рекомендації для здорового і збалансованого харчування розробили експерти Гарвардської школи громадського здоров'я. Це так звана тарілка здорового харчування, яка представлена ​​у формі простої і зрозумілої інфографіки.

Американські вчені констатували, що половину денного раціону людини, тобто половину тарілки, повинні складати саме овочі та фрукти. При цьому експерти відзначили, що такий овоч, як картопля, краще не вживати, оскільки вона чинить негативний вплив на рівень цукру в крові.

Чверть тарілки повинні складати цільнозернові продукти: ячмінь, зерна пшениці, вівсянка, гречка, неочищений рис і продукти, виготовлені з них. Варто відзначити, що макарони з твердих сортів пшениці корисніші, ніж білий хліб, білий рис та інші очищені зерна.

І ще одну четверту вашої тарілки, за порадою американських експертів, повинна становити білкова їжа: риба, курка, квасоля, горіхи. Однак варто менше споживати червоного і переробленого м'яса.

У помірній кількості треба вживати такі рослинні олії, як оливкова, рапсова, кукурудзяна, соняшникова, арахісова тощо. Серед порад також вживання великої кількості води, але виключити з раціону солодкі напої. Чай і каву можна вживати за бажанням, а ось соку більше однієї склянки на день пити не варто.

Головне - не переїдати

Водночас головний лікар Київського міського центру здоров'я Отто Стойка, нагадує, що під час прийому їжі треба не переїдати.

«Не поспішайте під час їжі, щоб повноцінно насолоджуватися стравами. Коли ви їсте занадто швидко або відволікаєтеся - можете з'їсти більше, ніж слід. Не варто нехтувати сигналами про голод і ситість до, під час і після їжі», - додав він.

Варто вести активний спосіб життя, який допоможе тримати організм у тонусі й вагу під контролем.

Тетяна Стець

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гімнастика для очей: як покращити зір
Гімнастика для очей: як покращити зір
Очі  — це життєво важливий орган у людському організмі Зіпсувати зір можна кількома способами: читати погано н....
Тибетська гормональна гімнастика для оздоровлення та довголіття
Тибетська гормональна гімнастика для оздоровлення та довголіття
Гормональна гімнастика використовується ченцями Тибету протягом багатьох століть Цей комплекс вправ простий у ....
Що таке біополе
Що таке біополе
Давно відомо, що людина має як матеріальне тіло, а ще й біоенергетичне Біополь – це невидима структура, яка мі....
Камені-талісмани, які змінюють життя на краще
Камені-талісмани, які змінюють життя на краще
У натуральному камені закладено величезну силу та енергію природи Не використовувати цю силу було б дуже безгл....
Як вибрати камінь-талісман за датою народження
Як вибрати камінь-талісман за датою народження
Натуральне каміння може виступати не тільки як прикраса Кожна людина може підібрати мінерал, який залучатиме д....
більше матеріалів
/-0,34679913520813-/ /-pc-/
Top