counter
Стрічка новин
Вибрати все
24 Квітня
23 Квітня
Всі новини...

Спаринг бізнесу з Мінфіном


Переглядів: 50


Спаринг бізнесу з Мінфіном

Офіційно презентація податкової реформи ще не відбулася, вона очікується 27 серпня 2015 року. Днями Мінфін підняв завісу, оприлюднивши свої пропозиції. Але радісних очікувань і оптимістичних прогнозів цей анонс не викликав. Навпаки, експерти та представники ринку вибухнули критикою.

Міністерський підхід

Що саме пропонує Мінфін? Це зменшення податкового навантаження на зарплати, спрощення законодавства. А також створення рівних умов для всіх підприємств, виведення з тіні галузей, ліквідацію невиправданих податкових пільг.

Розроблені нововведення стосуються адміністрування податку на прибуток підприємств, податку на доходи фізосіб, податку на додану вартість, екологічного податку, ренти, акцизів, податку на нерухомість і транспортні засоби, а також сфери трансфертного ціноутворення.

Розглядається змога зниження розміру Єдиного соціального внеску (ЄСВ), що повинно зменшити тиск на зарплати. І найголовніше, декларується забезпечення стабільності і передбачуваності податкового законодавства.

Стверджується, що першочерговим завданням реформи є спрощення податкових правил та адміністрування податків, внесення ясності і чіткості в застосуванні податкових норм, встановлення об'єктивності і справедливості.

«Податкова реформа - це щось значно більше, ніж просто ставки кількох податків. Для того щоб показати, які ще проблеми і питання повинна вирішувати реформа, ми підготували спеціальну презентацію, яка так і називається «Податкова реформа - не тільки про ставки податків». Лише реформа може допомогти Україні справді спростити податкове поле та покращити інвестиційний клімат», - написала на своїй сторінці у Facebook міністр фінансів Наталія Яресько.

А як пояснила заступник міністра фінансів Олена Макеєва, Податковий кодекс буде викладено в новій редакції, адже внесення окремих поправок і уточнень у кожну статтю кодексу може призвести до зростання кількості невизначеностей і помилок, оскільки понад 50% тексту нинішньої збірки правил буде змінено. Якщо податкові правила чітко і ясно будуть сформульовані в документі, це дасть змогу зупинити свавілля податківців. А це означатиме економію часу, коштів і сил українського бізнесу.

Питання ринку

Найбільше критикували пропозиції Мінфіну з адміністрування ПДВ, оподаткування заробітних плат. А також поширення транспортного податку на всі автомобілі і мотоцикли з терміном експлуатації до п'яти років. І це крім законопроектів, за принципом розроблених Пенсійним фондом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо впорядкування оплати праці)», де запропоновано справляти Єдиний соціальний внесок (ЄСВ) не з реальних, а з індикативних зарплат.

Учасники ринку наполягають, що проект податкової реформи з ними не обговорювався, їхнє бачення ніхто не хоче чути. Якщо пропозиції буде імплементовано, влада не просто посилить фіскальний тиск, а змусить легальний бізнес вибирати: закриватися або йти в тінь.

Обурений пропозиціями і генеральний директор Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів.

Олег Назаренко на своїй сторінці у Facebook пише таке: «На сайті Мінфіну йдеться, що до роботи над проектом податкової реформи, яка передбачає нові податки на авто не старіші за 5 років, «залучено громадськість та бізнес-асоціації». Я вже зателефонував керівникам 18 бізнес-асоціацій, і вони підтвердили, що їх не лише «не залучали», але навіть не інформували про нововведення».

Він наполягає, Всеукраїнську асоціацію автомобільних імпортерів і дилерів, до якої належать 528 підприємств, ніхто до роботи над цим проектом не залучав і ніхто навіть не інформував про нововведення, відповідно, не зрозуміло, хто відрапортував у Мінфін, що автовласники нібито з розумінням поставилися до нового податку.

Анатолій ЗачинськийАнатолій ЗачинськийОбурюються бізнесмени також тим, що не враховано реальний стан справ на ринку. Як наголосив у коментарі АСН директор Компанії «Інтерфлора Україна» Анатолій Зачинський, складається враження, що основні спікери і реформатори відірвані від реального життя, де тіньовий бізнес податки не платить, а легальний скорочується.

«Пропонується збільшувати податкове навантаження. А чи знають у кабінетах, що сьогодні, наприклад, у Херсонській області люди раді, коли отримують за роботу 20 гривень?.. Підприємці хочуть запропонувати уряду своє бачення податкової концепції. Але цей уряд, що зруйнував фінансову систему, що впровадив додаткові податки і знищує податкове адміністрування - у вигляді ПДВ-рахунків, наприклад - нікого чути не хоче. Легальний бізнес і без того знижує обсяги виробництва. Потрібно скасувати податок на додану вартість, який призводить до корупції, замінити його, як у США, податком із продажів. Це відразу весь бізнес виведе з тіні, а податок такий легко проконтролювати і проадмініструвати», - акцентував підприємець.

Ускладнення для спрощенців

Чимало побоювань викликає інформація про підготовлений сюрприз для спрощенців. А саме, що Міністерство фінансів пропонує скоротити кількість груп підприємців, які працюють за спрощеною системою оподаткування. Спрощенці кажуть, що в разі імплементації задуманого, якщо доведеться переходити на загальну систему оподаткування, вони подумають, а чи платити податки взагалі.

У Кабміні запевняють - податкове навантаження не посилюється. На цьому наполягає заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Максим Нефьодов.

Максим НефьодовМаксим Нефьодов«Я виступаю за те, що має бути патентна система для самозайнятих. Максимально проста. Без будь-якої звітності. Інші групи повинні бути з'єднані в одну. І людина має знати, що є лише один папірець, який він здає. Все. Де тут посилення, ускладнення, хто йде в тінь?» - сказав він, відповідаючи на запитання АСН.

Нефьодов наголосив, розглядати будь-яку реформу малого бізнесу саму по собі неможливо. Якщо не існує загальної системи, якщо вона неприваблива для бізнесу, намагатися робити якимось винятком хороше - це шлях у нікуди. Спочатку потрібно всю систему зробити хорошою, а потім для тих, хто не може в ній працювати, зробити ще кращі умови.

Він також наполягає, що реформування не призведе до додаткового фіскального навантаження на малий і середній бізнес, а також на звичайних людей. І надалі робитиметься все для зниження податкового навантаження.

Щоправда, на уточнення, чи стосується це і планів Мінфіну, він відповів: «Ви вибачте, я ж не Мінфін, я не можу за них висловлюватися…»

А скринька не була і замкнена

Брак діалогу з бізнесом на тлі спроб Кабміну залатати дірки в бюджеті будь-якими способами, «скороченням» апарату Фіскальної служби України і появою все нових структур, що позиціонують себе як бізнес-омбудсмени, насторожує. Виникають сумніви в реальності проведення реформи, що це не банальне закручування гайок на тлі загальної безвідповідальності.

Олександр ПасхаверОлександр Пасхавер«Так обговорювати пропозиції ми можемо нескінченно», - впевнений президент Центру економічного розвитку, експерт-економіст Олександр Пасхавер, який стверджує: якщо правила гри не зміняться, жодні зусилля, пов'язані з реформами, не будуть реалізовані.

«Наразі навіть у командах реформаторів домінує бюрократія. І в таких умовах невдача спіткатиме обов’язково. Вся історія України - створення європейських інститутів людьми, що не сповідують європейські цінності. Цінності, які домінують у нашому суспільстві, інші - це виживання. І лінія розколу йде саме за довірою. Адже європейські цінності ґрунтуються на довірі і відповідальному ставленні суспільства, а виживання - на недовірі та відповідальності щодо вузького кола своїх людей», - заявив він АСН.

Усю бюрократію, на думку експерта, варто замінити «волонтерами». Потрібно вичистити з команди реформаторів всіх, хто не сповідує європейських цінностей. Як? Так, як сьогодні очищується міліція. Треба всіх звільнити, а нових набирати за спеціальною методикою, зокрема із залученням психологів. Старі бюрократи не повинні мати вирішального слова, а працювати експертами.

Що ж стосується безпосередньо податкової реформи, то у Пасхавера позиція проста і категорична - потрібна максимальна лібералізація. Свобода людей робити те, що вони хочуть. Мають бути якісь заходи різкого характеру. Наприклад, брати податки з існуючого бізнесу, а також дати змогу мільйонам вести бізнес без жодних податків. Сказати: зі свого віконця ти можеш торгувати, і, якщо готовий, держава надасть невеликий клаптик землі безкоштовно. Люди побачать рішучі кроки, і це мотивуватиме їх діяти самостійно.

 

 

Юлія Артамощенко, АСН

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп на 24 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 24 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні варто звернути увагу на свої професійні цілі та амбіції Постарайтес....
Любовний гороскоп на 24 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 24 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваша пристрасть та енергія будуть на піку, що зробить вас неперевер....
Мантра звільнення від стресу, страху та безсилля
Мантра звільнення від стресу, страху та безсилля
Не можна недооцінювати силу звуків — у них є сила, що дозволяє подолати будь-які проблеми За допомогою мантр к....
Повня: народні прикмети, обряди та ритуали
Повня: народні прикмети, обряди та ритуали
Ніч повного місяця вважається найзагадковішою У цей час Сонце, Земля і Місяць знаходяться практично на одній п....
Як відкрити грошовий канал
Як відкрити грошовий канал
Часто в житті трапляється так, що людина, незважаючи на прикладені зусилля і працю, не може не те щоб розбагат....
більше матеріалів
/-0,51437020301819-/ /-pc-/
Top