counter
Стрічка новин
Вибрати все
18 Квітня
17 Квітня
Всі новини...

Зарплати підвищать, але віртуально


Переглядів: 91


Зарплати підвищать, але віртуально

Влада знову обіцяє всерйоз розгорнути боротьбу з «чорними» і «сірими» виплатами, придумавши стягувати Єдиний соціальний внесок (ЄСВ) не з реальних, а з індикативних зарплат. Процес віртуалізації виплат не пов'язаний зі збільшенням реальних заробітків людей. І викликає підозри, що уряд знову вирішив закривати свої фінансові проблеми, засунувши руку в кишені громадян.

Примус до відповідальності

Зазначимо відразу, офіційно мінімальну заробітну плату підвищувати не будуть. Але, при зніманні ЄСВ, вона виросте в рази. Зокрема, пропонується встановити, що середня індикативна зарплата не може бути менше встановленої законом мінімальної, збільшеної на відповідний коефіцієнт для окремих категорій працівників. Механізм, розробленим Пенсійним фондом, прописаний у законопроекті «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо впорядкування оплати праці)».

Зокрема, передбачається, що для керівної ланки підприємств, установ та організацій такий коефіцієнт дорівнює п'яти, для головних бухгалтерів - трьом, для працівників - двом.

Розмір зарплати кожної застрахованої особи не може бути менше середньої індикативної зарплати, яка, у свою чергу, не може бути менше мінімальної (сьогодні це 1218 грн), збільшеної на певний коефіцієнт.

Якщо виплати заробітної плати та інших доходів найманим працівникам будуть проведені без попереднього їхнього нарахування згідно з законом, окремо кожному порушнику - роботодавцю та працівнику - доведеться заплатити штраф розміром у 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Законопроект невеликий - це всі прописані в ньому пропозиції, спрямовані нібито на легалізацію реальних зарплат.

Чорним по білому

А от експерти критично ставляться до такої ідеї і не вірять, що посиленням адміністративного тиску можна вибілити зарплати. Багато погоджуються з думкою, що це посилення бюрократії та адміністративного тиску на бізнес. А ідея стягувати Єдиний соціальний внесок (ЄСВ) із віртуальних зарплат виникла не стільки в розрізі боротьби з «конвертами», скільки через порожню державну скарбницю.

Віталій КуликВіталій Кулик«Наші чиновники очікували, що у 2015 році бізнес розкриє реальні зарплати своїх працівників, збільшивши базу для оподаткування та відрахування до Пенсійного фонду, а ця новація із застосуванням понижуючого коефіцієнту до ставки ЄСВ поки результату не дала, - зазначив директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик. – Сьогодні навіть у Мінфіні його почали критикувати. Я дивлюся дані ДФС за останні півроку: надходження від ЄСВ становили 102, 5 млрд. грн, хоча минулого року цей показник становив 104, 9 млрд. грн. Ми отримали не збільшення надходжень через зниження навантаження на фонд оплати праці, а навпаки. І не потрібно все списувати на зупинку підприємств у Донбасі. Це не аргумент».

Тепер, впевнений Кулик, Кабмін, намагаючись виправити ситуацію, шукає додаткові кошти.

«У мене таке враження, що експерти ПФ живуть в ілюзорному світі і не мають уявлення про реальні механізми здійснення господарської діяльності. А у мене питання, пенсії також будуть виплачуватися з прицілом на індикативні зарплати чи реальні? Яка калькуляція? Навіщо ця гра в теоретичну економіку, коли держава балансує на межі технічного дефолту? Так, може, давайте скасуємо ЄСВ і підвищимо податок на доходи фізосіб? Навіщо нам середній бізнес?» - акцентував Кулик.

На думку економічного експерта Олександра Охріменка, Кабмін продовжує вигадувати шляхи для надходження грошей до держбюджету, наплювавши на те, що, в разі реалізації проекту, основне навантаження ляже аж ніяк не на «тіньовиків», а на соціально відповідальний бізнес.

Олександр ОхріменкоОлександр Охріменко«Це ідея МВФ. Вони ж вимагають різко збільшити зростання податків, що знімаються з фізосіб», - сказав у коментарі АСН Охріменко, зазначивши, що обійти ці правила також можна. Наприклад, перевести людей на 0,25% ставки або оформити як стажера».

Борис КушнірукБорис КушнірукУ тому, що ідея просто не витримує критики, впевнений також економічний експерт Борис Кушнірук.

«Скажу коротко - це бюрократичний маразм», - лише зазначив він.

Без варіантів

Незважаючи на всю критику, у профільному міністерстві наполягають: ідея хороша, вона спрацювала в деяких пострадянських країнах із великим сегментом тіньової економки, наприклад у Болгарії. Міністр соцполітики і праці Павло Розенко стверджує, що, якби не реальна проблема тінізації зарплат, в Україні цей досвід не розглядали б. Він зазначив, що держава вже зробила певні кроки на зустріч бізнесу щодо зниження ставки Єдиного соціального внеску (йдеться про закон № 1573 «Про реформування загальнообов'язкового державного соціального страхування та легалізацію фонду оплати праці» про зниження єдиного соцвнеску з 41% до 16,4% .) Але ніякого ефекту від цього ми поки не отримали.

Павло РозенкоПавло Розенко«Бізнес, якщо йому дати волю, взагалі б податки не платив. Але є соціальна відповідальність. І є статистика, яка свідчить, що в абсолютній більшості підприємств керівники отримують мінімальну заробітну плату (1218 грн. - авт.). Усі чудово розуміють, що такого бути не може. Тому пропонуємо, щоб ставка ЄСВ повинна бути не нижче, ніж із трьох-п'яти мінімальних заробітних плат для керівника», - заявив Розенко АСН.

Міністр також пояснив, навіщо віртуалізувати мінімальну зарплату замість того, щоб просто офіційно її підвищити. З ростом «мінімалки» збільшується розмір витрат державного сектору, що сьогодні Україна не може собі дозволити. І зазначив, що напрацювання Пенсійного фонду - поки тільки тема для обговорення, а не 100% прийнята міра. До того ж, гроші, зняті з індикативних зарплат, у підсумку повернутися людям, адже людина, що заплатила більше внесків, у майбутньому отримає вище пенсію.

«Не треба ховатися, треба обговорювати. Ідея не нова», - закликав він.

На зауваження АСН, що індикативна зарплата була улюбленою темою в 2011 році віце-прем'єр-міністра в уряді Миколи Азарова Сергія Тігіпка, Розенко відповів, що це не повинно бути причиною відкидати її сьогодні.

«Я цю ідею підтримував свого часу. Вона не була реалізована, я так розумію через певні моменти. Але це не ноу-хау України. Багато країн пострадянського простору пройшли через цей етап».

 

 

 

 

 

 

Юлія Артамощенко, АСН

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Харчування за астрологічним принципом
Харчування за астрологічним принципом
Як відомо, планети здатні впливати на організм людини Щоб підтримувати тонус організму та імунітет, необхідно ....
Як режим дня впливає на біополе та настрій людини
Як режим дня впливає на біополе та настрій людини
Часто ранок починається з занепаду сил і дратівливості Це наслідки неправильного режиму дня
Гороскоп на 18 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 18 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваша енергія буде на високому рівні, і ви будете готові приймати ви....
Любовний гороскоп на 18 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 18 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваша пристрасть та рішучість будуть на піку, що зробить вас неперев....
Гороскоп від Анжели Перл на 18 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку.
Гороскоп від Анжели Перл на 18 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку.
Астролог Анжела Перл прогнозує, що 18 квітня 2024 року може принести цікаву інформацію, важливу для майбутньог....
більше матеріалів
/-0,32056188583374-/ /-pc-/
Top