counter
Стрічка новин
Вибрати все
3 Травня
2 Травня
1 Травня
Всі новини...

Володимир Орлов
Володимир Орлов Експерт з питань податкової та митної політики, кандидат економічних наук

Старт роботи мобільних груп: назад у майбутнє


У понеділок перед будівлею уряду прем'єр-міністр Володимир Гройсман дав старт роботі перших мобільних груп у боротьбі з контрабандою та корупцією на митниці. Нагадаю, що до складу кожної з груп увійшли 2 представники від ДФС, 1 прикордонник, 1 працівник Нацполіції. Мобільні групи (які, зауважу, перестали називати «чорними сотнями») будуть діяти в цілодобовому режимі по всій території України, відпрацьовуючи орієнтування Міжвідомчого цільового центру.

Після напутніх слів склалося враження, що завдання 20 «четвірок» і Мозкового центру - не просто подолати контрабанду і корупцію на митниці. Від них безпосередньо залежить наповнення дохідної частини бюджету і  зарплати, соціальні виплати, пенсії, що випливають звідти.

Тактика керівництва зрозуміла - «накачати» членів груп, яких, я сподіваюся, відбирала неупереджена комісія, почуттям відповідальності, патріотизму і усвідомленням власної особливої ​​ролі в житті суспільства і держави.

Тільки набагато важливіше було б у цій ситуації банально пояснити членам мобільних груп їхні тактичні завдання. Хлопці зараз сядуть у новенькі авто, переглянуться і поставлять один одному одне й те саме запитання: «Що далі?». Я переконаний, що презентувати треба було не мобільні групи, а Міжвідомчий цільовий центр - мозок, який покликаний віддавати команди мобільним групам: ставити їм завдання і контролювати виконання. Так ось у мене запитання: «А хто тоді ці люди? Або це не люди, а суперкомп'ютер? Хто формуватиме «порядок денний», а найголовніше - за якими критеріями?».

Мабуть, Мозковий центр можна було б презентувати з куди більшою помпою і користю.

Крім того, хочу звернути увагу ще на такий момент. Як зможуть координувати між собою представники різних відомств, у яких є свої начальники і свої відомчі завдання. Поки це виглядає як «Лебідь, Рак і Щука».

Як на мене, така конфігурація учасників взагалі невиправдана. І кому, як не товаришеві Власову, знати про те, що виконати відомче завдання можна тільки відомчими силами. З його ж бо досвідом керівництва суто відомчим підрозділом ДФС «Фантом».

Якщо логіка міжвідомчості полягала в тому, щоб у групи були повноваження: зупиняти транспортні засоби (поліцейський), перебувати в контрольованому прикордонному районі (прикордонник), то вона, по-перше, ущербна, а по-друге, що заважає «навести лад» (ця фраза теж стає непристойною) на митницях адміністративними заходами?

Ще одна важлива ремарка! Дивлячись на функціонал, який закладається в роботу мобільних груп, а я маю на увазі повноваження проводити огляди та переогляди, а також створювати тимчасові зони митного контролю, то чітко проглядається, по суті, реінкарнація митної варти.

Можна по-різному ставитися до цього вже неіснуючого підрозділу неіснуючої митної служби, але свого часу це був потужний інструмент протидії митним правопорушенням. При цьому митна варта мала всі законодавчі повноваження, зокрема і на застосування сили, і міліцію в своїх машинах не возила, та й з прикордонниками могла свої дії скоординувати.

До речі, про автомобілі. Якщо мобільні групи переміщатимуться на поліцейських авто, то ефект несподіванки закінчиться при виїзді з гаража. Хіба секрет, що будь-яка машина з держномером, що починається на «АА...», яка наближається до пункту пропуску, не залишиться непоміченою?!

Водночас, як і очікувалося, громадськість не дізналася, яким чином буде оцінюватися ефективність та результативність роботи груп, з огляду на високу «собівартість» цього проекту.

Замість того щоб дати відповіді на давно поставлені й очевидні запитання, Мінфін на своєму сайті в рубриці «Що далі?» повідомив, що «хоче бути впевнений, що мобільні групи працюють ефективно і прозоро, і найкраща гарантія цього - громадський контроль і зворотний зв'язок. Надсилайте свої коментарі і пропозиції на електронну адресу infomf@minfin.gov.ua»

Доведеться внести свої пропозиції, щоб, як то кажуть, «зміцнити» впевненість Мінфіну в ефективності мобільних груп. Головне, щоб навпаки не вийшло.

В одному впевнений, що, з огляду на такий варіант консолідації трьох відомств у боротьбі з контрабандою та корупцією, і результати мобгруп будуть ділитися на трьох, а може, і чотирьох, і п'ятьох... з варіаціями красивих прес-релізів з серії «спільно з», «спільними зусиллями» тощо.

Та й не варто забувати про нову «бойову одиницю» ДФС - Міжрегіональну митницю. «Запасним митникам» теж потрібна робота і відповідно - результат. До речі, чи може мобільна група «заскочити» запасних митників під час їхньої роботи? Це буде вважатися успішною реформою? Чи провалом одного з напрямів «реформ»?

До слова, якщо ідеї створення Оперативної Міжрегіональної митниці 17 років, то митна варта цього року святкувала б свій 20-річний ювілей! Тож, вперед! Назад у майбутнє!!!

А ось який «сухий залишок» реально перерахованих коштів буде в бюджеті від усієї цієї діяльності?

Зарплата, нагадаю, стартує від 30 тис. грн, що в 10 разів більше за зарплату рядового і схильного до корупційних ризиків митника. Зокрема, старший мобільної групи отримуватиме 40 тис. грн, а керівник Центру - 50 тис. грн. За що їх дуже «полюбили» рядові митники, які вже багато років не можуть дочекатися підвищення зарплати «за рахунок скорочення чисельності і оптимізації структури», обіцяного керівництвом ДФС.

Авторские блоги и комментарии к ним отображают точку зрения их авторов. Точка зрения редакции информационного агентства ASN может отличаться от точки зрения авторов блогов, колонок на сайте и комментариев к ним. Редакция агентства ASN не несет ответственность за достоверность материалов из раздела «Блоги», «Колонки», сайт агентства только обнародует данную информацию.





Переглядів: 92



Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп на 3 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 3 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні може бути день, коли ваше почуття ініціативи та рішучості допоможе ....
Сон у ніч з 2 на 3 травня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 2 на 3 травня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
3 травня о 3:33 розпочнеться 25-й місячний день Фаза Місяця - спадна
Любовний гороскоп на 3 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 3 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ви можете відчути себе більш енергійним та пристрасним, що допоможе....
Магічні властивості трав: як залучити удачу, гроші, здоров'я та кохання
Магічні властивості трав: як залучити удачу, гроші, здоров'я та кохання
Польові трави мають унікальні цілющі та магічні властивості Як правило, трави сьогодні часто використовують із....
Найкращі мантри для релаксації
Найкращі мантри для релаксації
Робота і справи займають багато часу і забирають масу сил і енергії Спеціальні мантри для релаксації допоможут....
більше матеріалів


/-0,26926016807556-/ /-pc-/
Top