counter
Стрічка новин
Вибрати все
26 Квітня
25 Квітня
Всі новини...

Сергій Магера

Що стоїть за відставкою Смолія?

12:30, 03.07.2020

Що стоїть за відставкою Смолія?

Глава Національного банку Яків Смолій подав на ім'я президента Володимира Зеленського заяву про відставку через «систематичний політичний тиск». Президент вніс проект постанови про звільнення Смолія на розгляд парламенту.

Відставка викликала великий резонанс, як всередині України, так і серед міжнародних партнерів. У найближчі години відреагували країни «Великої сімки», МВФ, ЄС, Американська торгова палата, зарубіжні інвестори, український бізнес і експертне середовище.

По-перше, резонанс обумовлений обвинуваченням в політичному тиску, що викликало загальну стурбованість, хоча і не було новиною. По-друге, несподіванкою відставки. Раніше Смолій заявляв, що має намір працювати до закінчення своєї каденції в 2025 році. По-третє, це сталося якраз після отримання Україною кредитів від МВФ, ЄС і Світового банку і на тлі розміщення євробондів.

Відставка Смолія та звинувачення у політичному тиску викликали занепокоєння на ринках. НБУ довелося продавати валюту, щоб знизити паніку на відкритті міжбанку. В оточенні Зеленського Смолія звинувачують у підриві довіри до органів влади в Україні формулюванням про політичний тиск. Керівництву країни буде потрібно докласти зусиль, щоб заспокоїти паніку.

У Зеленського був варіант не підписувати заяву, надіславши чіткий сигнал про підтримку незалежності НБУ і заспокоївши паніку всередині і за межами країни. Але Зеленський не став реагувати на аргумент про політичний тиск і підтримувати Нацбанк. Зберігаючи курс на зміну глави НБУ, Зеленський зберігає і привід для побоювань, що новий глава буде лояльний до керівництва країни на шкоду незалежності регулятора. Найгірші побоювання стосуються розвороту політики НБУ і емісії.

Головне питання на сьогодні - чи збереже новий глава НБУ незалежність. Тому що від цього залежить подальша співпраця з МВФ, продовження реформ і недопущення їх відкату, успіх України в міжнародних судах проти Коломойського і Боголюбова та інші випливають з цього наслідки, включаючи курс гривні, інвестиції, інфляцію і т.д.

Перш, ніж виносити на голосування питання про відставку Якова Смолія, український народ повинен отримати відповіді на два важливих питання. По-перше, дізнатися, про який фінансовий тиск йшлося. По-друге, кого президент і його фракція бачать на чолі НБУ замість нього. Важливо побачити кандидата на цю посаду, щоб зрозуміти, наскільки ця людина професійний, незалежний і здатний забезпечити фінансову стабільність під час кризи.

Авторские блоги и комментарии к ним отображают точку зрения их авторов. Точка зрения редакции информационного агентства ASN может отличаться от точки зрения авторов блогов, колонок на сайте и комментариев к ним. Редакция агентства ASN не несет ответственность за достоверность материалов из раздела «Блоги», «Колонки», сайт агентства только обнародует данную информацию.





Переглядів: 69



Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Камені-талісмани для залучення кохання
Камені-талісмани для залучення кохання
Знайти свою другу половинку, створити міцну сім'ю та надовго зберегти свіжість стосунків із коханою людиною — ....
Грошова магія: п'ять способів стати багатшими
Грошова магія: п'ять способів стати багатшими
Існує безліч ритуалів для залучення грошей, які використовувалися ще в давнину Багато людей стверджують, що г....
Як позбавитися проблем і досягти благополуччя за допомогою слів-паролів
Як позбавитися проблем і досягти благополуччя за допомогою слів-паролів
Кожне сказане слово — це прямий сигнал мозку для початку дії Енергетичні прив'язки слів діють на біополі людин....
Як зберегти життєву енергію та сили
Як зберегти життєву енергію та сили
Апатія, депресія та роздратування — все це є першою ознакою витоку життєвої сили Захистити себе від цього, а т....
4 прикмети щасливого дня: як зробити щоранку добрим
4 прикмети щасливого дня: як зробити щоранку добрим
Прикмети допомагають нам робити наше життя кращим і яскравішим Найважливіше у кожному новому дні — його почато....
більше матеріалів




/-0,3971118927002-/ /-pc-/
Top