counter
Архів Повернутись назад 29 Жовтня 2015
29 Жовтня
Суспільство Ще в одному місті стартує набір у поліцію У Луганській області в Сєвєродонецьку сьогодні, 29 жовтня, стартує набір у патрульну поліцію. Про це повідомляє прес-служба Міністерства внутрішніх справ Луганської області. Як наголошується, набір триватиме до 19 листопада. «Надати анкети в приймальну комісію зможуть громадяни України віком від 21 до 35 років незалежно від статі. Вимоги до кандидатів: повна загальна середня або вища освіта, наявність водійського посвідчення категорії «В», вільне володіння українською мовою, відсутність судимостей, гарне фізичне здоров'я і моральна стійкість», - йдеться в повідомленні. Крім того, необхідно буде пройти перевірку загального рівня знань і навичок керування автомобілем, медичний огляд, психодіагностичні тести, співбесіду і продемонструвати власні фізичні можливості. Повідомляється, що приймальна комісія працюватиме в Льодовому палаці спорту з 9:00 до 18:00, крім вихідних днів. Нагадаємо, що 22 жовтня 2015 року набір у нову патрульну поліцію розпочався в Кіровограді і Кривому Розі.
За кордоном Порошенко перебуває з офіційним візитом у Туркменістані Президент України Петро Порошенко з офіційним візитом в Ашхабаді (Туркменістан). Він провів зустріч зі своїм туркменським колегою Гурбангули Бердимухамедовим віч-на-віч. Про це повідомляє прес-службу глави держави. «Урочиста церемонія в центрі столиці Туркменістану на майдані Незалежності почалася з виконання гімнів України і Туркменістану, після чого глави двох держав оглянули стрій воїнів почесної варти і представили свої делегації. По завершенню церемонії розпочалася зустріч Петра Порошенка і Гурбангули Бердимухамедова у форматі «віч-на-віч», - сказано в повідомленні. Зустріч двох лідерів відбулася в президентському палаці Рухієт. Нагадаємо, як повідомляла АСН, вчора 28 жовтня 2015 року Президент України Петро Порошенко прибув з офіційним візитом до Туркменістану.
Суспільство Матюхін: Зарубіжні фонди готові допомагати Україні відбудовувати Донбас Зарубіжні фонди готові надати матеріальну допомогу для відновлення інфраструктури Донбасу, зруйнованої в ході проведення бойових дій. Про це в ефірі одного з телеканалів заявив представник штабу антитерористичної операції в Донецькій області Леонід Матюхін. «З гуманітарних становищем (на Донбасі, - ред.) стає все краще. Коли буде вивчено, скільки руйнувань, скільки потрібно коштів, то, як мені відомо, навіть є фонди недержавні, є закордонні фонди, які готові допомагати відбудовувати Донбас», - сказав він. Нагадаємо, що 23 жовтня 2015 року Президент України Петро Порошенко ухвалив закон «Про внесення змін до пункту 24 розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу України (щодо перерозподілу видатків місцевих бюджетів тимчасово окупованих територій)» від 6 жовтня 2015 року № 714-VIII. Згідно з цим законом кошти бюджетів окупованих міст використають на їх відновлення.
Суспільство Порошенко не присвоїв Кузьмі Скрябіну звання народного артиста, та нагородив його орденом «За заслуги» Президент України Петро Порошенко відповів на електронну петицію №22/002933-єп про присвоєння звання народного артиста Андрію Кузьменку (Кузьмі зі Скрябіна) посмертно. «Слід зазначити, що відповідно до пункту 7 Положення про почесні звання України, затвердженого Указом Президента України «Про почесні звання України» від 29 червня 2001 року № 476, присвоєння почесного звання посмертно не проводиться», - написав Порошенко. Однак, Президент написав, що підтримав ідею  щодо нагородження Скрябіна орденом «За заслуги» І ступеня. «Одночасно, враховуючи численну підтримку нагородження А. Кузьменко державною нагородою і його значний внесок у розвиток української культури і збагачення вітчизняного музичного мистецтва, я підтримав пропозицію Комісії державних нагород та геральдики про нагородження Андрія Кузьменка орденом «За заслуги» І ступеня (посмертно)», - сказано в повідомленні.
Суспільство Затриманому в Москві директору української бібліотеки вже оголосили про підозру Директору Бібліотеки української літератури в Москві Наталії Шаріній вже оголосили про підозру у розпалюванні національної ненависті. Про це сьогодні повідомив офіційний представник відомства Володимир Маркін, передають з посиланням на РІА Новини. «Слідчими органами Головного слідчого управління Слідчого комітету Російської Федерації в місті Москва порушено кримінальне провадження щодо 58-річної Наталії Шаріної, підозрюваної у вчиненні злочину, передбаченого п. «Б» ч. 2 ст. 282 КК РФ (розпалювання національної ненависті і ворожнечі, а також приниження людської гідності)», - розповів Маркін. Нагадаємо, що в будівлі Бібліотеки української літератури в Москві силовики провели обшук 28 жовтня. Правоохоронці свій інтерес пояснили інформацією, згідно з якою в бібліотеці зберігаються екземпляри газети, в якій нібито спотворюються історичні факти, і видання може бути русофобського характеру. Після обшуку Наталію Шаріну затримали і доставили на допит в Слідком.
Суспільство СБУ ліквідувала схему фінансування «ДНР» і «ЛНР» на мільйони гривень Співробітники Служби безпеки спільно з Державною службою фінансового моніторингу виявили і заблокували схему фінансування «ДНР» і «ЛНР» через одну з українських платіжних систем. Про це повідомили в прес-службі СБУ. «Посадові особи платіжного сервісу, перебуваючи у змові з представниками т. зв. урядів сепаратистів, продовжували підтримувати роботу терміналів на тимчасово окупованих територіях Луганської та Донецької областей. Програмно-технічні комплекси обслуговувалися дилерами платіжної системи, що пройшли реєстрацію в т. зв. міністерствах доходів і зборів «ЛНР» і «ДНР» і платили «податки» до бюджетів терористів. Також дилери щомісяця неофіційно матеріально підтримували представників «органів влади» бойовиків», - сказано в повідомленні. СБУ провело санкціоновані обшуки в Києві в головному офісі платіжної системи. Там вилучили сервери, через які забезпечувалася робота терміналів на тимчасово окупованих територіях. Зокрема, було заблоковано 5 млн на двадцяти трьох рахунках, через них акумулювалися кошти від проведення операцій в «ДНР» і «ЛНР». Відкрито кримінальне провадження за ст. 258-5 КК України. Нагадаємо, що раніше СБУ затримала жительку Одеси, яка у складі групи під керівництвом російських спецслужб забезпечувала легалізацію грошей, викрадених зі сховищ українських банків на тимчасово окупованих територіях.
Суспільство СБУ знайшла підроблений сайт з видачі перепусток через лінію розмежування В Інтернеті правоохоронці виявили фейковий веб-ресурс, який за своїм виглядом і наповненню повністю копіює інтернет-портал СБУ «Реєстр дозволів для переміщення осіб у районі проведення АТО» (urp.ssu.gov.ua). За інформацією прес-служби, посилання на фейковий сайт активно поширюється в російських соцмережах і позиціонується як перевірена можливість отримання дозволу для перетину лінії розмежування. «Доменне ім'я зареєстровано однією з російських компаній, відображення порталу в мережі також забезпечується з російських ресурсів», - йдеться в повідомленні. Співробітники СБУ зафіксували викрадення персональних даних громадян, які вносять їх до веб-форми фейкового порталу. За оперативною інформацією до створення підробленого ресурсу причетні спецслужби Росії і найняті ними фахівці. «Служба безпеки України закликає громадян України бути пильними при заповненні форм з персональними даними на веб-ресурсах, користуватися винятково офіційним порталом за адресою urp.ssu.gov.ua і рекомендує заходити на нього через офіційний сайт СБУ http: //www.ssu. gov.ua», - йдеться в повідомленні.
оформление ленты  Блог: 
Політика Ганна Маляр Влада має відмовитися від методів революційної доцільності Рішення суду Європейського союзу про анулювання заморожування активів екс-заступника глави Адміністрації президента Віктора Януковича Андрія Портнова виводить на якісно інший рівень переслідування чиновників тих часів. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловила кандидат юридичних наук, юрист-кримінолог Ганна Маляр. За її словами, Янукович та його соратники користувалися послугами грамотних юристів, а тому формально довести їхню причетність до присвоєння або нецільового використання бюджетних коштів надзвичайно складно. «Але це рішення не залишає іншого виходу для постреволюційної влади, окрім як працювати і доводити провину чиновників поваленого режиму. Дії Генпрокуратури навесні 2014-го зрозумілі: потрібно було терміново повертати в Україну вивезені колишніми чиновниками кошти. Тому юридичними формальностями ніхто не займався. Навмисно це зроблено чи через некомпетентність, можна лише здогадуватися», - зазначила юрист. При цьому Ганна Маляр наголосила, що через юридичну неграмотність української сторони можуть з'явитися аналогічні рішення з інших одіозним чиновникам часів Януковича. Але згаяне можна надолужити зібраними за півтора року доказами провини колишніх чиновників, якщо, звичайно, розслідування велося не так, як у справі розстрілу Небесної сотні. «А от відновити репутацію України після подібних випадків буде значно складніше, - вважає експерт. - І зняття санкцій через юридичне невігластво української сторони - лише перша «ластівка». Далі будуть рішення Європейського суду з прав людини про поновлення на посаді люстрованих чиновників. Просто ці скарги ще не пройшли всі судові інстанції в Україні». Вона також зауважила, що якщо Україна прагне визнання і рівноправного партнерства з цивілізованими країнами, влада має відмовитися від методів революційної доцільності і керуватися виключно нормами та принципами права.
За кордоном Туркменістан готовий збільшити поставки палива в Україну Туркменістан готовий до збільшення поставок в Україну продукції паливно-енергетичного комплексу. Про це заявив президент Туркменістану Гурбангули Бердимухамедов після зустрічі з Президентом України Петром Порошенком, повідомляється на сайті урядового порталу. «Ми готові до збільшення поставок в Україну продукції вітчизняного паливно-енергетичного комплексу, здійсненню спільних коопераційних проектів у цій галузі», - сказав Бердимухамедов. Ще одним стратегічним напрямком співпраці визначено транспортний сектор. Під час зустрічі глави держав зауважили про важливість співпраці в цьому секторі. «Наразі Туркменістан спільно з партнерами створює розгалужену мережу транспортно-транзитної і логістичної інфраструктури комбінованого типу за напрямками схід - захід і північ - південь. У перспективі до неї належатимуть транзитні трансконтинентальні коридори, що виходять на регіони Каспійського моря, Чорноморського басейну, Середземномор'я, Балтії. Це відкриває оптимальний шлях на європейські та близькосхідні ринки. Україна, яка має потужну портову інфраструктуру і вигідне географічне положення, може відіграти важливу роль у втіленні цих планів», - повідомив Бердимухамедов.
Події оформление ленты  У Росію намагалися незаконно перевезти 20 тонн українського сала У Харківській області припинено спробу організації каналу контрабанди сала з України в Російську Федерацію. Як повідомляє прес-служба СБУ, перевалочна база, де накопичувалися і зберігалися продукти харчування, розташовувалася в Сумській області. Після цього планувалося незаконно переправити до Росії частину продукції, а частину реалізувати в Україні. Після того як контрабандистам не вдалося перемістити товар через кордон у Сумській області, вони вирішили переправити товар через Харківську. Співробітники СБУ припинили ці спроби на самому початку, коли зловмисники з вантажем сала прямували до державного кордону. Супроводжувальні документи на вантаж були підробленими, також не було документів ветеринарної служби. Наразі відкрито кримінальне провадження за ст. 227 (умисне введення в обіг на ринку України (випуск на ринок України) небезпечної продукції) та ч. 1 ст. 358 (підробка, документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток штампів) Кримінального кодексу України. Незаконну продукцію загальною вагою 20 тонн вилучено з обігу.
Суспільство Заступника міністра МВС «ДНР» засудять У Донецькій області засудять заступника міністра внутрішніх справ «ДНР». Про це повідомили в прес-службі прокуратури області. «Начальник кримінальної міліції Кіровського районного відділу Донецького міського управління ГУ МВС України в Донецькій області, в липні 2014 року перебуваючи у м. Донецьк, в той час коли він перебував під тимчасовим контролем представників терористичної організації «ДНР», отримав пропозицію стати одним із працівників силового блоку «ДНР». Тож, порушуючи присягу, міліціонер-зрадник прийняв пропозицію терористів і був призначений на посаду начальника Кіровського РВ ДМУ МВС «ДНР». Надалі, зрадника було призначено заступником Міністра внутрішніх справ «ДНР», - сказано в повідомленні. Досудове розслідування завершено по кримінальному провадженню щодо 38-річного мешканця м. Донецька, який звинувачується у вчиненні кримінального злочину, передбаченого ч. 1 ст. 258-3 КК України (участь у терористичній групі чи терористичній організації). Заступник міністра перебуває на території «ДНР» і працює на терористів. До суду передали рішення для заочного засудження.
Суспільство У Криму провели раптово перевірили російську військову авіацію РФ провела раптову перевірку морської авіації Чорноморського флоту. Про це з посиланням на виконуючого обов'язки начальника відділу інформаційного забезпечення Чорноморського флоту Росії Миколи Воскресенського повідомляє Крим.Реаліі. Російські літаки завдали ракетно-бомбових ударів по мішенях на береговому полігоні «Опук» в Криму. 29 жовтня вранці літаки Су-24МР провели повітряну розвідку морської акваторії і узбережжя в зоні виконання завдань. «По берегових мішенях, обладнаних поблизу морського десантного полігону Чорноморського флоту «Опук», ударів некерованими ракетами і бомбами завдали багатофункціональні винищувачі Су-30СМ і фронтові бомбардувальники Су-24М», - розповів Воскресенський. Як повідомляється, у маневрах брали участь протичовнові літаки-амфібії Бе-12, протичовнові вертольоти Ка-27. Вони відпрацювали дії з пошуку підводного човна умовного супротивника з використанням гідроакустичних станцій, що опускаються. Загалом, було задіяно 15 літаків і вертольотів.
Економіка Відновлення доріг Донецької області в найближчі 10 років коштуватиме 25 мільярдів гривень При наявності постійного фінансування протягом 2016-2025 років на відновлення і розвиток автомобільних доріг Донецької області необхідно близько 25 млрд грн. Таку суму обчислила Служба автомобільних доріг у Донецькій області спільно з Департаментом розвитку базових галузей промисловості ОДА, повідомляє прес-служба Донецької обласної держадміністрації. За вказаний період заплановано будівництво і реконструкцію доріг загального значення на суму 7,8 млрд грн, капітальний і поточний середній ремонт - 13,3 млрд грн, поточний ремонт та утримання - 3,9 млрд грн. Таким чином, це дасть нам змогу відповідно до сучасних стандартів відремонтувати майже 2,5 тис. км доріг і побудувати понад 100 км нових. Також для виконання поставлених завдань передбачається створення близько 10 тис. робочих місць у дорожній і суміжних галузях. Планується, що фінансування здійснюватиметься з цільового Державного дорожнього фонду.
Суспільство За добу на Донбасі є загиблий і поранені військові У зоні АТО за минулу добу загинув один військовий, ще троє отримали поранення. Про це під час брифінгу повідомив представник Адміністрації Президента з питань АТО полковник Олександр Мотузяник. «За минулу добу на лінії розмежування супротивник один раз порушив режим припинення вогню. Сталося це біля шахти «Бутівська», розташованої між Авдіївською і Спартаком. Близько півгодини супротивник вів вогонь по наших позиціях із використанням стрілецької зброї і гранатометів, внаслідок цього троє українських військовослужбовців отримали поранення. Також за минулу добу в зоні проведення АТО один військовослужбовець загинув, потрапивши на ворожу розтяжку. Це сталося біля села Верхньоторецьке Ясинуватського району Донецької області», - розповів Мотузяник. Спікер зазначив, що жодного безпілотника не зафіксовано за добу.
оформление ленты  Блог: 
Економіка Євген Казьмін Люди звикли до чорного ринку валюти Обіцяного Нацбанком істотного зняття валютних обмежень найближчим часом чекати не варто. До того ж люди вже звикли до чорного ринку валюти, який пропонує більш привабливий її курс. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив економічний експерт Євген Казьмін. «Точкове пом'якшення НБУ валютного режиму (оголошене минулого тижня) фактично не матиме істотного значення і впливу на валютний ринок, - зазначив експерт. - Адже ці заходи стосуються лише не надто важливих напрямів руху капіталу - заведення валюти в країну під приватизацію у вигляді грантів або спільних з Євросоюзом проектів. Що стосується зняття обмежень для продажу валюти фізособами, в умовах її дефіциту це обмеження не треба було вводити взагалі». За його словами, зараз це навряд чи кардинально вплине на ситуацію, оскільки багато хто звик до чорного ринку. Але ключових послаблень правил, які б стосувалися найважливіших каналів надходження та провідних гравців вітчизняного бізнесу, не видно. «Швидше за все, очікувати істотного зняття валютних обмежень до кінця року не варто. Якщо ж воно буде, це будуть поступові, досить обережні кроки. Адже незважаючи на те, що валютний ринок певним чином врівноважився, ця рівновага ще занадто хитка. Економічна ситуація, яка почала боязко вирівнюватися, поки що залишається складною», - вважає Євген Казьмін. Експерт нагадав, що за підсумками дев'яти місяців поточного року промислове виробництво скоротилося на 17%, а експорт обвалився на 34%. Продовжує зростати заборгованість по зарплатах і досі зменшуються реальні зарплати українців. «Ми бачимо подальше зниження внутрішнього попиту. З одного боку, до кінця року очікується зростання валютних надходжень від аграріїв, з іншого - істотне зростання закупівель енергоносіїв, для чого знову знадобиться валюта. Черговий перепочинок дасть рішення ЄБРР надати Україні 300 мільйонів доларів кредиту на закупівлю газу. Але через три роки його доведеться повертати», - наголосив економіст. Однією з найважливіших, на його думку, проблем залишається виплата за російськими євробондами, яку Україна має здійснити до кінця року. Основні світові прогнози з приводу поведінки сировинних ринків також песимістичні. «Наприклад, днями аналітики Goldman Sach спрогнозували чергове зниження цін на нафту. У будь-якому разі, зростання цін на основні позиції українського експорту найближчим часом ніхто не прогнозує. Це означає, що ми поки що не зможемо значно збільшити надходження до країни валюти і залежатимемо від милості міжнародних фінансових організацій, Євросоюзу та США. До того ж Нацбанк повинен узгодити зняття валютних обмежень з МВФ, і навряд чи міжнародні кредитори швидко дадуть добро на це. НБУ ще кілька місяців тому обіцяв, що з осені буде поступово пом'якшено вимоги. Очікувалися послаблення по кількох напрямах. По-перше, зниження нормативу із продажу валютної виручки експортерами. Нацбанк анонсував таке зниження, але поки що вирішив цього не робити. Збільшення термінів повернення валютної виручки в країну з 90 днів також точно найближчим часом не буде: в НБУ вважають, що у нас переважно сировинний експорт з низькою доданою вартістю, і він, мовляв, не потребує тривалих термінів повернення виручки. По-друге, банки очікували зменшення обмежень на зняття коштів з валютних депозитів. Без цього сподіватися, що населення почне повертати свої долари до фінустанов, неймовірно складно. Нагадаю, що хоч на початку вересня і було збільшено граничну суму видачі валютних вкладів на добу одному клієнту з еквівалента 15 тисяч гривень до 20 тисяч, усе одно ця сума навіть не перевищила тисячі доларів», - сказав Казьмін. «Ще дуже важливий момент: не вирішено питання скасування заборони на виведення дивідендів за кордон. А нові інвестори не підуть до країни, не розуміючи, як вони зможуть перераховувати дивіденди за кордон», - зробив висновок експерт.
Суспільство У Харкові чоловіка, який напав на військову частину, засудили до довічного ув’язнення за вбивство строковика Апеляційний суд області в Харкові виніс вирок - довічне позбавлення волі з конфіскацією майна за напад на військову частину. Про це повідомляє прес-служба прокуратури Харківської області. Засудженому 45 років, він житель обласного центру. «У жовтні 2012 року Дзержинський районний суд Харкова визнав чоловіка винним у цих злочинах і засудив до довічного позбавлення волі з конфіскацією майна. Однак засуджений та його захисник подали апеляцію. У листопаді 2014 року Апеляційний суд Харківської області апеляційну скаргу частково задовольнив. Враховуючи той факт, що засуджений не був ініціатором злочину, а вистрілив випадково, покарання було пом'якшено до 15 років позбавлення волі. Але з цим рішенням суду не погодився державний обвинувач і вніс на нього касаційну скаргу», - сказано в повідомленні. У підсумку скаргу прокурора задовольнили, справу відправили на новий апеляційний розгляд. «Суд зазначив, що, пом'якшуючи покарання злочинцю, Апеляційний суд не врахував, що чоловік скоїв три особливо тяжких злочини із застосуванням зброї, об'єктом яких були життя трьох військовослужбовців, і мав намір заволодіти вогнепальною зброєю для подальшої злочинної діяльності», - сказано в повідомленні. Чоловіка визнали винним одразу за трьома статтями КК України - скоєння розбійного нападу на військову частину, вбивство військовослужбовця та незаконне поводження зі зброєю.
оформление ленты  Блог: 
Економіка Андрій Гордійчук Бездумно знімати мораторій на продаж сільськогосподарських земель не можна Українців з-поміж багатьох інших народів вирізняє особливе ставлення до землі, оскільки вона дозволила зберегти ідентичність. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив член «Першого національного аграрного кооперативу» Андрій Гордійчук. «У нас земля - ​​не просто інструмент виробництва, як це переважно заведено в європейських країнах. У нас поруч з матеріальним виміром її вартості завжди був і духовний чинник. В історії України ніколи не було тривалого періоду зі стійким земельним ринком. Хіба що за часів, коли наші землі були у складі Польщі чи Австро-Угорщини. І сьогодні в суспільстві відчувається очевидна неготовність бачити в землі виключно товар: лише близько 20% українців підтримують ідею продажу землі. При цьому понад 50% людей не усвідомлюють проблематику цього питання», - зазначив він. Експерт стверджує, що ані суспільство, ані політичні еліти не готові зробити крок до запровадження ринку землі: держава боїться політичної відповідальності, а суспільство світоглядно не сприймає землю як звичайний товар. І тому розвиток українського ринку землі застиг на точці введення мораторію. «Це, можливо, і не досконалий правовий інструмент, але він зафіксував ситуацію на етапі, коли український селянин в основному зберіг свою землю, а агрохолдинги не скупили критичну частину земельних ресурсів держави, - пояснює Андрій Гордійчук. - Зараз ця рівновага зберігається. Адже агрохолдинги обробляють 13% сільськогосподарських земель. Ще 17% - в окремих фермерських господарствах, а 70% земель обробляють індивідуальні господарства. А це - ні багато ні мало - 30 мільйонів гектарів». Водночас він зазначив, що про неприйнятність поспішних кроків із впровадження ринку земель свідчать соціальні та економічні фактори, а спроби механічно ввести ринок землі призведуть до наймасштабнішого в історії України обезземелювання селянства. «Держава має думати, як забезпечити людині гідні гроші за оренду її паю, а не про те, як цей пай у неї купити. І при цьому не зашкодити розвитку агросектора - нині перспективного напряму в державі», - переконаний експерт. Також він зауважив, що держава до запровадження ринку землі не готова юридично: земельний кадастр не підготовано, електронну базу даних заповнено лише на 15%, не здійснено інвентаризацію, що є умовою створення кадастру. «І головне, - зазначив Гордійчук, - немає закону про обіг землі та прозорої системи правової оцінки землі». Крім того, Андрій Гордійчук стверджує, що зараз селяни повинні максимально задіяти всі наявні економічні механізми, розвивати кооперативний рух, зміцнення якого стане запобіжником від негативних наслідків впровадження вільного обороту землі. За його словами, «зараз завдання політичних еліт - не допустити бездумного зняття мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення. Необхідною умовою є проведення загальнодержавного обговорення, а можливо, й референдуму».
оформление ленты  Блог: 
За кордоном Юрій Романенко Безвізовий режим в українській ситуації абсолютно нічого не змінює Якщо безвізовий режим з ЄС і допоможе двом мільйонам українців позбутися зайвої паперової тяганини при отриманні візи, то 80% наших громадян як не їздили до Європи, так ніколи і не поїдуть. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив політолог, директор Центру політичного аналізу «Стратагема» Юрій Романенко. Він вважає, що за нинішньої економічної ситуації вкрай малий відсоток українців можуть дозволити собі поїздку до Європи. «Люди, які мають кошти, аби з'їздити у відпустку, поїдуть туди й так, адже для них отримати візу - не проблема. З бізнес-візою ще простіше - її оформлює підприємство, - роз'яснює він. - А люди як сиділи у своїх селах, так і далі там сидітимуть. Більшість українців за все своє життя жодного разу не залишали країну. Це питання проблему взагалі не вирішує. Хіба що трохи спрощує життя тим двом-трьом мільйонам, котрі можуть собі це дозволити на регулярній основі». Політолог наголосив, що безвізовий режим міг би бути корисним Україні лише за наявності вільних робочих місць у Європі. А на найближчі кілька років у ЄС усі вакансії буде зайнято новоприбулими сирійцями. «То у чому ж панацея безвізового режиму? - перепитує Юрій Романенко. - Якщо ми не можемо організувати свій ринок праці, не можемо створити нові робочі місця, ми шукаємо підтримки у старшого брата - Європи. Думаємо не над тим, як би розв’язати ці дві нагальні проблеми, а про те, куди заслати безробітних». Водночас експерт не бачить особливого завзяття і з боку українського МЗС. Він сумнівається, що зволікання у виконанні інструкцій ЄС виникло через тривале узгодження умов або нестачу людського ресурсу та бюджету на реформи. Як не бачить і особливої ​​користі від цього нововведення для сьогоднішньої України, тому що воно, запевняє Романенко, в українській ситуації в цілому абсолютно нічого не змінює.
Суспільство Ірина Геращенко: У полоні у «ДНР» та «ЛНР» залишилося 139 українців У полоні у бойовиків досі залишаються 139 українців, 788 вважаються зниклими безвісти. Про це написала уповноважений Президента України з мирного врегулювання конфлікту на Донбасі Ірина Геращенко на своїй сторінці у Facebook. Вона повідомила, що на зустрічі міністрів закордонних справ у Берліні в «нормандському форматі» 6 листопада головним стане питання звільнення заручників. Геращенко розповіла про подробиці сьогоднішнього (29 жовтня) обміну полоненими. «Серед 9 звільнених є дійсно справжні герої - і Олександр Михайлюк, який був у полоні ще з часів оборони Донецького аеропорту, і два Поліщуки - Володимир і Дмитро, наші військові. У перші хвилини на території, підконтрольній українській владі, на хлопців чекав гарячий чай і багато журналістів. Операція відбулася завдяки спільним зусиллям міжвідомчого центру СБУ та Мінській гуманітарній підгрупі. Президент тримає питання звільнення під особистим контролем», - зазначила Геращенко. Нардеп повідомила, що вперше в операції взяли участь представники Міжнародного комітету Червоного Хреста. Нагадаємо, сьогодні, 28 жовтня, звільнили 9 українців, українська сторона передала 11 осіб.
Суспільство Порошенко розповів про свої почуття, коли він дізнався про звільнення дев'ятьох українців Звільнення кожного українського громадянина, незаконно утримуваного в полоні бойовиків на тимчасово окупованих територіях Донбасу, є перемогою. Про це заявив Президент Петро Порошенко під час зустрічі з українською діаспорою в Туркменістані, повідомляє прес-служба глави держави. «Звільнення кожного українця я розглядаю як перемогу нашої держави», - заявив Порошенко. «Першою мені про це повідомила уповноважений Президента з питань мирного врегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко. Було дуже емоційне повідомлення: «Ура! Нам вдалося! Дев'ять українців на волі. Можу сказати, що я відчував щось близьке до такого емоційному підйому», - сказав Президент. Нагадаємо, сьогодні з полону бойовиків було звільнено дев'ятьох українців.
Політика оформление ленты  День з політиком: Руде щастя Альони Шкрум Альона Шкрум — народний депутат від фракції ВО «Батьківщина», голова підкомітету з питань державної служби та служби в органах місцевого самоврядування Комітету ВР з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування. Вона молода, освічена. Навчалася в Сорбоні й Кембриджі. Стажувалася в офісі депутата Палати Громад канадського парламенту. Працювала у Лондоні й Парижі. Але повернулася в Україну й сповнена віри, що подолати зашкарублі раритетні схеми в країні реально. Дізнавшись про те, що «Аналітична служба новин» розпочинає проект «Один день з політиком», мета якого — дослідити, чим саме займаються народні обранці у непленарні тижні, Альона сама вийшла на зв'язок з нашим виданням. «Давайте завтра?» — запропонувала. Оскільки на «завтра» було заплановане спілкування за Олександром Черненком, довелося обирати інший день. Остаточно з’ясували, що й коли, під вечір післявиборчого понеділка, 26 жовтня. Тож саме вівторок й став днем спостереження за життям Альони Шкрум та її команди. Зустрічаємося о 7:00 біля дому Альони. «Вибачте, що так рано. Головне, щоб я у вас після сьомої ранку не знеохотила проводити день із нардепом», — хвилюється Шкрум. Відразу ж у таксі. Скоро ефір на одному з телеканалів. Дорогою вона швиденько наносить макіяж. Паралельно перевіряє пошту. Слідкує за ситуацією з виборами. Відповідає на зведення. І розповідає про себе: — Жаль, сама не воджу. Треба виправляти ситуацію. Колись хотіла чесно здати на водійські права, сама, без хабарів. Отож їх у мене немає. Користуюся громадським транспортом. Та коли треба швидко, викликаю таксі. По роботі їжджу радівською машиною, та цього місяця я вже вибрала свій ліміт годин (депутатові можна 20 годин на місяць користуватися автомобілем з автопарку ВР) — був такий напружений період, що вже вичерпалися. — Може, у когось із колег-депутатів залишилися години? Хай поділяться… — Так не можна. Години «персональні». Рахуються з моменту виїзду машини з парку і повернення її назад. Тому ось ці 20 годин — вкрай відносна величина. Кілька хвилин — і ми вже на вулиці Зоологічній, Альона біжить у студію. Прямий ефір. Тема розмови — вибори. Ми чекаємо. 8:03. Телефонний дзвінок. «Ви де? Я вас загубила?» — схвильований голос Альони, яка після ефіру не знайшла нас біля входу (нашу групу колеги в студію не пропустили, та й на вулиці не залишили: завели в тепле місце, пригостили кавою). 8:10. Ми вже знову в таксі. Переїзд у «ранковий офіс». Це невеличка кав’ярня. — Вона єдина так рано відкривається. Можна кави випити й попрацювати швиденько, поки є час, — пояснює Альона. Попри усі заперечення, пригощає нас кавою з круасанами: — Не відмовляйтеся. До того ж важливо поснідати. Хтозна, чи встигнемо ще щось за день поїсти (для цікавих, рахунок на трьох становив близько 80 гривень, що для Києва справді недорого). Поки готують каву, Альона дістає свій ноутбук, який увесь час носить із собою у звичайнісінькій червоній торбинці. Відповідає на листи. Читає свіжі новини. Коригує робочий графік. Часом здається, що має вміння багаторукого Шиви і займає увесь простір: і фізичний, і віртуальний. Суцільна енергія і дія. — Поки ніби все. Запитуйте. Що вам цікаво? — Багато з тих, хто вперше став народним депутатом, зізнаються, що розчарувалися. Ви не шкодуєте? Ще й зарплата мізерна. — Єдине, що поки не бачу результату. У бізнесі простіше: робиш — і швидко бачиш наслідки. Якщо за два роки я не бачитиму результатів, триватиме корупція, то запитаю у себе: навіщо це все, якщо можу заробляти. А поки що усі три мої законопроекти пройшли лише перше читання. Про «два роки» Альона повторює часто. Каже, це не тому, що не вірить у життєздатність парламенту цього скликання чи має намір скласти мандат. Поставила собі такий часовий проміжок, за який має зробити щось, побачити результат, який — переконана — буде. — А те, що увесь час тепер під мікроскопом? Усі стежать, яку сумочку маєте, чи дорогий одяг? — Звісно, це неприємно. Та розумієте, депутатів ненавидять. Люди дуже бідні. І обов’язково будуть ті, хто скаже: кава за 20 гривень — це занадто дорого. — Депутати ходять з охороною. У вас її немає? — А навіщо? Я ж не голова Нацбанку? — Але ж депутатів, як ви кажете, ненавидять. Ніколи не погрожували? — Бувало. Та я не сказала б, що це серйозні погрози, хоч дуже неприємно, коли телефонують, пишуть, що горіти мені в пеклі, що зрадила державу, що не так голосувала. Це ненависть. Це наслідки кліше, що всі всіх зрадили. Психологічно важко. Абстрагуватися вкрай складно. Розпитуємо Альону, що робить у фракції ВО «Батьківщина», яка, стверджують, фюрерського типу, і рішення ухвалює Юлія Тимошенко одноосібно: — Це не так. Юлія Володимирівна — мудра жінка. І жодного разу вона не розповідала нам, що маємо голосувати тільки так, бо інакше — викреслять зі списків фракції. Жодного разу не кричала на нас. Але Юлія Володимирівна так класно переконує, бачить структуру, стратегічні аргументи. І голосуєш впевнено, думаєш, що саме так і треба. — Тобто як у секті? І Тимошенко має силу як пастор? І люди їй занадто віддані? — Пастор від нас пішов (сміється, — Авт.). Усі лідери, від Черчилля до Рузвельта, мали харизматичну силу. В нас усе ж демократія. За голосування з фракції не виганяють. З Тимошенко, зазначає співрозмовниця, вона може спілкуватися не лише на засіданнях фракції, а й зателефонувавши (через приймальню). Та здебільшого листуються смсками. Альона також розповіла, що не має доплат у фракції чи додаткових гонорарів, приміром за голосування чи авторство лобістських законопроектів: — Кажуть, в інших фракціях є доплати. У нас ніхто не пропонував, ніхто нічого не доплачує. Щоб гроші у валізах носили, я не бачила. Думаю, наразі корупція пішла з парламенту. Домовляються за голоси — це так. А про скуповування голосів не чула. Найбільшою корупція завжди була у державних підприємствах, територіальних виконавчих органів, на рівні заступників та «смотрящих». Ось нині, приміром, призначено радників на Укрзалізницю, які є «смотрящими»: фактично забирають гроші й передають, куди треба. Мовляв, корупція де була, там і залишилася. Спонсорує партію Яценюка наразі. А щодо законопроектів, то тут усе просто: приміром, реєструєте законопроект про заборону продажу алкоголю після 21:00 (до речі, якраз над цим працюю). З цього можна зробити справжній піар, заручитися підтримкою інших фракцій. А коли прийдуть великі компанії із наріканнями, що це вб’є їхній бізнес, назвати ціну за відкликання законопроекту. За бажання це робиться легко. Та я не для того йшла в політику. Якби я хотіла заробляти гроші, я залишилася б у Лондоні й робила це там. Не маю ні бажання, ні потреби так чинити. Але це — відкриті механізми. Бороти їх можна прозорістю роботи політиків, і засудженням навіть підозр у зловживання. Та у нас поки люди кажуть, що нічого страшного. Низькі очікування від депутата — це проблема. Та вже 10:00. Час передислоковуватися. Йдемо пішки на Турівську, 13. Там офіс ВО «Батьківщина». Дорогою до кабінету спілкуємося далі. Що з часом багатьох романтиків долав «вірус Верховної Ради», перетворював на сірого, слухняного кнопкодава. Альона каже, що від перетворення у парламентського зомбі рятують зустрічі з виборцями: — Треба їздити у регіони, спілкуватися з людьми. Інакше втрачаєш відчуття реальності. Київ, ВР чи соціальні мережі — це не Україна, не реальність. На Турівській Шкрум ділить кабінет із колегою по фракції Олексієм Рябчиним. Кабінет не дуже обжитий. Альона пояснює, що здебільшого працюють на Садовій, 3-а, в комітетах ВРУ. Тут — коли засідання фракції на Турівській. Саме сьогодні такий день. Потрібно обговорити вибори, стратегії, плани на пленарний тиждень. Об 11:00 депутат іде на закрите засідання фракції. Перед тим просить помічницю Іванну підготувати запит щодо прозорості конкурсу на директора Іллічівського порту, оскільки там на посаду можуть призначити людину, яка підпадає під люстрацію. За словами Шкрум, йдеться про відомого корупційними скандалами Крижановського. Повертається за годину. І знову треба поспішати. На Грушевського підвозить Олексій Рябчин. 12:00 — нарада під головуванням очільника ВР Володимира Гройсмана. Вона стосується підготовки до проведення в парламенті дня розвитку економіки та дерегуляції. Для преси це засідання закрите, участь беруть депутати й урядовці. Триває понад годину. Потім з’являється Альона й каже, що маємо 20 вільних хвилин, можна перепочити. І… знову біжимо. Біля парламенту на Шкрум чекає фотокореспондент. Маленька фотосесія. Її речі — незастібнута сумочка, комп’ютер, телефон — біля нас. Кажемо, що провели ревізію сумочки і повідомлень. Та Альона лише сміється, мовляв, знає, що це не так, до того ж їй немає чого приховувати. «Перепочивши», повертаємося у будівлю парламенту, де о 14:00 розпочнеться рада коаліції щодо ситуації у Маріуполі й Красноармійську. Знову закрита для преси. Там присутні не тільки парламентарії, а й голова ЦВК Михайло Охендовський та один з його заступників, Жанна Усенко-Чорна. Охендовський вийшов від депутатів з червоним обличчям. Й був геть не радий зустріти у кулуарах журналістів: намагався втекти сходами, поки їх зупиняв охоронець. Та все ж декілька слів таки сказав. Альона з розумінням зачекала. А тоді повела нас в основний кабінет — на Садову, 3-а, дорогою забігши в касу отримати «депутатські», з яких, зокрема, доплачує помічникам. Кабінет на четвертому поверсі. Маленький і затишний. Є вази. Квіти у горщиках. Ажурні теки для паперу. Телевізор маленький. Простенька кавоварка. А ось сейфа немає. Альона каже, що відмовилась від нього, оскільки лише місце займав: — Вдома майже не буваю, то пропонувала свій телевізор сюди принести. Дівчата відмовляються, жартують, що його треба продати, а за отримані гроші придбати кавоварку. А давайте у кав’ярню сходимо? На 11-му поверсі є. Маленька. Але яка панорама! А я ще й пообідаю. Піднімаємося на одинадцятий. Обідає депутат десь о 16:30. Вибір простий: картопляні зрази, зефір, кава з молоком. Рахунок — гривень тридцять. О 17:00 Шкрум знову в кабінеті.   Працює над поправками у законопроект про держслужбу. Їх 1306. У паперовому вимірі — це пачка «А4». Ми за той час перевіряємо шафи. Жаль — нічого цікавого: документи й канцелярія. Часом у кабінет заходять інші депутати. Обговорюють законопроекти. Або просять підтримати той чи той запит. О 18:20 Шкрум починає збиратися. Перед тим, як піти, — декілька прохань помічницям (сказати «вказівок» — язик не повертається: спілкування рівне, без будь-якої зверхності чи неповаги). У шафі — біла футболка з фото Надії Савченко: — Надя скоро повернеться. Обов’язково запросіть її у ваш проект. Переконана, погодиться! Йдемо на вулицю. Думали, будемо прощатися. Але ні. Попереду — ще одна зустріч. Вже неофіційна, але важлива. Із заступником Міністра Кабінету Міністрів директором Урядового офісу з питань європейської інтеграції Наталією Гнидюк. За кавою Шкрум і Гнидюк обговорюють два питання: напрацювання нового законодавства щодо держслужби й візової лібералізації. Майже о 20:00 Альона каже, що на цьому її робочий день завершився. І… запрошує познайомитися з кицею. Нас зустрічає руде чудо: — Знайомтеся, це Гертруда. Ми її з пташиного ринку врятували. Вона сьогодні рада, оскільки я прийшла раніше з роботи, — мимохідь зазначає народний депутат, водночас цікавлячись, чи не було нам з нею надто нудно…  
Суспільство В «Укравтодорі» розповіли про підготовку до зими «Укравтодор» заготував 60% солі та піску для оброблення доріг узимку. Про це повідомляє прес-служба «Укравтодору». «На сьогоднішній день кількість технічної солі з урахуванням залишків минулого року - на рівні 60%, що є нормативним показником ступеня готовності дорожніх підприємств до ускладнення погодних умов», - йдеться в повідомленні. За словами начальника Управління експлуатаційного утримання доріг та безпеки руху «Укравтодору» Олега Федоренка, аналогічними темпами здійснюється заготівля фрикційних матеріалів - обсяг піску, необхідного для обробки дорожнього покриття при мінусовій температурі, також на рівні 60%. Він додав, що для належного зберігання протиожеледних матеріалів уже повністю обладнано наявні стаціонарні і тимчасові бази, а для недопущення снігових заметів виготовлено кілька десятків тисяч снігозатримувальних щитів загальною протяжністю 128 км.
Суспільство У Донецькій області створили Антикорупційний комітет Глава Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський підписав розпорядження про створення Антикорупційного комітету. Про це він написав на своїй сторінці в Facebook. «Вчора підписав розпорядження про створення при Донецькій облдержадміністрації Антикорупційного штабу. Хочу, щоб фахівці, які увійдуть до його складу, не просто моніторили тендерні процедури, а ще на стадії підготовки до торгів виявляли порушення. Державні закупівлі завжди були ласим шматком для корупціонерів», - написав Жебрівський у соцмережі. Донецький губернатор розповів, що до команди увійдуть юристи, фахівці з економіки, співробітники обласної прокуратури, СБУ, МВС, територіального відділення Антимонопольного комітету України та Державної фінансової інспекції. Головою штабу став заступник Жебрівського з питань координації роботи правоохоронних структур Віктор Ремський.
Суспільство На Дніпропетровщині військовий привласнив 100 тисяч гривень волонтерських грошей У Дніпропетровській області військовий привласнив гроші та речі від волонтерів для військової частини. Про це повідомляє прес-служба військової прокуратури Південного регіону України. Загальна сума близько 100 тисяч гривень. «Солдат тричі звертався до волонтерської організації, представляючись полковником і командиром бригади ЗСУ, з проханням передати до військової частини речі (4 радіостанції, 2 планшети, модем і бінокль армійський), 12 тис. грн. «для лікування військовослужбовців, поранених під час вибуху танка», а також 40 тис. грн. нібито для транспортування поранених ЗСУ. Таким чином, ввівши в оману представника волонтерської організації, підприємливий ділок, який нібито дбав про військовослужбовців своєї частини, привласнив гроші та матеріальні цінності на загальну суму близько 100 тис. грн.», - сказано у повідомленні. Солдата викрили. Військова прокуратура відкрила кримінальне провадження за ч. 2 ст. 190 КК України. Зараз зловмисника у порядку ст. 208 КПК України затримано.
Політика оформление ленты  Чи повернеться Янукович в Україну? Віктор Янукович позивається проти України у Європейському суді, Олена Бондаренко виступає в прямому ефірі вітчизняного телеканала, а їхні соратники готуються зайняти керівні посади після місцевих виборів. Можливо, всі вони вже довели свою невинуватість? Ні, просто майже за два роки після Майдану Україна так і не побачила жодної завершеної справи проти екс-посадовців. Чому так сталося і чи означає це, що всі розслідування спущені на гальмах, а «колишні» можуть повертатися в Україну, як це було у 2005 році? Знайти винних Попри незадоволення експертів і громадських активістів ходом розслідування, говорити про розвал справ проти Януковича й соратників ще зарано. Адже всі ключові персоналії попередньої влади досі лишаються у статусі розшукуваних. Тож просто повернутися в Україну вони не можуть – проти них тут порушені справи. З іншого боку, популярне у ЗМІ порівняння слідства над «колишніми» з Нюрнберзьким трибуналом – доволі надумане. Адже ніякої загальної «справи Майдану», у якій як спільники проходила б уся команда Януковича, немає. Високопосадовці проходять по багатьох окремих провадженнях. За даними бази розшуку МВС, у злочинах проти Майдану звинувачують лише безпосередньо причетних до цього посадовців. Передовсім це Віктор Янукович і колишній глава МВС Віталій Захарченко. Їх правоохоронці досі розшукують за умисне вбивство (хоч проти Януковича є й інші справи: щодо приватизації «Укртелекому» тощо). А ось колишньому главі СБУ Якименку інкримінували уже іншу статтю – перевищення влади або службових повноважень, як і Миколі Азарову. Дії під час Майдану лягли в основу звинувачень ще двох посадовців: Віктора Пшонки (зловживання службовим становищем) й екс-глави РНБО Андрія Клюєва (за перешкоджання публічним зібранням). Решту ж соратників Януковича розшукують за суто економічні злочини попередніх років, не пов'язані з Майданом. До прикладу, Олену Лукаш і Олександра Лавриновича звинувачують зовсім не пособництві Януковичу, а в розтраті коштів Міністерства юстиції. Дмитру Табачнику закидають махінації із закупкою шкільних підручників, а Сергію Арбузову – розтрату 120 мільйонів нібито для фінансування телеканала Нацбанку. Лишається у списку і Раїса Богатирьова, яку підозрюють у розкраданні коштів, що виділялися для закупівлі ліків. Розтрату – але вже Аграрного фонду на суму понад 500 мільйонів – інкримінують і екс-міністрові АПК Миколі Присяжнюку. У розшуку досі й колишній глава Міненергетики Ставицький (той самий, у якого знайшли 42 кілограми золота), хоч він уже отримав ізраїльське громадянство. Що об’єднує Сергія Клюєва, колишнього главу Мінфіну Юрія Колобова та радника Януковича Андрія Портнова? Виявляється, не лише спільне минуле, а й розшук саме за розтрату державних коштів. Міністр оборони Лебедєв потрапив під слідство теж не за спробу застосувати армію проти Майдану, а за розвал ЗСУ у попередні роки. Утім, майже всі вони перебувають за кордоном, тож судити їх не так і легко. Ще одна відмінність від трибуналів минулого – розшук стосується не всіх. Так, із 24 міністрів уряду Януковича лише 13 перебувають у розшуку. Серед народних депутатів звинувачених іще менше. Зате прогрес тут помітніший. За даними Генпрокуратури, до суду вже передано матеріали щодо колишніх нардепів Олександра Єфремова, Сергія Гордієнка й Олександра Стояна у «справі законів 16 січня». Інші фігуранти справи поки що перебувають у розшуку. Йдеться лише про організаторів голосування – решті депутатів за діяльність у Раді нічого не загрожує. Тож Олена Бондаренко мала повне право виступати на «Свободі слова»: перед законом вона поки що чиста. Тому що непослідовні Головна претензія до правоохоронців цілком зрозуміла – відсутність результатів. Крім цього, розслідуванням іноді бракує послідовності і єдиних стандартів. Якщо правоохоронці порушили справу проти екс-очільника Києва Олександра Попова за розгін Майдану, то за цією ж логікою під підозру мало б потрапити керівництво, наприклад, Дніпропетровська і області, адже там з мирною акцією розправилися у схожому стилі (26 січня 2014 року). Подібна ситуація – напади на мітингувальників і заяви активістів і ЗМІ щодо участі в цьому місцевої влади – була й у Запоріжжі, Одесі та Черкасах. У всіх цих випадках кримінальні справи порушено не було. Представники місцевої влади опинилися переважно «за кадром» правоохоронців, хоч заяви про їхню провину звучали досить часто. Також повністю уник слідства й багаторічний глава Адміністрації президента Януковича Сергій Льовочкін. Не меншою проблемою розслідувань лишається й те, що заяви нерідко розходяться з реальними справами. Ще за часів президентства Януковича тодішня опозиція неодноразово звинувачувала у фальсифікаціях виборів 2010-го і 2012-го років Центральну виборчу комісію. Ще однією популярною темою для звинувачень були махінації під час Євро-2012 (лунало, зокрема, прізвище Бориса Колеснікова). Проте хоч зараз лідери тодішньої опозиції керують країною, жодного з цих звинувачень не було доведено до суду. І таких прикладів дуже багато. Приміром, у травні цього року глава МВС Арсен Аваков заявив про розслідування махінацій компанії Ostchem, що належить олігарху Дмитру Фірташу. У справі мали фігурувати Сергій Льовочкін, Владислав Каськів «та інші народні депутати». Ця історія також не мала продовження. Судова загроза У Генеральній прокуратурі причиною такого становища називають не політичні домовленості, а стан судової системи. За словами генпрокурора Віктора Шокіна, прокуратура не має впливу на рішення суддів, через які підозрювані часто тікають з країни, а справи істотно затягуються. Не вдається поки що масово застосувати й широко розрекламоване заочне засудження високопосадовців. Адже, відповідно до законодавства, воно можливе лише щодо осіб, які перебувають у міжнародному й міждержавному розшуку, а це – окрема складна процедура. Прокуратура пропонує змінити закон і судити заочно всіх чиновників. Та експерти сумніваються, що за теперішнього стану судочинства це зарадить справі. «Насправді й суди, і прокуратура в нас перебувають в однаково жахливому стані, – розповів АСН експерт Реанімаційного пакету реформ Михайло Жернаков. – Тому є випадки, коли прокуратура винна у розвалі справи, а є – коли суд». За його словами, перш ніж розслідувати гучні справи, потрібно  оновити суддівський корпус за зразком патрульної поліції. Нарікання на суддів часто лунають у зв’язку зі штучним затягуванням справ. До прикладу, процес над мером Харкова Геннадієм Кернесом формально триває вже кілька місяців, але засідання весь час зриваються під надуманими приводами (приміром, відсутність світла). Проте затягують слідство на різних рівнях: так, справа знаменитих «вишок Бойка» тягнеться з квітня 2014 року, але істотних результатів поки немає. Більше року триває розслідування щодо Раїси Богатирьової. Хоча її заочно заарештували ще у березні, значного прогресу суспільство не бачить. Подібні затримки нерідко дають підозрюваним змогу втекти за кордон чи приховати свідчення. Ще одне підтвердження недосконалості слідства – історія з екс-міністром екології Злочевським. Попри розшук за розкрадання держмайна, чиновник спочатку (у січні цього року) зміг розморозити власні активи на Заході завдяки бездіяльності ГПУ, яка не надала британцям відповідних даних, а потім навіть став власником елітного бутика Zlocci у центрі Києва! На цьому етапі й криється основна загроза. Без змін у системі судів та кримінальної юстиції усі розслідування проти топ-посадовців з великою ймовірністю будуть затягуватися на тривалий час, а це дасть змогу розвалити справу. За такого сценарію досягти покарання винних буде вкрай складно. Повернутися на політичний олімп вони не зможуть, але лишитися при своїх активах і впливати на становище в Україні – цілком імовірно. Їх (не) розшукує Інтерпол Не увінчалися успіхом і спроби оголосити поплічників екс-президента у міжнародний розшук. До бази розшуку Інтерполу нині внесено лише одного (!) соратника Януковича – Сергія Арбузова. Решту –  виключено зі списку, хоч Україна в різний час наполягала на розшуку більшості високопосадовців колишнього режиму. Причини цього – у специфіці діяльності самого Інтерполу. Для організації дуже важливо не допустити політичних переслідувань. Тож Інтерпол відмовляє в розшуку, якщо не надано максимально переконливих доказів злочину. Схоже, саме їх брак став причиною таких вердиктів. Прибрати зі списку особу можуть і на час скарги її адвокатів (так сталося з Раїсою Богатирьовою). На користь саме нестачі доказів свідчить останній вердикт Європейського суду в справі одіозного Андрія Портнова проти ЄС. Хоч Україна там представлена не була, суд вказав на прикметний факт: наша країна не надала чітких доказів провини Портнова, а покарання лише за співпрацю з Януковичем є неприпустимим. З цієї ж причини ЄС уже зняв санкції з кількох осіб, зокрема з Олександра Якименка й Олексія Азарова. У майбутньому низька якість звинувачень загрожує Україні зняттям санкцій з усіх соратників Януковича, а далі й поразками від них у міжнародних судах. Це не просто унеможливить міжнародний розшук і видачу того ж Клюєва чи Портнова. Неважко здогадатися, як вплине визнання правоти Януковича на рівні ЄС на імідж України й міжнародну підтримку. Щоб цього уникнути, потрібно створити потужну доказову базу на кожного фігуранта. Дещо кращими видаються наші позиції у Міжнародному кримінальному суді. «Нині Міжнародний кримінальний суд здійснює так званий попередній розгляд ситуації, яка мала місце під час Майдану, – повідомила «Аналітичній службі новин» директор Amnesty International Ukraine Тетяна Мазур. – Він визначає, чи може розслідувати ці злочини, чи здатні їх розслідувати у самій країні тощо. Україна визнала його юрисдикцію в подіях Майдану, тож навіть без ратифікації Римського статуту можна сподіватися на певний результат. Але цей процес досить тривалий».Процес на 24 роки Навіть за найсприятливіших умов може минути не один рік, перш ніж прозвучать вироки винним у репресіях проти Майдану. Приміром, у Литві розслідування схожих на Євромайдан подій – штурму телецентру у Вільнюсі – почалося ще у 1991 році. За 5 років справу було передано до суду, однак цей процес триває й досі: нове засідання анонсували на 31 серпня аж цього року. Причому у балтійців немає тотальної судової корупції, та й політична ситуація на хід справи не впливає. Є й протилежні приклади: у Греції після повалення хунти у 1974 році судити колишніх керівників змогли вже через рік. Та наша ситуація ближча до литовської: чимало підозрюваних і свідків утекли за кордон. Швидкого результату не дають і міжнародні трибунали: суд над лідером боснійських сербів Ратко Младичем почався у 2012 році, а його закінчення прогнозують не раніше 2017-го. Схожий процес над хорватським генералом Анте Готовиною тривав 4 роки. Тож і Україні не слід надмірно поспішати, а ставку треба робити на якість. Тоді ми побачимо справді вичерпні й бездоганні розслідування, а не політичні справи, які розваляться у першому ж міжнародному суді.      
Суспільство Муженко у Брюсселі взяв участь у засіданні військового комітету ЄС Начальник Генштабу ЗСУ Віктор Муженко взяв участь у засіданні військового комітету Європейського союзу в Брюсселі 29 жовтня. Про це повідомляє «112 Україна». На засіданні військового комітету обговорювали гібридну війну в Україні. «Йдеться насамперед про ведення в Україні гібридної війни і досвід, який здобула Україна в цій війні. Власне, ним українська делегація поділилася з європейцями та представниками країн НАТО. Друге питання - це участь європейських військових у допомозі Україні, мається на увазі матеріально-технічне оснащення української армії. Третє - це психологічна реабілітація наших бійців. Четвертий пункт - це обговорення загальної ситуації, яка зараз зберігається на Донбасі, і підготовка українських військових, перехід української армії на стандарти НАТО», - сказано в повідомленні. На засіданні були присутні представники низки країн, які не є членами НАТО.
Суспільство Суд залишив під арештом екс-начальника СБУ Києва, підозрюваного в причетності до вбивств на Майдані Апеляційний суд Києва залишив у силі рішення про арешт екс-начальника УСБУ в Києві та Київській області Олександра Щоголєва, якого підозрюють у причетності до вбивств на Майдані. Про це повідомляє прес-служба суду. «29 жовтня 2015 року колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Апеляційного суду міста Києва, розглянувши апеляційні скарги, подані в інтересах Щоголєва О.Ю., ухвалила рішення, відповідно до якого рішення слідчого судді Печерського районного суду міста Києва від 16 жовтня 2015 р. про продовження терміну утримання під вартою відносно Щоголєва О.Ю. залишено без змін, а апеляційні скарги захисників - без задоволення», - йдеться в повідомленні. Зазначається, що постанова апеляційного суду оскарженню в касаційному порядку не підлягає. Повний текст постанови буде оголошено 3 листопада о 16:00.
Політика Другий тур виборів мера точно відбудеться в 27 містах Комітет виборців України зазначає, що другий тур виборів мера відбудеться не менш ніж у 27 містах України. Про це повідомляє прес-служба КВУ. Зокрема, другий тур буде в Києві та 18 обласних центрах. Але не буде другого туру в Харкові, Тернополі, Одесі та Лисичанську (Луганська область), де один з кандидатів на посаду міського голови набрав понад 50%+1 голосів. «Очікується проведення другого туру в Білій Церкві (Київська область), Кременчуці (Полтавська область), Сєверодонецьку (Луганська область), Павлограді, Дніпродзержинську, Кривому Розі та Нікополі (Дніпропетровська область), Краматорську (Донецька область). Ситуація в Мелітополі, Бердянську (Запорізька область), а також Слов'янську (Донецька область) залишається поки що невизначеною. У Хмельницькому, Івано-Франківську, Житомирі, Чернігові та Полтаві, за попередньою інформацією, різниця між кандидатами, які вийшли у другий тур виборів, становить менше 3% голосів», - сказано в повідомленні.
оформление ленты  Блог: 
За кордоном Ярослав Макітра ЄС більше стурбований сирійськими біженцями, ніж Україною На сьогодні Євросоюз набагато більше турбують питання Сирії. До того ж політична нестабільність, що склалася в Україні, викликає у європейського суспільства сумніви щодо запровадження безвізового режиму. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив політичний експерт Інституту соціальних технологій «Соціополіс» Ярослав Макітра. За словами політолога, виконання вимог ЄС труднощів не становитиме. До моменту, коли питання сирійської міграції буде вичерпано, в Україні вже буде створено Антикорупційну прокуратуру, адже зараз це всього-на-всього питання часу. «Європа кине всі свої трудові ресурси на допомогу сирійським біженцям, а для українців, на жаль, тепер просто не вистачить робочих місць. Тому можу припустити, що одержання безвізового режиму перестало бути питанням першорядної важливості. Ми можемо поступово і без поспіху виконувати інструкції, дані нам ЄС, і чекати, поки хвиля міграції вщухне і все стабілізується», - говорить Макітра. Він вважає, що, можливо, незабаром певні обмеження і норми отримання візи послабляться з огляду на виконання Україною інструкцій, але до цілковитого здобуття безвізового режиму потрібно перечекати хвилю мігрантів та стабілізувати політичну ситуацію в країні. «У першу чергу потрібно залагодити конфлікт на сході, адже це, з одного боку, є основним показником нестабільності, а з іншого, підтверджує, що наша влада не в змозі контролювати ситуацію, що склалася. Наступний крок - вичистити уряд і міністерства від корупціонерів та бюрократів», - наголосив він. Але поки ми не приборкаємо корупцію, запевняє експерт, жодного реального руху до безвізового режиму з Україною з боку Європи не побачимо. Тим не менш, за словами Макітри, своє лояльне ставлення до України ЄС уже неодноразово виявляв, а міграція сирійців просто дає Україні більший зазор часу для виконання інструкцій.

Гороскоп на 17 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 17 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні Овнам варто звернути увагу на свої комунікаційні навички Будьте ясн....
Любовний гороскоп на 17 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 17 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваша пристрасть та рішучість можуть досягти нових висот Ви можете в....
Як заспокоїтись у складній ситуації: 3 простих техніки
Як заспокоїтись у складній ситуації: 3 простих техніки
У стресовій ситуації буває непросто взяти себе в руки та мислити об'єктивно Впоратися з таким станом вийде, як....
Три ритуали для вигнання бідності та фінансових перешкод
Три ритуали для вигнання бідності та фінансових перешкод
Впоратися з матеріальними труднощами і вигнати бідність зі свого життя під силу кожному Ефективні та прості об....
Негативна енергетика побутових приладів: комп'ютер, телевізор та ще 5 забруднювачів
Негативна енергетика побутових приладів: комп'ютер, телевізор та ще 5 забруднювачів
Ми живемо у вік технологій, але навіть не підозрюємо наскільки небезпечними можуть бути побутові прилади Щоб д....
більше матеріалів




/-1,342141866684-/ /-pc-/
Top